Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Παροιμιώδεις εκφράσεις



«Αυγά σου καθαρίζουνε;»

Μια φορά το χρόνο, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν- για να τιμήσουν την Αφροδίτη και το Διόνυσο- μ’έναν πολύ τρελό και παράξενο τρόπο: Κάθε 15 Μαΐου, έβγαινε ο λαός στις πλατείες και άρχιζε τον «πετροπόλεμο» με …αβγά μελάτα! Χιλιάδες αβγά ξοδεύονταν εκείνη την ημέρα για διασκέδαση κι ο κόσμος γελούσε ξεφρενιασμένα. Τα γέλια αυτά εξακολουθούσαν για βδομάδες. Στη γιορτή αυτή δεν έπαιρναν μέρος μονάχα οι πολίτες, που ήταν κατώτερης κοινωνικής θέσης, αλλά και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, στρατηγοί, άρχοντες, Ρωμαίες δέσποινες και αυτοκράτορες καμιά φορά. Π.χ ο «αβγοπόλεμος» ήταν μια από τις μεγάλες αδυναμίες του Νέρωνα, που πετούσε αβγά στους αξιωματικούς και στους ακόλουθους των ανακτόρων του, χωρίς να είναι η μέρα της γιορτής των αβγών. Στο Βυζάντιο φαίνεται, πως η γιορτή έγινε της μόδας, για πολύ λίγο διάστημα όμως.

Σε πολλά Βυζαντινά κείμενα, αναφέρεται συχνά,αλλά μόνο με δύο-τρία λόγια. Έτσι από το περίεργο αυτό έθιμο – που η αιτία του χάνεται στα βάθη των αιώνων- έμεινε η ερωτηματική φράση: «αβγά σου καθαρίζουνε;». Τη λέμε δε, όταν βλέπουμε κάποιον να γελά χωρίς λόγο και αφορμή.


Φάγαμε ψωμί και αλάτι

Λέγεται για ανθρώπους που συνδέονται πολύ στενά. Το αλάτι θεωρούνταν ανέκαθεν το σύμβολο της ενότητας, της συμμαχίας, της αφθαρσίας, της διάρκειας και της αιωνιότητας. Και επειδή κανένα φαγητό δεν τρώγεται χωρίς αλάτι και ψωμί, έγινε σύμβολο της ομόνοιας και της φιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :