Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Για τον Άλκη Αλκαίο

Από σήμερα τα ξημερώματα, ο ελληνικός πολιτισμός και το τραγούδι στέκουν φτωχότερα. Ο σπουδαίος ποιητής και στιχουργός, Άλκης Αλκαίος, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο και ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Άλκης Αλκαίος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1949 και έκανε την πρώτη του εμφάνιση σαν συγγραφέας το 1967 με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη, με τίτλο «Κώστας Καρυωτάκης ο ποιητής που αγαπήθηκε και μισήθηκε». Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1978, και στο δίσκο «Τα τραγούδια της λευτεριάς» σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου, γράφοντας στίχους στο τραγούδι «Φλεβάρης 1948». Η συνεργασία του με το Θάνο Μικρούτσικο συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και απέφερε σπουδαία τραγούδια, τραγούδια διαχρονικά, τραγούδια αγαπημένα. Ο Άλκης Αλκαίος έφερε νέα πνοή στη στιχουργική τέχνη: η γραφή του, πρωτοποριακή, η θεματολογία του, χωρίς προηγούμενο, η τεχνική του, απροσδόκητη. Όλα αυτά τον κατέστησαν, μέσα στα χρόνια της δράσης του, έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες στιχουργούς. Ταυτόχρονα με την έντονη στιχουργική του παρουσία και δραστηριότητα, ο ίδιος υπήρξε αθόρυβος και διακριτικός, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Άλκης Αλκαίος συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς. Μεταξύ αυτών οι: Σωκράτης Μάλαμας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Μάριος Τόκας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ψαρράς, Φίλιππος Πλιάτσικας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Ζούδιαρης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νότης Μαυρουδής, Χριστόφορος Κροκίδης, Πάνος Κατσιμίχας. Χρήστος Θηβαίος, Σταμάτης Μεσημέρης, Διονύσης Τσακνής, Μιχάλης Κουμπιός και φυσικά ο Θάνος Μικρούτσικος, ο βασικότερος ίσως συνδημιουργός του.

Στη διάρκεια της πορείας του στην ελληνική μουσική, ο Άλκης Αλκαίος έγραψε τραγούδια που αγαπήθηκαν από το κοινό, όσο λίγα. Μεταξύ αυτών τα: «Βικτώρια» (μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου), «Ερωτικό ή πεδίο βολής» (μουσική: Θάνος Μικρούτσικος), «Πάντα γελαστοί» (μουσική: Θάνος Μικρούτσικος), «Ρόζα» (μουσική Θάνος Μικρούτσικος), «Πρωινό τσιγάρο» (μουσική: Νότης Μαυρουδής), «Της αγκαλιάς η ξενιτιά» (μουσική: Σωκράτης Μάλαμας), «Της σιωπής» (Σωκράτης Μάλαμας), «Υπνόσακος» (μουσική: Μπάμπης Στόκας), «Ιπτάμενο χαλί» (μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας) και άλλα πολλά.

Δημιουργικά ενεργός μέχρι το τέλος, ο Άλκης Αλκαίος τραγουδήθηκε από σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές. Μεταξύ αυτών οι: Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Δημητριάδη, Χάρις Αλεξίου, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Σωκράτης Μάλαμας, Μελίνα Κανά, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και άλλοι πολλοί.

Ο Άλκης Αλκαίος κίνησε για το τελευταίο του ταξίδι ξημερώματα Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου 2012. Θα το θυμόμαστε πάντοτε και θα κρατάμε φυλαγμένα στην ψυχή, στην καρδιά και το μυαλό μας τα τραγούδια του.
e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :