Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ο εφιάλτης τώρα θα είναι η ανεργία


Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ησύχασε. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελληνική κυβέρνηση σχολιάστηκαν από τις κυβερνήσεις που την απαρτίζουν, αλλά και από τον ξένο τύπο με διθύραμβους. Ο λόγος είναι απλός. Ησύχασαν γιατί αισθάνονται σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Άρα ο στόχος τους επετεύχθη. Τα “γουρούνια του νότου” όπως μας αποκαλούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν για να μπορούν να πληρώνουν τα δάνεια, που έχουν λάβει από τις γερμανικές, γαλλικές και άλλες τράπεζες.

Η Γερμανία απέδειξε σε όλους για μία ακόμα φορά ότι είναι το μεγάλο αφεντικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απέτρεψε μια πολιτική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας και επαναπροσδιορισμό του ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε το κοινό νόμισμα που στην πραγματικότητα είναι το δικό της νόμισμα. Θέλησε να παραμείνει η μόνη ηγέτιδα της Ένωσης, αλλά να μην πληρώσει το τίμημα. Κατάφερε να πείσει τους πάντες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μία ένωση λαών, αλλά μια οικονομική ένωση υπό την κηδεμονία της. Και όταν πριν 10 ημέρες ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί υποσχόταν οικονομική βοήθεια στον Γ. Παπανδρέου, η Α. Μέρκελ τον έκανε να αναιρέσει το λόγου του μέσα σε 24 ώρες.


Έτσι βύθισε ένα λαό, τον ελληνικό σε βαθιά και πολυετή ύφεση αντί να στηρίξει την ανάπτυξη και την ήπια προσαρμογή του στις νόρμες που είχαν αποφασιστεί στο Μάαστριχτ. Ταυτόχρονα άφησε σε όλους μας την απορία. Γιατί τόσα χρόνια που ήλεγχε την ελληνική οικονομία δεν είχε επισημάνει τους κινδύνους, ώστε να αντιδράσουμε νωρίτερα; Μήπως γιατί αυτό βόλευε την κερδοφορία των μεγάλων τραπεζών της;

Όλα τα παράπανω δεν αναιρούν τις τεράστιες ευθύνες όσων μας κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Αλήθεια που είναι κρυμμένος σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής; Δεν έχει να πει τίποτα; Έστω να ζητήσει μια συγγνώμη;

Αλλά και πόσο γρήγορα ξέχασε και ο σημερινός πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου την προεκλογική του ατάκα ότι “υπάρχουν τα λεφτά”. Που είναι λοιπόν τα λεφτά; Εκεί που ήταν πάντα. Στην εύκολη φορολόγηση, άμεση και έμμεση των ασθενέστερων. Και αυτούς τους ανείσπρακτους φόρους, ύψους 30 δισ που επίσης υποσχόταν ότι θα εισπράξει τί τους έκανε; Γιατί αν είχαν μπει στα κρατικά ταμεία αυτά τα χρήματα, όπως δήλωνε το Σεπτέμβριο δεν θα χρειαζόταν κανένα μέτρο σήμερα!

Το ερώτημα βέβαια είναι τί γίνεται από εδώ και πέρα. Θα πρέπει να ζήσουμε με δύο μισθούς λιγότερους, γιατί ένας κόβεται από τα επιδόματα και άλλος ένας θα εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στα προϊόντα. Θα επιμείνω να σας γράφω όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι η κατάρρευση της αγοράς και η ανεργία που αυτή θα επιφέρει.

Αν λοιπόν δεν υπάρξει άμεσα ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ούτε τα μέτρα θα αποδώσουν γιατί αν δεν καταναλώνουμε δεν θα εισπράττει το κράτος ΦΠΑ ούτε θα αποτραπεί ο καλπασμός της ανεργίας που θα είναι ο νέος μας εφιάλτης.
πηγή: nikos'blog

Δεν υπάρχουν σχόλια :