Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010
Παίξτε... με τη Λερναία Υδρα
Η Λερναία Υδρα, ακόμη κι αν δεν υπήρξε, πρέπει να υπάρξει. Χάρη σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αργολίδας, θα δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό θεματικό πάρκο στον σύγχρονο οικισμό. Κεντρικό θέμα -τι άλλο;- ο Ηρακλής, ο πιο γνωστός μυθολογικός ήρωας παγκοσμίως.
Η μελέτη ωρίμανσης εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο και γνωμοδότησε ομόφωνα. Οπως σημειώνει η έφορος Αννα Μπανάκα, η υλοποίηση της μελέτης θα αποδώσει στο ευρύ κοινό, σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρνας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, «έναν εκτεταμένο χώρο πολιτισμού, μάθησης, αναψυχής και δραστηριότητας στο κέντρο και στις παρυφές του οικισμού των Μύλων».
Το πρόγραμμα προβλέπει: ενοποίηση των διάσπαρτων αρχαιολογικών και μυθολογικών πυρήνων της περιοχής. Ανάδειξη και διαμόρφωση του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας, σύμφωνα με τις σύγχρονες υποδομές ασφάλειας και προβολής των μνημείων του. Προβολή του οικοσυστήματος της περιοχής, συνυφασμένου με τη μυθολογία και την
Η Αλκυονία λίμνη, που κατά την αρχαιότητα θεωρούνταν απύθμενη και η είσοδος στον Κάτω Κόσμο (σχετικός ο μύθος της καθόδου του Διονύσου στον Αδη για να επαναφέρει τη μητέρα του Σεμέλη) έχει κατά το μεγαλύτερο τμήμα της επιχωματωθεί ήδη από τη δεκαετία του ‘60. Σήμερα οι πηγές τόσο της Λέρνας όσο και της Αμυμώνης στον βόρειο τομέα του οικισμού των Μύλων χρησιμοποιούνται για την ύδρευση των δύο μεγάλων πόλεων του νομού (Αργος και Ναύπλιο). Η λίμνη, οι πηγές της Λέρνας και χώροι με λείψανα ήδη από τα αρχαία χρόνια έως τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 αποτελούν το κέντρο των παρεμβάσεων.
Στην επιχωματωμένη λίμνη θα διαμορφωθεί αρχαιολογικό- θεματικό πάρκο με κεντρικό θέμα τους άθλους του Ηρακλή.
Στο νέο πάρκο θα διαμορφωθούν θεματικοί κήποι με προσφιλή στους αρχαίους φυτά (π.χ. κισσός, δάφνη) και θα φυτευθούν πλατάνια σε ανάμνηση του πολύρρυτου άλσους πλατάνων που μαρτυρείται από τον Παυσανία στην περιοχή.
Επτά χώροι-σκάμματα θα έχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία αναφέρονται στους άθλους του Ηρακλή («puzzle» με απεικονίσεις των άθλων του σε αγγεία, τα άγρια άλογα του Διομήδη, τα μήλα των Εσπερίδων, η ζώνη της Ιππολύτης, η κόπρος του Αυγεία, η Λερναία Υδρα και «puzzle» αγγείων τριών διαστάσεων). Το παιχνίδι με τη Λερναία Υδρα θα κατέχει ιδιαίτερη θέση στο προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το σκάμμα του θα έχει τις μεγαλύτερες διαστάσεις (7Χ14μ.). Θα τοποθετηθούν επίσης υπαίθρια καθιστικά, καθώς και πινακίδες σήμανσης των παιχνιδιών και παρουσίασης των άθλων του Ηρακλή και της μυθολογίας της περιοχής.
πηγή:έθνος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου