Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αιχμάλωτοι της φτώχειας


Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΚΚΕ, για το προφίλ του νέου της χώρα τα επόμενα χρόνια. Στοιχεία σοκ για την παιδική φτώχεια

Απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, με αυξημένες πιθανότητες να μένουν αρκετούς μήνες εκτός στίβου εργασίας, χωρίς ελπίδες για αξιόλογη επαγγελματική αποκατάσταση και με την οικονομική δυνατότητα που θα τους επιτρέπει να αρκούνται στα απολύτως απαραίτητα.

Αυτό είναι το προφίλ του νέου της χώρας τα επόμενα χρόνια, όπως σκιαγραφήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ενώ στη γκρίζα πλευρά της σύγχρονης καθημερινότητας κατατάσσονται ήδη περίπου 450.000 παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η έρευνα με τίτλο "Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2010" αναδεικνύει μεταξύ άλλων τα επίπεδα ανέχειας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις διακρίσεις στην Ελλάδα, αλλά και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, την περίοδο 2008 - 2009.

Πρόκειται για στοιχεία - σοκ που μεταξύ άλλων υποδεικνύουν ότι μία ολόκληρη γενιά νέων θα ενταχτεί στην κοινωνική ομάδα των φτωχών, που θα μεγαλώσουν με ένα τουλάχιστον άνεργο στην οικογένεια, δεν θα αποκτήσουν εύκολα δουλειά, ενώ θα μάθουν να ανέχονται την απώλεια εισοδήματος.

Ήδη στην Ελλάδα, το 23,3% των νέων από 0 - 17 ετών, διαβιούν σε προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα, με σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι 449.000 παιδιά μεγαλώνουν πλάι σε γονείς με σημαντικά οικονομικά προβλήματα, από τα οποία το 52% είναι αγόρια και το 48% κορίτσια.

Μάλιστα, η παιδική φτώχεια εμφανίζεται αντιστρόφως ανάλογη με την πληθυσμιακή πυκνότητα, καθώς όσο πιο πυκνοκατοικημένος είναι ο τόπος κατοικίας, τόσο χαμηλότερο το ποσοστό φτώχειας, το οποίο κυμαίνεται από 16,2% έως 31%.

Τα αγόρια φαίνεται να απειλούνται πολύ περισσότερο από τη φτώχεια σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ οι επιπτώσεις της οικονομικής στενότητας είναι εντονότερες όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού, με την ομάδα 12 - 17 ετών να αντιμετωπίζει υψηλότερα ποσοστά φτώχειας.

Ως προς την εργασιακή κατάσταση των υπευθύνων των νοικοκυριών με φτωχά παιδιά, προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι με ανήλικα παιδιά αντιμετωπίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας (15,7%) και αντιστοίχως, οι άνεργοι (με 54,6%). Αξίζει μάλιστα σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά μειώθηκαν δραματικά, ο αριθμός των φτωχών παιδιών παρουσιάζει αύξηση. Το 11% από αυτά τα παιδιά είναι κάτοχος τίτλου σπουδών ΑΕΙ ή ΤΕΙ.


πηγή: News247.

Δεν υπάρχουν σχόλια :