Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Οι κουτοπονηριές

Το αεράκι των Δωδεκανήσων και η αρμύρα της Ρω αγρίεψαν τον κ. Δ. Δρούτσα.

Αρχισε να τσινάει με την τουρκική διπλωματία. Μία μόνο φρασούλα εκ μέρους του εκδηλώνει δυσφορία: «Κουτοπονηριές και προκλήσεις δεν χωρούν». Οχι τίποτε άλλο, για να μη νομίζει ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ότι γίνανε φιλαράκια επειδή μοιράστηκαν μια χωριάτικη σαλάτα. Οι δυο τους συνέφαγαν στη Ρόδο, στη διάρκεια ανεπίσημης επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Το γεύμα συμπλήρωσε ένα ανεπίσημο προσκύνημα σε τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Η φαμίλια Νταβούτογλου δεν άφησε μιναρέ για μιναρέ στη σύντομη βόλτα στη νήσο. Καθώς ήταν ανεπίσημη η επίσκεψη, δεν ενημέρωσαν τους τοπικούς άρχοντες για το πρόγραμμα. Ως απλοί επισκέπτες σε οικογενειακή εκδρομή ειδοποίησαν τον μουφτή της περιοχής, πήραν μαζί και τον τούρκο πρόξενο και έκαναν μια περιήγηση στα μέρη όπου νιώθουν πολιτισμικά ασφαλείς. Στο κάτω κάτω ήταν σε διακοπές. Ο καμεραμάν της τουρκικής τηλεόρασης μάλλον κατέγραφε προσωπικές στιγμές για το οικογενειακό αρχείο.
Στην Ελλάδα βέβαια υπήρξαν αντιδράσεις. Επισημάνθηκε λοιπόν ότι όσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πατούσε το χώμα της Ρόδου πάνω από το κεφάλι του υπερίπταντο έξι F-16. Θεωρήθηκε ότι η πτήση ήταν οργανωμένη (τόσο μονιασμένη είναι η τουρκική κυβέρνηση με την Αεροπορία). Αν κάποιος θέλει να ρίξει τους τόνους, θα υπενθυμίσει ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθεί ο κ. Νταβούτογλου το μεσαιωνικό Κάστρο των Ιπποτών για να κάνουν τις γυροβολιές τους τα τουρκικά μαχητικά. Μπαινοβγαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον τόσο συχνά ώστε οι κάτοικοι των νησιών να μη σηκώνουν καν το βλέμμα στον ουρανό. Υπόθεση ρουτίνας.

Κάτι άλλο που επισημάνθηκε ως απρέπεια ήταν η πλεύση του «Πίρι Ρέις» επί 13 ώρες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά της Ρόδου. Η δικαιολογία ότι κάνει έρευνες δεν ευσταθεί για τη συγκεκριμένη ημέρα, γιατί δεν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Η πλεύση του σεισμογραφικού σκάφους ξεκίνησε προτού καλά καλά χωνέψουν το γεύμα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Με βαρύ το στομάχι ο κ. Δρούτσας έκανε δηλώσεις για την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Αφού διαβεβαίωσε ότι δεν απειλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα, «τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα», άλλαξε ρότα. Σταμάτησε να υπερασπίζεται τη διμερή φιλία. Είπε ότι «εμείς εννοούμε απολύτως όσα λέμε», είπε ότι «από τέτοιες πρακτικές, οι οποίες αποκαλύπτουν προθέσεις διαφορετικές από αυτές που διατυπώνουν οι συνομιλητές μας, τίθενται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη», είπε ότι «στην πορεία όλα συνεκτιμώνται και αναθεωρούνται».

Δεν ξέρουμε αν το αεράκι και η αρμύρα επιδρούν καθοριστικά στις αποφάσεις ενός ατόμου. Πάντως ο κ. Δρούτσας εμφανίζεται διαφορετικός στις διακοπές του.

Αφήνει τα πολλά χαμόγελα και περνά στη φάση της «μπηχτής». Ουσιαστικά δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι πάντοτε εισέρχονταν από αέρος και θαλάσσης και δεν αλλάζουν πολιτική, ασχέτως ελληνικών δηλώσεων. Τα ερευνητικά σκάφη αλλάζουν όνομα, η Αεροπορία αλλάζει επικεφαλής, οι κυβερνήσεις αλλάζουν υπουργούς Εξωτερικών, αλλά η τακτική παραμένει σταθερή. Είναι εύκολο να είναι σταθερός αυτός που είναι πιο δυνατός. Ο αδύναμος είναι αυτός που δοκιμάζει τις στρατηγικές του και καθώς φαίνεται ο κ. Δρούτσας βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση.

Το ερώτημα που τίθεται με τη στροφή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών είναι αν μπορεί από μόνος του να κρατήσει θυμωμένη, προσβεβλημένη στάση. Χρειάζεται βοήθεια και από άλλους υπουργούς για να δείξει πυγμή, αλλά είναι αμφίβολο ότι η επίδειξη πυγμής θα προκριθεί σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι αναχαιτίσεις είναι πανάκριβο σπορ και εξίσου πανάκριβος είναι ο διαγωνισμός εντυπώσεων στα νερά του Αιγαίου. Δεν ξέρουμε πάντως ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Η αγριάδα άλλωστε ταιριάζει άψογα με τον τεμενά, όταν εναλλάσσονται με πονηριά.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :