Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Βρετανία: Φοβούνται την εξάπλωση βακτηρίου ανθεκτικού στα αντιβιοτικά


Βακτήριο το οποίο είναι ανθεκτικό σε όλα σχεδόν τα αντιβιοτικά εντοπίστηκε σε βρετανικά νοσοκομεία, σε ασθενείς οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη νότια Ασία για ιατρικό τουρισμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανακάλυψαν, το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να εξελιχτεί σε μια εν δυνάμει μεγάλη απειλή για την παγκόσμια υγεία, από τη στιγμή που στην ουσία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα φάρμακα.Πρόκειται για το εντεροβακτήριο NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 από τον Τίμοθι Ουόλς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ σε έναν Σουηδό ασθενή, ο οποίος είχε νοσηλευθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της Ινδίας. Έκτοτε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», οι ερευνητές το εντόπισαν σε 37 ασθενείς στη Βρετανία, κάποιοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει στην Ινδία ή το Πακιστάν για να υποβληθούν σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι «το NDM-1 είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας γι' αυτό μία συντονισμένη παρακολούθηση είναι απαραίτητη» και υπογραμμίζουν ότι «η Ινδία προσφέρει επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς και είναι πιθανό το NDM-1 να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη».

Ανάγκη για παγκόσμιο μηχανισμό παρακολούθησης

Το NDM-1 είναι ανθεκτικό σχεδόν σε όλους τους τύπους των αντιβιοτικών. Όπως τόνισε σε συνέντευξη του ο Τίμοθι Ουόλς, «αυτού του είδους το βακτήριο καταργεί τα αντιβιοτικά. Μόνο δύο μπορούν να το αντιμετωπίσουν και το ένα από αυτά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Δεν θα υπάρξουν νέοι τύποι αντιβιοτικών διαθέσιμοι για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αν επιτρέψουμε σε αυτές τις μολύνσεις να εξαπλωθούν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, σίγουρα θα υπάρξουν θάνατοι. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας μηχανισμός παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο και νέα πρωτότυπα αντιβιοτικά που θα αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα βακτήρια».

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 44 κρούσματα του βακτηρίου NDM-1 στο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου στη νότια Ινδία, 26 στο κρατίδιο Χαριάνα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ινδίας, του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν. Στο άρθρο στο περιοδικό «The Lancet» αναφέρεται ότι το βακτήριο έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά σε ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στην Ινδία. Ο ιατρικός τουρισμός προς την Ινδια μπορεί να αυξηθεί κατά 30% τα επόμενα 5 χρόνια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βακτήρια που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα (ή καθόλου) απο τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, είναι πιθανό να εξελιχτούν στη διάρκεια του 21ου αιώνα στην μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία!
πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια :