ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
Σε ποιον ανήκουν οι δημόσιες υπηρεσίες; Ποιος ορίζει και ελέγχει το ωράριο λειτουργίας τους; Πώς οριοθετούνται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δημόσιων υπαλλήλων; Υπάρχουν κανονισμοί και πειθαρχικά όργανα; Επιτρέπεται η επιβολή ποινών, σε περίπτωση παραβίασης των νόμων και των κανονισμών, ή πρόκειται για θεωρητικά σχήματα που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και στη φαντασία των πολιτών;
Οι απαντήσεις σε ορισμένα από τα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να μοιάζουν αυτονόητες. Οχι, όμως, για την ΑΔΕΔΥ. Ο Η. Μόσιαλος λέει τα αυτονόητα:
Οτι η λευκή απεργία είναι παραβίαση των υποχρεώσεων του δημόσιου υπαλλήλου. Οτι αν υπάρξουν τέτοια κρούσματα, τότε θα εξεταστούν κατά περίπτωση και ενδέχεται να παραπεμφθούν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Οτι η λευκή απεργία δεν είναι δικαίωμα και υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον.
Οτι μία εφορία που δεν εισπράττει χρήματα λειτουργεί εις βάρος των πολιτών.Τι απαντούν από την ΑΔΕΔΥ; «Η αποχή από την εργασία είναι δικαίωμά μας», λένε. Και εννοούν: Αφού «κόβονται» επιδόματα (προσοχή: δε μιλάμε για κατάργηση, αλλά για περικοπή 22 γενικών και ειδικών επιδομάτων, σε ποσοστό 10%-50%), οι δημόσιοι υπάλληλοι θα «κόψουν» αντίστοιχα την αποδοτικότητά τους.
Οσο για τις υποχρεώσεις τους, δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν υποδείξεις, γιατί από τότε που μπήκαν στο Δημόσιο δε βρέθηκε κανείς να τους ζητήσει το λόγο.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι οι μόνοι που υφίστανται περικοπές. Στον ιδιωτικό τομέα, οι περικοπές μισθών – γιατί επιδόματα σαν αυτά του Δημοσίου δεν υφίστανται – έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας. Και έχουν γίνει πολλές χιλιάδες απολύσεις, χωρίς να ανοίξει μύτη. Οσο για το «δικαίωμα» της λευκής απεργίας, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως ανέκδοτο.
Ωστόσο, η επιθετική αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που χαρακτήρισε «Καίσαρα» τον Η. Μόσιαλο, δε στρέφεται μόνο προς την κυβέρνηση. Είναι, κυρίως, ένα μήνυμα προς την κοινωνία, που διερωτάται φωναχτά πλέον:
Γιατί υπάρχουν «μόνιμοι υπάλληλοι» και «ιδιωτικοί υπάλληλοι»;
Γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες ανήκουν στους υπαλλήλους τους και όχι στους πολίτες;
Γιατί κάποιοι θεωρούν δικαίωμά τους την (επ' αμοιβή) λευκή απεργία, την ώρα που άλλοι παρακαλάνε έστω και για μαύρη εργασία;
Δημοσιεύτηκε:ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου