Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τα τρία σενάρια για το εφάπαξ στο Δημόσιο


Από NEWS 247
Νέα μείωση στο εφάπαξ, επιβολή πρόσθετων εισφορών, ακόμα και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, περιλαμβάνει το σχέδιο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές.

Ως ''αντάλλαγμα'' θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων.

Ωστόσο, για την καταβολή αυτών των χρημάτων θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να μην συνεχιστούν τα ελλείμματα σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Αναλυτικά τα τρία σενάρια

*Τη νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Το ''αισιόδοξο'' σενάριο προβλέπει μείωση του βοηθήματος κατά 15%, εφόσον ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί η μείωση και με άλλες παρεμβάσεις, τότε το ''μαχαίρι'' μπορεί να φτάσει το 22%.

*Την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν μια σειρά προτάσεων όπως είναι: η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές. Επιπλέον, θα... αναζητηθούν νέοι ασφαλισμένοι, που θα καταβάλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας.

*Την αύξησης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη το σχέδιο προβλέπει να επιστρέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών και μια παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης.

Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως θα συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα 400 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττονται από τις καταβαλλόμενες εισφορές θα συμβάλουν στην ομαλή καταβολή του βοηθήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :