Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Θράκη... χαλί στα πόδια του Νταβούτογλου



Άναυδος μένει κανείς με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας, όχι μόνο στο καυτό θέμα της οικονομίας με το μνημόνιο αλλά και στην άσκηση από την πλευρά της κυβέρνησης της εξωτερικής μας πολιτικής.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Επίκαιρα» τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου «αλωνίζει»... στη Δυτική Θράκη, κάνοντας πράξη το δόγμα του νεοοθωμανισμού, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διευκολύνει το έργο του. Τόσο μια σειρά από μέτρα που έχουν λάβει ορισμένα υπουργεία όσο και η προ ημερών επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην περιοχή και οι εκεί εξαγγελίες του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προπαρασκευάζεται η δημιουργία εξελίξεων, με αρνητικές συνέπειες για την περιοχή. Ειδικότερα, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη περιλαμβανόταν η αναβάθμιση της τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία – παρά το γεγονός ότι οι Πομάκοι μιλούν δική τους γλώσσα, που ουδεμία σχέση έχει με την τουρκική. Η υπόσχεση για τη στελέχωση των κατά τόπους ΚΕΠ με τουρκόφωνο προσωπικό, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις των μελών της μουσουλμανικής κοινότητας με τη δημόσια διοίκηση, ανοίγει το δρόμο για τη μελλοντική επέκταση της τουρκικής γλώσσας ακόμη και σε δημόσια έγγραφα που θα διακινούνται στην περιοχή και την αναγνώρισή της ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους. Η δε δέσμευση περί διεξαγωγής των προφορικών εξετάσεων για απόκτηση διπλώματος οδήγησης Ι.Χ. στα τουρκικά συνιστά επίσης ενέργεια που μπορεί εύκολα να επεκταθεί σταδιακά και σε όλων των ειδών τις εξετάσεις που θα δίνουν τα μέλη της μειονότητας στο μέλλον.
Πρόκειται για εξαγγελίες που επί της ουσίας φαίνεται να ακυρώνουν τη Συνθήκη της Λοζάνης, αφού δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά μοιάζει να αναγνωρίζει την ύπαρξη όχι μουσουλμανικής, αλλά τουρκικής μειονότητας στα εδάφη της. Το... κερασάκι στην τούρτα, βεβαίως, είναι η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να κλείσει τη μοναδική ελληνόφωνη βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια, η οποία λειτουργεί στο χωριό Μύκη από το 2004, έχοντας στα ράφια της πάνω από 7.000 τίτλους βιβλίων, λόγω... περικοπών. Βλέπετε, το Ελληνικό Δημόσιο δεν... αντέχει να πληρώνει τους μισθούς μιας υπαλλήλου και μιας καθαρίστριας που εργάζονται στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, η οποία –παρεμπιπτόντως– αποτελεί και τον τελευταίο ελληνικό πνευματικό και πολιτιστικό «πνεύμονα» στα Πομακοχώρια, αφού στο χώρο της πραγματοποιούνται επίσης αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, όμως, που το υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει αυτά τα ελάχιστα χρήματα για να μην κλείσει η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, η Τουρκία διαθέτει τεράστια ποσά προκειμένου να συντηρήσει «δικές» της βιβλιοθήκες που λειτουργούν στα Πομακοχώρια, ορισμένες από τις οποίες φέρεται να φιλοξενούν ακόμη και βιβλία τουρκικού εθνικιστικού περιεχομένου. Να επισημάνουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν σημειωθεί μεγάλες αντιδράσεις, ενώ με επιστολή του προς την αρμόδια υπουργό, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος της «Μηχανικής» κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, αφού ζητά απ’ το υπουργείο να ανακαλέσει την απόφασή του, δηλώνει την πρόθεσή του να αναλάβει ο ίδιος τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της βιβλιοθήκης για όσο διάστημα απαιτείται – μέχρι και για 10 χρόνια.

Η νεοοθωμανική ατζέντα Νταβούτογλου

Το «πράσινο φως» για την πρακτική εφαρμογή της νεοοθωμανικής ατζέντας της κυβέρνησης Ερντογάν έδωσε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αποδεχόμενη τον όρο που επέβαλε ο κ. Νταβούτογλου για περιοδεία του από την Αλεξανδρούπολη έως τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνει τη... χάρη στον κ. Δρούτσα να επισκεφθεί και την Αθήνα.
Προσεκτικά μελετημένη η περιοδεία του κ. Νταβούτογλου, δεν αποσκοπεί απλώς και μονό στη διεκδίκηση ρόλου «προστάτη» της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και στο να νομιμοποιήσει τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, όπου υπάρχει οθωμανική πολιτιστική κληρονομία – εξ ου και η διανυκτέρευση στο «Ιμαρέτ», το πολυτελές ξενοδοχείο στην Καβάλα, που χτίστηκε από τον Αλή Πασά και λειτούργησε ως ιεροδιδασκαλείο στις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο κ. Νταβούτογλου δεν αρκέστηκε, ωστόσο, στο μειονοτικό: Προτού έρθει στην Αθήνα, φρόντισε, με συνέντευξή του στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά, να εκθέσει τον Γ. Παπανδρέου και τον Δ. Δρούτσα, δηλώνοντας, έκτος των άλλων προκλητικών, ότι το Καστελόριζο είναι στη Μεσόγειο και δεν καλύπτεται από τις συνομιλίες για το Αιγαίο.
Τελικά, μήπως ήρθε η ώρα να δοθεί σοβαρή απάντηση από την κυβέρνηση για το τι συζητά με την Τουρκία; Δεν μπορεί, έπειτα από 9 σχεδόν χρόνια, η μεν Τουρκία να λέει ότι δεν συζητείται το Καστελόριζο και η Αθήνα να υποστηρίζει το αντίθετο...
Όσο για τα υπόλοιπα της συνέντευξης του κ. Νταβούτογλου, απλώς να επισημάνουμε ότι με κάθε τρόπο διαψεύδει τις αφελείς προσδοκίες των «προθύμων» των Αθηνών, δηλώνοντας ότι η θέση της Τουρκίας για τις παραβιάσεις παραμένουν ίδιες και αναλλοίωτες όπως και επί του κεμαλικού κατεστημένου...

πηγή: περιοδικό Επίκαιρα: 10/03/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :