Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Μειώνονται κατά 50% άμεσα τρία επιδόματα που χορηγούνται σε δημοσίους υπαλλήλους

MEIΩΣH 50% στα επιδόματα κινήτρου απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης και ειδικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι υπάλληλοι τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση. Η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου «φανέρωσε» μια επερχόμενη, όπως φαίνεται, διάταξη για τη μείωση των επιδομάτων, η οποία τελικά δεν συμπεριελήφθη στο τελικό σχέδιο νόμου. Oπως εξήγησαν κύκλοι του Yπουργείου Οικονομικών, η πρόθεση ήταν να τεθεί εξ αρχής στο νομοσχέδιο αλλά τελικά αποφασίστηκε η ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. «Εάν δεν καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε αυτά χρονικά, λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η ρύθμιση θα μπει στο πολυνομοσχέδιο με τροπολογία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του κινήτρου απόδοσης, που είναι καθολικό επίδομα και το λαμβάνουν όλοι, οι μειώσεις στις άλλες δύο κατηγορίες επιδομάτων θα αφορούν όλους τους υπαλλήλους που λαμβάνουν τέτοιου είδους επιδόματα. Για παράδειγμα, επίδομα ειδικής απασχόλησης παίρνουν τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυμαίνεται από 88 ευρώ έως 235 ευρώ), αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (από 110 έως 170 ευρώ). Το κίνητρο απόδοσης κινείται από 57 έως 100 ευρώ και θα μειωθεί κατά 50%. Oπως φαίνεται αυτή η ρύθμιση, εφόσον δεν συμπεριληφθεί τελικά στο πολυνομοσχέδιο, θα περάσει σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, αφού έχει σχεδιαστεί από το Yπουργείο Οικονομικών και το Yπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο μέχρι τις 4 Αυγούστου, δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα ή το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το ενιαίο μισθολόγιο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε βάθος τριετίας.
Το νέο καθεστώς φέρνει μείωση των μισθών στο Δημόσιο, περικοπή περίπου 100 επιδομάτων, αλλά και ωριμάσεις ανά 5ετία και όχι ανά διετία όπως ισχύσει σήμερα στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μέσα στην επόμενη τετραετία θα περικόπτονται σταδιακά και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο μέχρι το 2015 να απομείνουν μόνο το οικογενειακό, το επίδομα σπουδών και το πριμ παραγωγικότητας έπειτα από αξιολόγηση. Ακόμη θα μπει πλαφόν 20 ωρών τον μήνα στις υπερωρίες. Στο ίδιο μισθολογικό καθεστώς θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :