Τρόφιμα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν "ασπίδα" του οργανισμού μας, και είναι ελάχιστα δημοφιλή, τα οποία η ελληνική ύπαιθρος παράγει σε αφθονία είναι:
Χυμός ροδιού: Σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες, ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την πίεση αν πίνει κανείς περίπου 60 ml σε καθημερινή βάση για έναν χρόνο.
Σέσκουλο: Έχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, γνωστών για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Επίσης οι χρωστικές ουσίες στα σκουροπράσινα λαχανικά συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή και απορροφούν τις βλαβερές ακτινοβολίες μικρού κύματος.
Κριθάρι: Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και έχει υψηλά επίπεδα διαλυτών ινών. Συνεπώς μειώνει τη χοληστερίνη. Αν φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, μπορείτε να προσθέσετε 30% κριθάλευρο στο αλεύρι σίτου.
Γλιστρίδα: Είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Λέγεται ότι περιέχει ως και 20φορές περισσότερη μελατονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που φέρεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.Μορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες μαζί με μαϊντανό και ελαιόλαδο ή και να μαγειρευτεί όπως το σπανάκι.
Κανέλα: Δεν είναι μόνο ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά, αλλά επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Παντζάρια: Είναι από τις καλύτερες πηγές φολικού οξέος και βεταϊνης, δυο συστατικά που πιστεύεται ότι μειώνουν τα τοξικά επίπεδα της ομοκυστεϊνης ,ενός αμινοξέος που προκαλεί φλεγμονές, βλάπτει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Ο βρασμός ελαττώνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του παντζαριού, γι' αυτό είναι προτιμότερο να το τρώμε ωμό σε σαλάτες με λάδι, ξύδι ή λεμόνι.
Κολοκυθόσποροι: Είναι το πιο θρεπτικό κομμάτι της κολοκύθας. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ομέγα-3 λιπαρά οξέα και μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίουπου βοηθά στη χαλάρωση και την ελάττωση της πίεσης. Είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Τρώγονται ωμοί ή ψητοί με αλάτι.
Ίνες: Βρίσκονται στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα όσπρια. Αποτελούν σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας, γι' αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνουμε 25 gr ινών ημερησίως.
Απο την εφημερίδα " Έθνος της Κυριακής"
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου