Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί ρε παλικάρια 1,50 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη;

Είναι μερικά πράγματα σε αυτή την χώρα που δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ.

Την ώρα που βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και κρατιόμαστε από το μονόχρωμο ταγιέρακι της Μέρκελ και από το μεταξωτό μπατζάκι του Σαρκοζί για να μην πέσουμε στο κενό, κάποιοι επιμένουν ακόμη και τώρα στην παλιά απίθανη Ελλάδα της αρπαχτής και της λαμογιάς.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες ο Παπανδρέου με κατεβασμένο κεφάλι δέχεται απανωτά «χαστούκια» και «προσβολές» για το χάλι της οικονομίας μας και τελικά μας δίνουν με τα χίλια ζόρια το οκέι για τα μέτρα –με την σημείωση ότι ίσως χρειαστούν και άλλα συμπληρωματικά- στην Ελλάδα οι ανεκδιήγητοι βενζινοπώλες αισχροκερδούν κανονικότατα.

Θρασύτατα και χωρίς ίχνος ντροπής ενώ έπρεπε να ανεβάσουν την τιμή της αμόλυβδης κατά 14 λεπτά , όσο ανέβηκε δηλαδή το ποσοστό του ειδικού φόρου καυσίμων, κάποιοι έφτασαν να ανεβάσουν την τιμή μέχρι και 40 λεπτά !

Από 1,10 με 1,15 δηλαδή που κατά το υπουργείο είχε η αμόλυβδη πριν την αύξηση , έπρεπε να πάει το πολύ μέχρι 1,25- 1,30…Καμία σχέση βέβαια με την πραγματικότητα ούτε πριν ούτε πολύ περισσότερο τώρα.

Ιδιαίτερα στην επαρχία οι τιμές ξέφυγαν από κάθε έλεγχο φθάνοντας να πουλάνε ακόμη και το 1,50 ευρώ το λίτρο . Αλλά και στην Αττική οι τιμές ήταν αρκετά παραπάνω από τις εκτιμήσεις του υπουργείου με αποτέλεσμα τώρα να μελετάνε , λένε ,το ενδεχόμενο να βάλουν πλαφόν στην τιμή πώλησης. Το ακόμη πιο προκλητικό που κάνουν οι βενζινάδες η απόκλιση στην τιμή από βενζινάδικο σε βενζινάδικο ακόμη και στον ίδιο δρόμο που μπορεί να ξεπερνάει και τα 10 με 15 λεπτά!

Για μία ακόμη φορά λοιπόν διαπιστώνουμε αυτό που χρόνια λέμε : από την μία αισχροκέρδεια από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και από την άλλη ένα κράτος απών χωρίς μηχανισμούς που δεν μπορεί να προστατεύσει –ως οφείλει- τους πολίτες του.

Γιατί δηλαδή αφού ήξεραν ότι θα αυξήσουν τον φόρο στα καύσιμα , αφού ήξεραν ότι ήδη το πάρτι με την βενζίνη έχει αρχίσει εδώ και καιρό ,δεν πήραν τα μέτρα τους έτσι ώστε να μην πληρώσουν την νύφη και πάλι οι ίδιοι. Αυτοί δηλαδή που θα πληρώσουν την νύφη με τους φόρους , το πάγωμα των μισθών , των προσλήψεων, των αυξήσεων στα όρια ηλικίας για σύνταξη και όλα τα υπόλοιπα.

Διότι αυτός που έχει χρήματα το τελευταίο που θα τον τσούξει είναι η αύξηση στην τιμή της βενζίνης , ούτε πριν κοιτούσε πόσο είχε το λίτρο ούτε και τώρα. Είναι αυτό που όλοι λένε ότι η αύξηση δηλαδή των έμμεσων φόρων πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους και σχεδόν καθόλου τους μεγάλους.

Και από την άλλη αυτή η προκλητική ιστορία με τους βενζινοπώλες πότε θα σταματήσει; Δεν με αφορούν όλες αυτές οι απίθανες και ακαταλαβίστικες δικαιολογίες που λένε για τα διυλιστήρια, τα τελωνεία ,τα βυτία ,τα ενοίκια τους και δεν ξέρω τι άλλο. Εγώ αυτό που διαπίστωσα είναι με το που ανακοίνωσε ο Παπακωνσταντίνου την αύξηση το ίδιο βράδυ είχαν αλλάξει τις τιμές , βάζοντας όση αύξηση ήθελε ο καθένας! Σάμπως θα τους ελέγξει κανένας! Και εδώ βέβαια έχει σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση για αυτή την ληστρική εισβολή-που γίνεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια- στην τσέπη μας. Α μην το ξεχάσω τώρα συζητάνε ,λέει στο υπουργείο, να βγάλουν συνεργεία ελέγχου στην αγορά!

Ήθελα να ήξερα αυτοί οι τύποι που αισχροκερδούν έτσι απροκάλυπτα δεν έχουν καταλάβει τίποτε ; Δεν έχουν καταλάβει ότι όλα αυτά που κάνουν τα πληρώνουμε όλοι μας και ότι εάν χρεοκοπήσουμε ως χώρα όσο και να πουλάνε την βενζίνη δεν θα μπορεί κανείς να βάλει!

Υ.Γ Αλήθεια τι θα γίνει με τον φορολόγηση των βενζινοπωλών, θα μας δίνουν αποδείξεις, θα έχουν βιβλία –όπως και οι άλλοι επαγγελματίες- για διασταύρωση στοιχείων; Για να σας δω κ.Παπακωνσταντίνου…


Φίλιππος Φιλιππακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :