Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Ψαλίδι» στους εισακτέους


Μειώσεις σοκ στον αριθμό των εισακτέων, που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 50%, ετοιμάζονται να υποβάλουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να «ανασάνουν» τα ιδρύματα από την πληθώρα των μετεγγραφών που δέχονται κάθε χρόνο, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
«Ψαλίδι» στους εισακτέους

Είναι ενδεικτικό ότι το ΤΕΙ Πειραιά στην πρόταση που θα κάνει προς το υπουργείο θα ζητήσει... έναν φοιτητή σε κάθε τμήμα για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, το οποίο προχώρησε σε επίσχεση εργασίας. Ταυτόχρονα, πολλά τμήματα ιδρυμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα στείλουν εισήγηση, αφού ?όπως σημειώνουν... η γνώμη τους δεν λαμβάνεται υπόψη.
Το αίτημα σύσσωμης σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας για σημαντική μείωση στον αριθμό των εισακτέων δεν αφορά μόνο τις μετεγγραφές, αλλά και οικονομικά προβλήματα τα οποία συμβάλλουν στην πλημμελή εκπαίδευση των φοιτητών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι φέτος θα εισακουστούν οι προτάσεις των ιδρυμάτων περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για τον αριθμό των εισακτέων που θα διαμορφωθεί για κάθε τμήμα, τον ανταγωνισμό των υποψηφίων και μακροπρόθεσμα ακόμη και τις βάσεις εισαγωγής. Μάλιστα στις 7 Ιανουαρίου έστειλε έγγραφο προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, ζητώντας να στείλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων αλλά και να τις τεκμηριώσουν.

Ηδη τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και οι πρόεδροι των τμημάτων που κάνουν τις εισηγήσεις ζητούν δραστική μείωση των εισακτέων που ξεπερνά και το 50%. Ενδεικτικό παράδειγμα, τμήμα του ΤΕΙ Χαλκίδας το οποίο δέχθηκε πέρυσι 250 εισακτέους ενώ προτείνει για φέτος την εισαγωγή μόλις 100.

Πρυτάνεις και πρόεδροι Τεχνολογικών Ιδρυμάτων καλούν το υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τις προτάσεις τους για το πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν, προσθέτοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πάρουμε παραπάνω σπουδαστές από πέρυσι. Εμείς θα ζητήσουμε περίπου 80 άτομα ανά τμήμα» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος.

Η μείωση στις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων είναι σοβαρός παράγοντας και συντελεί στην απροθυμία των ιδρυμάτων να εγγράψουν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Για παράδειγμα στο ΤΕΙ Πειραιά την 1-10-2009 ο προϋπολογισμός πληρωμής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν 6.500.000 ευρώ και σήμερα η τελική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 4.972.500 ευρώ, δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν κατά 1.527.500 ευρώ.
πηγή:έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :