Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009

Τα μυστικά της γρίπης στο... απουσιολόγιο

Θα πληθύνουν τα λουκέτα στα σχολεία, λένε οι ειδικοί

Σε... απουσιολόγους έχουν μεταβληθεί οι λοιμωξιολόγοι, καθώς εντείνεται η ανησυχία
για τη γρίπη στα σχολεία: οι ειδικοί εκτιμούν ότι οδηγούμαστε μοιραία σε αποφάσεις για αρκετά προσωρινά σχολικά λουκέτα. Μάλιστα, ορισμένα σενάρια κάνουν λόγο για προσβολή έως και του 40% των παιδιών από τη νέα γρίπη.

Ωστόσο, διευκρινίζουν πως το μέτρο αυτό έχει αποτελεσματικότητα μόνον όταν η πανδημία βρίσκεται στην πρώτη φάση εξάπλωσης- στη χώρα μας η πανδημία κυμαίνεται στη τάξη του 1%. Όταν όμως μολυνθεί το 10% του πληθυσμού, τότε υποστηρίζουν πως δεν θα έχει πια κανένα νόημα να μπαίνει λουκέτο για προληπτικούς λόγους.

Πάντως, σε αυτήν τη φάση, όταν σε ένα τμήμα, μία τάξη ή ένα σχολείο παρατηρηθεί συρροή ύποπτων συμπτωμάτων, τότε οι αρμόδιοι φορείς αποφασίζουν να βάλουν προσωρινό λουκέτο, με σκοπό να διακόψουν τη διασπορά. «Το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει σε καθημερινή βάση τις απουσίες όλων των σχολείων, όλης της χώρας. Ένα επιτελείο περίπου 15 ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, μελετούν τις καταγεγραμμένες απουσίες της προηγούμενης ημέρας με στόχο να εντοπίσουν εάν σε μία σχολική μονάδα καταγράφεται διαφοροποίηση στις απουσίες συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα», λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου. Εάν το κλιμάκιο που παρακολουθεί το απουσιολόγιο διαπιστώσει πως σε μία τάξη υπάρχουν πάνω απο 5 ύποπτες απουσίες, τότε δίδεται εντολή να διεξαχθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. «Επικοινωνούμε με κάποιους από τους γονείς των μαθητών που ασθενών- τους επιλέγουμε με τυχαίο τρόπο- με το αίτημα να υποβάλουν τα παιδιά τους σε εξέταση βιολογικού υλικού, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν όντως νοσούν εξαιτίας της νέας γρίπης». Εάν τα αποτελέσματα βγουν θετικά, τότε χτυπά «συναγερμός»: το επιστημονικό επιτελείο του υπουργείου Υγείας εκτιμά την κατάσταση, και εάν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, τότε η Νομαρχία κλείνει το σχολείο.

Κερδίζουν χρόνο, σκορπούν τον πανικό

Ενστάσεις διατυπώνει μερίδα επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν πως όταν τα σχολεία κλείνουν με το παραμικρό, τότε είναι βέβαιο πως εντείνεται το κλίμα πανικού. Γι΄ αυτό και επιμένουν πως έπρεπε να τηρηθεί η αρχική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής για την πανδημία, που είχε συστήσει το κλείσιμο των σχολείων μόνον όταν δεν είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία τους. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές, ο λόγος που κλείνουν άμεσα τα σχολεία είναι για να κερδηθεί χρόνος ώσπου να επιτευχθεί επάρκεια στην προμήθεια του πανδημικού εμβολίου.

πηγή:τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια :