Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Πράσινο τσάι για ευστροφία και ζωντάνια και στην 3η ηλικία. healh.in.gr


"Απολαύστε το ζεστό ή κρύο"

Νέα Υόρκη - Οι ηλικιωμένοι που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι είναι περισσότερο εύστροφοι και ανεξάρτητοι από του συνομηλίκους τους με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που συντελούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης, η οποία ενοχοποιείται για πολλές παθήσεις. Οι επιστήμονες μελετούν χρόνια τώρα την επίδραση του πράσινου τσαγιού σε παραμέτρους όπως η χοληστερόλη μέχρι και τον κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ξεκάθαρα.

Στην ιαπωνική μελέτη, η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τοχοκου, με επικεφαλής τον Δρ Γιασουτάκε Τομάτα, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 14.000 άτομα άνω των 65 ετών για τρία χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν τις μέγιστες ποσότητες πράσινου τσαγιού ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν «λειτουργική ανικανότητα» ή προβλήματα με την καθημερινότητά τους ή τις βασικές τους ανάγκες, όπως να ντυθούν ή να κάνουν μπάνιο.

Ειδικότερα, σχεδόν το 13% των συμμετεχόντων που έπινε λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού ανά ημέρα απέκτησε κάποια λειτουργική ανικανότητα, συγκριτικά με το 7% των ατόμων που έπινε τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια τσάι την ημέρα.

«Το πράσινο τσάι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο λειτουργικής ανικανότητας, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό άλλων συνεισφερόντων παραγόντων», τονίζει ο Δρ Τομάτα.

Αξίζει να ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το πράσινο τσάι από μόνο του κρατάει το άτομο σφριγηλό και ζωηρό. Αλλά συνήθως οι λάτρεις του ροφήματος έκαναν σαφώς υγιεινότερη διατροφή, έτρωγαν περισσότερα ψάρια, λαχανικά και φρούτα, ενώ ήταν πιο μορφωμένοι, είχαν χαμηλά ποσοστά καπνίσματος, λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια και γενικά περισσότερη πνευματική διαύγεια. Επίσης έτειναν να είναι πιο κοινωνικά ενεργοί και να έχουν περισσότερους φίλους και συγγενείς, στους οποίους μπορούσαν να βασιστούν.Όμως όταν συνεκτιμήθηκαν οι παράγοντες αυτοί, το πράσινο τσάι από μόνο του έτεινε να μειώνει τον κίνδυνο ανικανότητας.

Όσοι έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια, είχαν κατά ένα τρίτο, μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αναπηριών, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσάι ημερησίως. Όσοι έπιναν κατά μέσο όρο τρία με τέσσερα φλιτζάνια είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς το πράσινο τσάι προσφέρει προστασία έναντι της ανικανότητας, ο Δρ Τομάτα παραπέμπει σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη σύμφωνα με την οποία τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων στις ηλικιωμένες γυναίκες.

Πάντως θα πρέπει να θυμάστε ότι ενώ το πράσινο τσάι και τα εκχυλίσματά του θεωρούνται ασφαλή σε λογικές ποσότητες, περιέχουν καφεΐνη και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, παράγοντες που παρεμβαίνουν στην δράση αρκετών φαρμάκων που προλαμβάνουν τις θρομβώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :