Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κοινωνική έκρηξη φέρνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το άνοιγμα των πρίφημων κλειστών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα έξι επαγγέλματα που πρέπει να ανοίξουν βάσει μνημονίου (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές) και παράλληλα περιέχεται μία γενική ρύθμιση με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών για όλα τα επαγγέλματα...

Με την παρέμβαση αυτή η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης με τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες αντιτίθενται στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Αρχικά αναμένονται οι αντιδράσεις των έξι άμεσα θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων και στη συνέχεια και των υπόλοιπων.
Πέρα από τα παραπάνω έξι κλειστά επαγγέλματα, στη μακρά λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, ξεναγοί , μεσίτες ασφαλίσεων, κομμωτές, οδοντοτεχνίτες, πωλητές λαϊκών αγορών, διανομείς Τύπου κ.λπ.
Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Χθες οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων απέστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση τη Δευτέρα για «να επανέλθει, ούτως ώστε από κοινού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, να συντονίσει τη δράση τους για την από κοινού αντιμετώπιση των όσων τεκταίνονται σε βάρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, σε αντίθεση με όσα στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση».
Φαρμακοποιοί

Ο πρώτος κλάδος που έδειξε την διάθεση να προχωρήσει σε απ ευθείας σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι αυτός των φαρμακοποιών που από χθές κιόλας βρέθηκαν σε θέση «μάχης». Οι φαρμακοποιοί, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επ΄ αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων και τη διακοπή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.
Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες
Αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση είναι μηχανικοί και αρχιτέκτονες εφόσον καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές και γενικότερα ο Κώδικας Αμοιβών στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης του επαγγέλματος. «Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό», τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος καταγγέλλει «την αγοραία λογική» που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πολίτη και των κατασκευών.
Δικηγόροι
Αντιδράσεις στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους προκαλεί το σχεδιαζόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους, καθώς οι φορείς και των δύο θεωρούν ότι δεν πρόκειται για «κλειστά» επαγγέλματα. Με βάση το Μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει και για τους δύο κλάδους να καταργήσει την ελάχιστη αμοιβή, την απαγόρευση διαφήμισης και τους γεωγραφικούς περιορισμούς για το πού μπορούν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ στους συμβολαιογράφους θα καταργήσει και τον περιορισμένο αριθμό τους. Η ενδεχόμενη κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τους δικηγόρους αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, που γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» σε έναν κλάδο περίπου 45.000 επαγγελματιών που σε δύο μήνες έχει εκλογές.
Συμβολαιογράφοι
Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του αριθμού τους. Ο «κλειστός αριθμός» και η αυστηρή επιλογή τους με διαγωνισμό δικαιολογείται από τις ευθύνες για εγγύηση των συναλλαγών, αποτελεί κοινό φαινόμενο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι είναι από διπλάσιοι έως 10πλάσιοι από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, σε αντιστοιχία με τον αριθμό κατοίκων. Επίσης θα αρθούν γεωγραφικοί και διαφημιστικοί περιορισμοί.
Ορκωτοί λογιστές
Καταργούνται οι ελάχιστες εγγυημένες αμοιβές των ορκωτών λογιστών με βασικό στόχο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, να μειωθούν οι τιμές στην αγορά. Ο αντίλογος θέλει τις ελάχιστες αμοιβές να διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ορκωτοί λογιστές.


www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :