Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Τα έθιμα των Φώτων στα Κρανίδια



Mε τη γιορτή των Φώτων ολοκληρώνονται οι γιορτές του Δωδεκαήμερου. Η έκφραση του λαού «κάθε Φώτα και Λαμπρή» είναι ενδεικτική της σπουδαιότητας της γιορτής αυτής. Ποια ήταν τα έθιμα των Φώτων στα Κρανίδια Κοζάνης;

Την παραμονή των Φώτων μερικά παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα, ενώ η νηστεία της ημέρας αυτής έχει σαν σκοπό την ψυχική προετοιμασία των πιστών. Ο παπάς γύριζε με τον σταυρό τα σπίτια του χωριού ραντίζοντάς τα και ψέλνοντας. Οι νοικοκυρές του έδιναν χρήματα για τις ανάγκες της Εκκλησίας .
Ανήμερα τα Φώτα οι κάτοικοι του χωριού εκκλησιάζονταν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του χωριού, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό τη βάπτιση του Χριστού. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας γίνονταν δημοπρασία των εικόνων της Εκκλησίας στο προαύλιό της. Όποιος πρότεινε τα περισσότερα χρήματα για κάθε εικόνα, εκείνος την έπαιρνε . Η πρώτη εικόνα που έβγαινε σε δημοπρασία ήταν του Χριστού, η δεύτερη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τη μνήμη του οποίου τιμούσαν και τιμούν την επόμενη μέρα. Κάποιοι προτιμούσαν να πάρουν την εικόνα του Αγίου εκείνου του οποίου έφεραν το όνομα.
Στα Κρανίδια έριχναν το σταυρό στη λεκάνη του Μύλου ,που υπήρχε εκεί που είναι σήμερα το σπίτι του Σταμούλη. Παιδιά και νεαροί έπεφταν στο ποτάμι, για να πάρουν το Σταυρό. Επίσης ομάδα νεαρών έπιαναν τους νιόπαντρους και απειλώντας τους ότι θα τους ρίξουν στη λεκάνη, τους ανάγκαζαν να τάξουν ένα τραπέζι στο σπίτι τους ή στο καφενείο του χωριού. Αφού προσκυνούσαν οι πιστοί τις εικόνες, επέστρεφαν στην εκκλησία.
Όταν επέστρεφαν στο σπίτι οι νοικοκυρές ράντιζαν με το αγιασμένο νερό το σπίτι, το αλέτρι, τα δένδρα, τα λουλούδια και τις σοδειές ενώ όλα τα μέλη της οικογένειας έπιναν απ’αυτό. Όποιος «έπιανε» το σταυρό, τον ασπάζονταν και τον παρέδινε στον παπά και μαζί με κάποιους φίλους του γύριζε στη συνέχεια σε όλα τα σπίτια του χωριού, για να ασπαστούν οι άνθρωποι τον αγιασμένο σταυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :