Προφορικός και γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος. Βαθμός πρόσβασης
(Για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου)
Προφορικός βαθμός του μαθήματος για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων εκτός και αν αυτός διαφέρει από το γραπτό βαθμό περισσότερο από δύο(2) μονάδες, οπότε ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται κατά τρόπο που να διαφέρει του γραπτού μόνο κατά δύο μονάδες .
Γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος είναι η επίδοση που σημείωσε ο μαθητής στο μάθημα αυτό στις εθνικού επιπέδου τελικές εξετάσεις της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου.
Βαθμός πρόσβασης κάθε μαθήματος είναι το άθροισμα των γινομένων του προφορικού βαθμού, με την ενδεχόμενη προσαρμογή του , με συντελεστή 0,3 και του γραπτού βαθμού με συντελεστή 0,7. Δηλαδή για την πρόσβαση ο βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται κατά 30% από τον προφορικό και κατά 70% από το γραπτό βαθμό του μαθήματος, σε αντίθεση με την απόλυση στην οποία ο προφορικός και ο γραπτός βαθμός μετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού του μαθήματος.
Ο Γενικός βαθμός πρόσβασης για τους τελειοφοίτους διαμορφώνεται από το Μέσο Όρο των βαθμών Πρόσβασης των μαθημάτων της τελευταίας τάξης που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.
ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ
Για κάθε επιστημονικό πεδίο που επιλέγει ο υποψήφιος ο υπολογισμός των μορίων γίνεται ως ακολούθως:
Αρχικά πολλαπλασιάζονται ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης και οι βαθμοί των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές. Στη συνέχεια αθροίζονται τα τρία γινόμενα και το άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό(100).Δηλαδή, το σύνολο μορίων δίδεται από τη σχέση:[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7)] Χ 100. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος προέρχεται από διαφορετική κατεύθυνση από αυτή στην οποία ανήκουν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, τότε οι βαθμοί των μαθημάτων που τα αντικαθιστούν πολλαπλασιάζονται με τους αντίστοιχους συντελεστές.
Οι συντελεστές είναι:
8 για το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης
1,3 για το α΄ μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,9 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα γενικής παιδείας.
0,7 για το β΄ μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,4 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα γενικής παιδείας
Για τα τμήματα και τις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο των μορίων δίδεται από τη σχέση: :[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7) + ( βαθμός ειδικού μαθήματος Χ 1 ή 2 κατά περίπτωση)] Χ 100.
Πηγή: ΥΠΕΠΘ-Διεύθυνση οργάνωσης & διεξαγωγής εξετάσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου