Το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε τέλμα και μοιάζει να έχει μπει για τα καλά σε τροχιά γενικευμένης απαξίωσης. Αυτό φανερώνουν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που έγινε μεταξύ φοιτητών και πτυχιούχων σε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας.
Oι οκτώ στους δέκα θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος. Περίπου οι μισοί αμφισβητούν ακόμη και την αξιοπιστία των πανελληνίων. Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία και για την επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα μεσολαβήσει σημαντικό διάστημα μέχρι να τακτοποιηθούν. O ένας στους τέσσερις προτάσσει ως ισχυρότερο εφόδιο τις προσωπικές-πολιτικές γνωριμίες και μόλις το 15,5% τις ατομικές ικανότητες. Το 46,3% συμφωνεί πως υπάρχουν ορισμένα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα οποία δεν έχουν καμία απήχηση στην αγορά εργασίας και ενδεχομένως θα έπρεπε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός εισακτέων τους ή να καταργηθούν. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι φωνές δυσαρέσκειας για το επίπεδο σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μόλις το 10% δηλώνει ικανοποιημένο, το 37,9% λέει «μάλλον ναι», ενώ το 25,5% απαντά «όχι» και το 26,6% «μάλλον όχι». Μόλις το 22,8% δηλώνει ότι θα παρέμενε για σπουδές στην Ελλάδα.
Είναι ξεκάθαρο πως η «γενιά των 700 ευρώ» γυρίζει την πλάτη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το μήνυμα πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί και οι κυβερνώντες και να δουλέψουν για την ποιοτική αναβάθμιση του πανεπιστημίου αλλά και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Το σημερινό σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων έχει εξελιχθεί σε «γολγοθά» για τους μαθητές, οι οποίοι υποχρεώνονται σε εξοντωτικό διάβασμα σε σχολείο και φροντιστήριο, και σε οικονομική αιμορραγία για τους γονείς που ξοδεύουν τεράστια ποσά στους φροντιστές.
Η κυβέρνηση ακόμη και σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Oμως χρειάζεται τόλμη απ' όλους για να καταργηθούν οι πανελλήνιες και να μπει τέλος και στα φαινόμενα εκτεταμένης παραπαιδείας...
πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου