Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλες ανατροπές στην Παιδεία

Σε ριζικές ανατροπές στα σχολεία, στις πανελλαδικές εξετάσεις και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προχωρά άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αλλάζει εκ βάθρων ο νόμος-πλαίσιο, μελετάται η κατάργηση της «βάσης του 10» για ειδικές ομάδες σχολών και ξεκινά πιλοτικά το ολοήμερο λύκειο. Τα τρία μεγάλα εκπαιδευτικά μέτωπα που ανοίγουν, αναμένεται να αλλάξουν τα πάντα στην εκπαίδευση.
Η κατάργηση του νόμου 3549/07, που έφτιαξε η Μαριέττα Γιαννάκου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι στα άμεσα σχέδια της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ειδική επιτροπή του ΥΠΕΠΘ θα αναλάβει να μελετήσει το θέμα του βαθμολογικού ορίου στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στόχος θα είναι η κατάργηση της «βάσης του 10» για ορισμένο αριθμό σχολών, για τις οποίες ετησίως προσφέρονται χιλιάδες θέσεις, κι αυτές ουδέποτε καλύπτονται, ακριβώς λόγω της βάσης. Σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μέτρου, καθώς τα ίδια παιδιά που αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα, βρίσκουν στέγη στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Οι πιέσεις που ασκούνται στην υπουργό για να εφαρμοστεί η «κατάργηση του 10» στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου είναι πολλές. Ομως το πιθανότερο είναι μια τέτοια ρύθμιση να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων, και όχι στις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2010.

Ολοήμερο λύκειο

Την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και στο λύκειο προγραμματίζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το υπ. Παιδείας.

Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο σχεδιασμό, που θέτει ως φιλόδοξο στόχο το χτύπημα... των φροντιστηρίων.

Οι μαθητές θα διδάσκονται σε απογευματινό ωράριο τα βασικά μαθήματα των κατευθύνσεών τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η χρεία των φροντιστηρίων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πρώτα πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμό λυκείων και η πορεία του, θα το καταστήσει ή όχι, άξιο να συνεχίσει.

Συνολικά προωθείται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο αναλυτικών προγραμμάτων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το ολοήμερο σχολείο γίνεται υποχρεωτικό κι αποκτά καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθείται από όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

Πιο συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Έθνους της Κυριακής",το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει από το 2010 - 2011, περίπου 2.000 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα επιλεγούν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Μελετάται η κατάργησή της «βάσης του 10», για ειδικές ομάδες σχολών που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις του 2006, μπήκε ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων για τις αλλαγές που σκέφτεται να δρομολογήσει η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας, πιθανόν και στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2010. Σύμφωνα μ'αυτές τις πληροφορίες,είναι πολύ πιθανή η κατάργηση της «βάσης του 10», για συγκεκριμένη κατηγορία σχολών, στις οποίες πρέπει να έχει πρόσβαση και ο πιο χαμηλόβαθμος μαθητής.
«Οι 20.000 κενές θέσεις με ευθύνη της κυβέρνησης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα σημαίνουν έναν αντίστοιχο αριθμό νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα κινηθούν στο εξωτερικό ή σε κάθε είδους ειδικά εκπαιδευτήρια. Αυτό αναδεικνύει τις αδικίες του συστήματος», δήλωνε χαρακτηριστικά τον περασμένο Αύγουστο, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος τάσσεται υπέρ της κατάργησης της «βάσης του 10».

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ομιλία στη Βουλή, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα: «Το πρακτικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου δεν ήταν η ποιοτική αναβάθμιση του λυκείου, αλλά μόνον ο αποκλεισμός χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών από τα δημόσια ΑΕΙ της πατρίδας μας. Το απολύτως δε παράδοξο της ρύθμισης συνίσταται στο γεγονός ότι οι «ακατάλληλοι» για τα δημόσια πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ θεωρούνται «κατάλληλοι» ως πελάτες για τα αντίστοιχα της αλλοδαπής ή τα κάθε είδους ποικιλώνυμα κολέγια».
Πηγή:Έθνος της Κυριακής 1-11-09

Δεν υπάρχουν σχόλια :