Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

«Ούζο»




Είναι μια χλευαστική λέξη, που έμεινε με τα χρόνια. Τη χρησιμοποιούν πολλοί,όταν θέλουν να διώξουν κάποιον και του φωνάζουν κοροϊδευτικά «ούζοοοο!». Ίσως να είναι η παραλλαγή του «ούστ»! ή του «ου!» δηλαδή «φύγε από δω» ή «φύγε από δω «ούζοο!», γιατί μοιάζεις σαν μεθυσμένος από το ούζο». Πάντως , με την ευκαιρία, η λέξη ούζο, κατά τον Αχ. Τζάρτζανο, ίσως να προέρχεται από την Ιταλική φράση: Oyzo Massalia (= για την εμπορική χρήση της Μασσαλίας).
Φαίνεται, όμως, πως αυτή είναι η σωστή προέλευση της λέξης,γιατί υπάρχει και το σχετικό περιστατικό που συνέβη στον Τύρναβο, στην περιοχή όπου βγαίνει και το καλό ούζο: Το ούζο λεγόταν στον Τύρναβο, αλλά και παντού, ρακί, ως τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία ( 1878-1881). Τότε ένας Τούρκος στρατιωτικός γιατρός, που είχε φιλίες με δυο πρόκριτους του Τυρνάβου, τον Δ. Δουνικιώτη και τον έμπορο Μακρή, πρότεινε στον πρώτο να προσθέσει κάποια ουσία, για να καλυτερέψει το ρακί του. Πράγμα που έγινε. Μαζεύτηκαν, λοιπόν, οι τρεις φίλοι, για να δοκιμάσουν το καινούργιο ρακί.
- Μωρέ αυτό είναι «ούζο Μασσαλίας» , φώναξε ενθουσιασμένος ο Μακρής.
Τώρα για τις λέξεις: «ούζο Μασσαλίας προσθέτουμε τα εξής : Την εποχή εκείνη, οι Τυρναβίτες τα καλύτερα κουκούλια των μεταξοσκωλήκων τα έστελναν μέσω Βόλου στη Μασσαλία, με το χαρακτηρισμό “oyzo Massalia” ( προς χρήσιν Μασσαλίας).
Ήταν η εκλεκτότερη ποιότητα της μεταξοπαραγωγής του Τυρνάβου. Το προς «χρήσιν Μασσαλίας»,λοιπόν, έγινε συνώνυμο της ποιότητας.

1 σχόλιο :

Greek food online review είπε...

χαχα, πολύ ωραία ιστορία και δείχνει ότι στο ούζο και όχι μόνο αν θέλει η τύχη γίνεσαι και νονός!