21-12-2009
Στο κυνήγι των αποδείξεων θα ριχτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2010 καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.
Δημοσιεύθηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης- Μαρία Βουργάνα.
Στο κυνήγι των αποδείξεων θα ριχτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2010 καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.
Στην εφορία θα προσκομίζονται αποδείξεις από εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια , γυμναστήρια, καφετέριες , ταβέρνες, γιατρούς , δικηγόρους, λογιστές, υδραυλικούς , ηλεκτρολόγους κ.λ.π με τη συνολική τους αξία να προσμετράτε στον υπολογισμό των καθαρών εισοδημάτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι με την επαναφορά των αποδείξεων στην ..ημερήσια διάταξη θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα καθώς οι πελάτες θα πιέζουν ελεύθερους επαγγελματίες και καταστηματάρχες να κόβουν αποδείξεις.
Παράλληλα το υπουργείο προκρίνει μέτρα όπως η αναδρομική φορολόγηση από την 1η Ιανουαρίου 2009 των μερισμάτων και των εισοδημάτων (αμοιβών και επιδομάτων) που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς, η κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα και η αποπληρωμή του ΦΜΑΠ . Τα μέτρα αυτά τίθενται από αύριο στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου αφού ξεκινά η διαβούλευση για την φορολογική μεταρρύθμιση.
Παράλληλα θεωρείται βέβαιη η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα πιθανότατα από την Άνοιξη.
Πιο αναλυτικά συνεδριάζει αύριο Τρίτη για πρώτη φορά η Κεντρική Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των 27 κοινωνικών εταίρων ενώ από την Τετάρτη οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας opengov.gr.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει στα χέρια του πολλές προτάσεις για την φορολόγηση των εισοδημάτων και ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής κερδίζουν έδαφος και εκτός απρόοπτου θα τεθούν σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα :
1. Η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει από τους φορολογούμενους να ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2010 να ζητούν αποδείξεις για κάθε δαπάνη που πραγματοποιούν για να «απολαμβάνουν» εάν θέλουν το αφορολόγητο όριο και να περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο :
- Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους παραμένει αλλά για να το δικαιούνται ολόκληρο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
- Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ύψους 4.000 ? 5.000 ευρώ για να δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.. Μικρότερης αξίας αποδείξεις 1.000 ? 2.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι για να έχουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις συνολικού ύψους 10.500 ευρώ όσο δηλαδή και το αφορολόγητο όριο.
Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα χάσει έσοδα αλλά θα δει τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ, (στις οποίες κάθε χρόνο καταγράφονται απώλειες άνω των 6,6 δισ. ευρώ) να εκτοξεύονται στα ύψη. Όπως λένε όλοι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα εξαναγκάζονται από τους πελάτες τους να κόβουν αποδείξεις, οπότε θα υποχρεώνονται να εμφανίζουν σημαντικά αυξημένο τζίρο και να αποδίδουν περισσότερο ΦΠΑ στο Δημόσιο. Επίσης το δημόσιο θα έχει αυξημένες εισπράξεις, από τον φόρο εισοδήματος των 800.000 μικρομεσαίων επαγγελματιών, καθώς οι φορολογούμενοι αυτοί από τη στιγμή που θα κόβουν αποδείξεις θα υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία και σημαντικά αυξημένα καθαρά εισοδήματα.
Πιο συγκεκριμένα οι αποδείξεις που θα ζητούνται από την Εφορία θα αφορούν σε αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών από:
-Γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές , ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές κ.α..
-Εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων.
-Συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων.
-Κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία.
-Καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καντίνες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
-Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες.
-Ηλεκτρολόγους , υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πλακάδες, πατωματζήδες κ.α.
Σ’ αυτούς θα πρέπει να περιληφθούν ακόμη και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι ταξιτζήδες και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν στην έκδοση αποδείξεων.
2. Το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα. Οι μειώσεις φόρων που προκύπτουν από την έκπτωση των δαπανών για δίδακτρα, νοσήλια, ενοίκια, εγκατάσταση φυσικού αέριου, ασφαλιστικές εισφορές θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν για φορολογούμενους με εισοδήματα πιθανότατα άνω των 60.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους αυτούς, θα διατηρηθούν μόνο οι φοροεκπτώσεις για τα ασφάλιστρα (ζωής, ατυχημάτων και θανάτου) και για τους τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον ασφαλιστικό κλάδο και την αγορά των ακινήτων. Σημειώνεται, ότι σήμερα υπάρχουν 980 φοροαπαλλαγές οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισμό 7,7 δισ. ευρώ ετησίως.
3. Η αναδρομική φορολόγηση από την 1η Ιανουαρίου 2009 με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μερισμάτων και των εισοδημάτων (αμοιβών και επιδομάτων) που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να συντάξουν μελέτη για το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την αναδρομική φορολόγηση των συγκεκριμένων εισοδημάτων.
4. Η νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Εκτός από την αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2010 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα την άνοιξη ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
5. Η προπληρωμή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ. Με κίνητρο τον υπολογισμό του ΦΜΑΠ των επόμενων τριών, πέντε ή περισσότερων ετών με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες που θα προκύψουν από την αύξηση που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα έχουν τη δυνατότητα να προπληρώσουν τον αναλογούντα φόρο. Η προπληρωμή θα διενεργηθεί μέσω έκδοσης ειδικών τίτλων. Ο φορολογούμενος που θα προπληρώνει τον φόρο θα λαμβάνει έναν ειδικό τίτλο, ο οποίος θα ακολουθεί το ακίνητο έως τη λήξη του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν μεταβιβασθεί πριν από τη λήξη του ειδικού τίτλου, ο νέος ιδιοκτήτης θα απαλλάσσεται από την καταβολή φόρου μέχρι τη λήξη της περιόδου για την οποία έχει προπληρωθεί ο φόρος. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να προπληρώσουν το ΦΜΑΠ εξασφαλίζουν σταθερό φορολογικό περιβάλλον, καθώς δεν θα επηρεάζονται από τυχόν αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές και τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο προσδοκά να προεισπράξει ένα σημαντικό ποσό, μειώνοντας τις δανειακές του ανάγκες για το 2010. Το ποσό που θα μπει στα δημόσια ταμεία το 2010 θα επιμερισθεί λογιστικά ως έσοδο στα επόμενα χρόνια για τα οποία έχει προπληρωθεί ο φόρος.
Σε πέντε τομείς θα βασιστεί η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος .
Στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, στη φορολόγηση της περιουσίας, στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ο συντονισμός του φορολογικού διαλόγου θα γίνει από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη, τον γενικό γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής Δ. Γεωργακόπουλο, τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομ. Σπινέλλη και τον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Ι.. Καπελέρη . Στόχος είναι ως το τέλος Φεβρουαρίου 2010 να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και μέσα στον Μάρτιο να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου