Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Μαζική έξοδος εκπαιδευτικών


Χιλιάδες εκπαιδευτικοί επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, λόγω των αυξήσεων στα όρια ηλικίας και των περικοπών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Το κύμα φυγής των εκπαιδευτικών, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, καθώς ο Σεπτέμβρης είναι κοντά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα βγουν στη σύνταξη φέτος είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ανέρχονται φέτος συνολικά σε 11.466. Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.930 και στη Δευτεροβάθμια σε 7.536. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν 4.355.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα μέχρι τις 16 Αυγούστου να ανακαλέσουν τις αιτήσεις, αν και είναι αμφίβολο ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.Με βάση τους παραπάνω αριθμούς είναι πολύ πιθανό, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να παρατηρηθούν κενά στα σχολεία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα μειωθούν δραματικά.

Συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ καταγγέλλουν ότι τα κενά θα είναι χιλιάδες και το υπουργείο θα οδηγηθεί σε αντιπαιδαγωγικές λύσεις όπως η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα ή οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Ωστόσο η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου παρουσιάστηκε βέβαιη ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

"Τα κενά θα καλυφθούν με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, τη δυνατότητα μετακινήσεων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις. Έχει ξεκινήσει η δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης. Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στα Πανεπιστήμια, εδώ στο Υπουργείο, σε άλλα Υπουργεία, σε γραφεία, σε Μητροπόλεις, στα ΙΕΚ, όπου μπορείτε να φανταστείτε. Σχεδόν 5.000 εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι επιστρέφουν στις τάξεις. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο ζητούμενο" τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :