Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

10.250 λιγότεροι οι εισακτέοι φέτος στα ΑΕΙ

Συνολικά 10.250 απόφοιτοι Λυκείου, λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, θα λάβουν φέτος το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αρχίζουν αύριο για τη μεγάλη μερίδα των υποψηφίων -τους 92.259 τελειοφοίτους και αποφοίτους Γενικών Λυκείων- με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, και το υπ. Παιδείας προχώρησε σε δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2011-2012. Μια δεκαετία μετά τις πρώτες άκριτες ιδρύσεις νέων Τμημάτων σε περιφερειακά ιδρύματα, φέτος το υπουργείο δεν όρισε εισακτέους σε 24 Τμήματα ΤΕΙ πολύ χαμηλής ζήτησης, καθώς και στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών, όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα εκτεταμένου νεποτισμού (η περίπτωση της οικογένειας Χριστινάκη). Τα Τμήματα αυτά οδηγούνται σε λουκέτο.

Οι φετινοί περίπου 116.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 74.440 θέσεις, εκ των οποίων οι 66.400 θα δοθούν στη γενική κατηγορία υποψηφίων και οι 8.040 στις ειδικές κατηγορίες (παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ορφανοί κ.ά.). Εάν στον αριθμό αυτό προστεθούν οι περίπου 3.000 θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας και του εμπορικού ναυτικού ο αριθμός θέσεων θα διαμορφωθεί στις 77.500 και η αναλογία επιτυχίας στο 7 προς 10. Πέρυσι οι 123.000 υποψήφιοι διεκδίκησαν 88.165 θέσεις εκ των οποίων οι 84.690 στα ΑΕΙ.
Φέτος, το υπουργείο ενίσχυσε τα κεντρικά ΑΕΙ για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ο τελικός αριθμός εισακτέων αυξάνεται λόγω μετεγγραφών, ενώ μείωσε τους εισακτέους στα περιφερειακά ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Ενδεικτικά, στο ΑΠΘ οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 695, στο Αθηνών κατά 556 και στο ΕΜΠ κατά 251. Αντίστροφα το μεγαλύτερο «ψαλίδι» έπεσε στους εισακτέους του Πανεπιστημίου Αιγαίου (-343), Δημοκρίτειου (-250), Ιωαννίνων (-159). Εντυπωσιακή είναι η μείωση στα περιφερειακά ΤΕΙ, που φθάνει έως και κατά 60% σε σχέση με πέρυσι στο Δυτικής Μακεδονίας. Αλλωστε τα 24 Τμήματα που δεν θα δεχθούν εισακτέους είναι σε περιφερειακά ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, από ένα στα Θεσσαλονίκης (Αλιείας), Πάτρας (Εμπορίας-Διαφήμισης) και Καβάλας (Οινολογίας), 3 στο Δυτ. Μακεδονίας (Συστημάτων εφοδιασμού, Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής), 4 στο Λάρισας (Ανακαίνισης κτιρίων, Βιοσυστημάτων, Τουρισμού, Δασοπονίας), 3 στο Κρήτης (Βιολογικών καλλιεργειών, Επιχειρηματικού σχεδιασμού, Τουρισμού), 3 στο Ηπείρου (Ιχθυοκομίας, Τουρισμού, Ζωικής παραγωγής) 2 στο Ιονίων Νήσων (Βιολογικής γεωργίας, Πληροφορικής), 2 στο Καλαμάτας (Θερμοκηπιακών καλλιεργειών, Φυτικής παραγωγής) και 3 στο Μεσολογγίου (Θερμοκηπιακών καλλιεργειών, Υδάτινων πόρων, Υδατοκαλλιεργειών). Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε χθες την αίτηση αναστολής της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά της απόφασης του υπ. Παιδείας, οι τελειόφοιτοι Λυκείου να αποκτούν απολυτήριο και μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις.
από την καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :