Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς διεκδικεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης


Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς 2011 (European Museum Award 2011) διεκδικεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής Κοζάνης, καθώς κρίθηκε ως ένα από τα είκοσι μουσεία της Ευρώπης που διεκδικούν τον τίτλο.Το Ευρωπαϊκό βραβείο Μουσείου της Χρονιάς χορηγείται ανά έτος από τον οργανισμό European Museum Forum και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί το Μουσείο Λαϊκής τέχνης του Ναυπλίου το 1981 και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το 2005.

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα συνολικής έκτασης 4.500 τ.μ. ενώ ο εκθεσιακός του χώρος έκταση 1.000 τ.μ. περίπου.

Τόσο οι χώροι του ισογείου όσο και ο όροφος της Έκθεσης έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να καταστούν προσβάσιμοι από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.Ο εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε έξι αίθουσες ενώ η 7η μικρή αίθουσα προορίζεται για τις περιοδικές εκθέσεις ευρημάτων. Το εκθεσιακό πρόγραμμα οργανώνεται σε τρεις παράλληλους άξονες που αφορούν στην ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσας της Ελιμιώτιδας, (ενός βασιλείου από τα ισχυρότερα της Άνω Μακεδονίας), και της ευρύτερης περιοχής από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια, τις ενότητες των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στους διάφορους τομείς της συστηματικής ανασκαφής (πόλη, νεκροταφεία, χώρα) αλλά και τα σύνολα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές και τέλος στην καθημερινή ζωή και τους θεσμούς στην αρχαιότητα, όπως προβάλλονται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο διαγωνισμός και η απονομή των Βραβείων για το 2011 έχει προγραμματιστεί για τις 17-22 Μαΐου στο Μπρέμερχαφεν της Γερμανίας και η απόφαση των κριτών αναμένεται στο τέλος του μήνα.
πηγή: αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια :