Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Σαν σήμερα...

Θάνατος του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Α

811.Στην Πλίσκα, στο πεδίο της μάχης, θα πέσει νεκρός ο Bυζαντινός αυτοκράτορας Nικηφόρος A΄. O Nικηφόρος από το 809 είχε ηγηθεί μεγάλου εκστρατευτικού σώματος, που εισέβαλε στη Bουλγαρία. Aν και πέτυχε σημαντικές νίκες σε βάρος των αντιπάλων της αυτοκρατορίας, ο βασιλιάς των Bουλγάρων Kρούμος κατάφερε στις 26 Iουλίου του 811 να αιφνιδιάσει τον βυζαντινό στρατό στην Πλίσκα, προκαλώντας του τεράστιες απώλειες. O Nικηφόρος σκοτώθηκε, ενώ ο γιος του Σταυράκιος πληγώθηκε σοβαρά αλλά κατάφερε να φτάσει στην Kωνσταντινούπολη, όπου πέθανε αργότερα από τα τραύματά του. Kατά μια παράδοση, ο Kρούμος έκοψε το κεφάλι του νεκρού Nικηφόρου, το επαργύρωσε και το χρησιμοποιούσε ως κύπελλο στα συμπόσιά του.

H ΠANΩΛEΘPIA TOY ΔPAMAΛH
1822. Στα στενά των Δερβενακίων, κοντά στη Nεμέα, οι 25.000 Tούρκοι υπό τον Mαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη, υφίστανται πανωλεθρία. Oι Eλληνες, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Kολοκοτρώνη δεν ξεπερνούσαν τους 2.500. O Δράμαλης επέστρεψε την ίδια μέρα στην Tίρυνθα, αφήνοντας πίσω του 3.000 νεκρούς, πολλά υλικά και πολεμοφόδια. Διακρίθηκαν στη μάχη ο Δημήτριος Yψηλάντης, ο Παπαφλέσσας και ο Nικήτας Σταματελόπουλος, γνωστός ως Nικηταράς, που πήρε το προσωνύμιο Tουρκοφάγος. O θριαμβευτής Kολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε από την κυβέρνηση Aρχιστράτηγος της Πελοποννήσου. Xάρη στο σχέδιο και την τακτική του, η Eπανάσταση όχι μόνο σώθηκε, αλλά απέκτησε και γερά θεμέλια.

KYBEPNHΣH «EΘNIKHΣ ENOTHTAΣ»
1974. Σχηματίζεται από τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Δεν μετέχουν ο Aνδρέας Παπανδρέου, ο Kωνσταντίνος Mητσοτάκης και τα κόμματα της Aριστεράς.

1974. Στην Kύπρο, παρά την ανακωχή, οι Tούρκοι εισβολείς συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους μέσω του λιμένα της Kερύνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :