Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ « ΑΝ» του ΚΙΠΛΙΝΓΚ»


ΤΟ «αυστηρό αντρίκειο τραγούδι»

«Αν μπορείς να κρατάς νηφάλιο το κεφάλι σου, τη στιγμή που όλοι γύρα σου τα’χουν
χαμένα..
Αν μπορείς ναχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, τη στιγμή που όλοι χάσαν την εμπιστοσύνη τους..
Αν μπορείς να περιμένεις με πείσμα, χωρίς να κουράζεσαι…
Αν σε μισούν και συ δε μισείς κανένα…
Αν ονειρεύεσαι ή στοχάζεσαι και δε γίνεσαι δούλος εσύ στα ονιροπολήματά σου και στους στοχασμούς…
Αν μήτε φίλος μήτε οχτρός μπορεί να σε πληγώσει…
Αν, κάθε στιγμή, ό,τι έχεις μπορείς να το παίξεις κορόνα-γράμματα…
Αν και τα 60 δευτερόλεπτα κάθε λεφτού τα γιομώνεις αξία…
Τότε η γη ολάκερη με τ’αγαθά της είναι δική σου κι είσαι αληθινός άνδρας και γιος δικός μου!»

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

10 καθημερινές συνήθειες που δεν είναι καθόλου αθώες -Οι βλάβες που προκαλούν στον οργανισμό

Tρώμε τα νύχια μας, «σπάμε» τα δάχτυλά μας, καμπουριάζουμε. Καθημερινές συνήθειες αμηχανίας όλων που πιστεύουμε ότι είναι αβλαβής. Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Οχι μόνο δεν είναι «αθώες» αλλά ευθύνονται και για πολλά προβλήματα υγείας που μας παρουσιάζονται.

Οι 10 συνήθειες που κάνουν κακό στον οργανισμό μας είναι οι εξής:

Δεν αλλάζουμε το σφουγγάρι που πλένουμε τα πιάτα (συγκεντρώνει τα περισσότερα μικρόβια από
κάθε άλλο οικιακό αντικείμενο)

Φοράμε συνέχεια τα ακουστικά (η καθημερινή τους χρήση για πολλές ώρες έχει σνα αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της ακοής)

Τρώμε τα νύχια μας (τα εκατ. βακτήρια που υπάρχουν σε αυτά καταλήγουν στον οργανισμό μας)

Κάνουμε διαρκώς «κρακ» στα δάχτυλα των χεριών (μπορεί να επιφέρουν ρήξη των συνδέσμων στις αρθρώσεις)

Καμπουριάζουμε (προκαλεί πόνους στην πλάτη, κόπωση και κεφαλαλγία)

Δεν κοιμόμαστε αρκετά (διαταράσσει την ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία)

Παραλείπουμε το πρωινό γεύμα (μειώνεται η απόδοση του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα και βάζουμε... βάρος)

Κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής (ερεθίζονται τα μάτια μας, παθαίνουμε μολύνσεις ενώ η έλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην όραση)


Τρώμε αργά τη νύχτα (διαταράσσει το μεταβολισμό, προκαλεί δυσπεψία-καούρες και... παχαίνει)


Δεν πίνουμε αρκετό νερό (διαταράσσει τη μνήμη, θαμπώνει το δέρμα και επιταχύνει τη γήρανση)


Πηγή: iefimerida.gr

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ποιες είναι οι εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα

Μπορεί η επαφή των νεοελλήνων με την αρχαιοελληνική παράδοση και γλώσσα να είναι εξαιρετικά προβληματική, ωστόσο υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που πέρασαν αυτούσιες στην καθημερινότητά μας και ευτυχώς μας θυμίζουν το δοξασμένο παρελθόν.
Αιδώς Αργείοι: όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο. (Θουκυδίδης – Γ 11)
Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση. Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη πλοκή του έργου και στο οποίο κατά τη διάρκεια της παράστασης εμφανιζόταν ένας Θεός επάνω σε εναέρια κατασκευή (γερανός).
- Αρχή άνδρα δείκνυσι: όταν οι πράξεις – έργα χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο στον οποίο αναφερόμαστε. (Βίας ο Πριηνεύς – Σοφοκλής.... Αντιγόνη 62)
Ασκός του Αιόλου: σε περιπτώσεις επικείμενων δεινών – καταστροφών. Ο Αίολος έδωσε έναν ασκό στον Οδυσσέα ο οποίος περιείχε ανέμους. Όταν λοιπόν οι σύντροφοι του Οδυσσέα άνοιξαν τον ασκό, απελευθερώθηκαν οι άνεμοι και παρέσυραν το πλοίο στο νησί των Λαιστρυγόνων. (Ομήρου Οδύσσεια Κ 1-56)
Αχίλλειος πτέρνα: αδύνατο σημείο. Η φράση προέρχεται από το μύθο του Αχιλλέα, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τον βύθιζε στο αθάνατο νερό η μητέρα του, επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του παρέμεινε θνητός.
Βίος αβίωτος : ζωή ανυπόφορη. (Χίλων Ο Λακεδαιμόνιος)
Γαία πυρί μειχθήτω: σε περιπτώσεις καταστροφής, όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση.
Γη και ύδωρ: υποδηλώνει περιπτώσεις υποταγής , πλήρους υποχώρησης, παράδοσης άνευ όρων. Η φράση προέρχεται από τον Ηρόδοτο, σύμφωνα με τον οποίο οι Πέρσες απεσταλμένοι ζήτησαν από τους Σπαρτιάτες γη και ύδωρ σε ένδειξη υποταγής. (Ηροδότου Ιστορία V 17-18)
Γόρδιος δεσμός: αναφέρεται σε περιπτώσεις δύσκολων προβλημάτων (άλυτων). Η φράση λέγεται σε περιπτώσεις δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτή που αντιμετώπισε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν προσπάθησε να λύσει ένα πολύπλοκο κόμπο, το «γόρδιο δεσμό» τον οποίον σύμφωνα με τον χρησμό όποιος τον έλυνε θα γινόταν κυρίαρχος της Ασίας. (Αρριαννού 11 3)
Δαμόκλειος σπάθη: απειλητικές καταστάσεις Η φράση προέρχεται από επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου και του Δαμοκλή, ενός αυλικού κόλακα , όταν ο πρώτος θέλοντας να δείξει στο Δαμοκλή πόσο επικίνδυνο ήταν το αξίωμα του τυράννου τον έβαλε να καθίσει στο θρόνο, ενώ από πάνω του κρεμόταν ξίφος σε μια τρίχα αλόγου.
Διέβην τον Ρουβίκωνα : σε περιπτώσεις που λαμβάνεται μία παράτολμη απόφαση. Η φράση αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος όταν το 49 π.Χ. αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο στην Ιταλία, πέρασε με το στρατό του τον ποταμό Ρουβίκωνα κατευθυνόμενος προς την Ρώμη.
Δούρειος Ίππος: αναφέρεται σε περιπτώσεις δολιότητας, ή δώρων τα οποία υποκρύπτουν δόλο. Η φράση προέρχεται από τον Όμηρο και αναφέρεται κατά την περίοδο των Τρωικών πολέμων τότε που οι Έλληνες ενώ χάρισαν στους Τρώες ξύλινο άλογο μεγάλων διαστάσεων ως αφιέρωμα στους Θεούς, στο εσωτερικό του ήταν κρυμμένοι ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, οι οποίοι άνοιξαν τις πύλες της Τροίας στους υπόλοιπους Έλληνες (Ομήρου Οδύσσεια λ 529)
Δρακόντεια μέτρα: αναφέρεται σε περιπτώσεις λήψης αυστηρών – σκληρών μέτρων Η φράση προέρχεται από τον Δράκοντα (7ος αιώνας π.Χ) αρχαίο νομοθέτη των Αθηνών, ο οποίος ήταν γνωστός για τους αυστηρούς και σκληρούς νόμους που επέβαλε.
Eξ απαλών ονύχων: αναφέρεται στην νηπιακή ηλικία κυριολεκτικά, ή σε παλαιότερη χρονική περίοδο μεταφορικά. Η φράση χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τη νηπιακή ηλικία κατά την οποία ο άνθρωπος έχει μαλακά νύχια.
Έπεα πτερόεντα: αερολογίες, αβάσιμα επιχειρήματα. Ομηρική έκφραση βασισμένη στην αντίληψη ότι τα λόγια όταν εκστομίζονται τα παίρνει ο αέρας. (Ομήρου Ιλιάδα Α 201)
Επί ξυρού ακμής : στην κόψη του ξυραφιού, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, σε κρίσιμο σημείο. Ομηρική φράση η οποία ειπώθηκε από το Νέστορα στο Διομήδη στην προσπάθειά του να τον παροτρύνει για συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον των Τρώων. (Ομήρου Ιλιάδα Κ 173)
Εκατόμβη: Θυσία με πολλά θύματα, μεγάλη απώλεια. Εκατόμβη στην αρχαία Ελλάδα ονόμαζαν την θυσία κατά την οποία γινόταν προσφορά από εκατό βόδια στους θεούς. (Ομήρου Ιλιάδα Α 65)
Ες αύριον τα σπουδαία: Αργότερα θα ασχοληθούμε με τα σοβαρά ζητήματα – θέματα, αναβολή. Τη φράση είπε ο Θηβαίος Αρχίας, όταν έλαβε το γράμμα που τον προειδοποιούσε ότι κινδυνεύει από τον Πελοπίδα. (Πλουτάρχου Πελοπ. 10)
Ή ταν ή επί τας : Ή θα την φέρεις νικητής (ασπίδα) ή θα σε φέρουν επάνω της νεκρό.................ή θα επιτύχουμε, ή θα αποτύχουμε. Τη φράση έλεγαν οι Σπαρτιάτισσες μητέρες στα παιδιά τους, όταν τους έδιναν την ασπίδα για τον πόλεμο. (Πλουτάρχου Λακεδαιμ. Αποφθ.16)
Ήξεις αφήξεις: Λέγεται όταν κάποιος αλλάζει συνεχώς γνώμη. Η φράση προέρχεται από το χρησμό του μαντείου των Δελφών « ήξεις αφήξεις ου θνήξεις εν πολέμω». Η θέση του κόμματος πριν ή μετά το αρνητικό μόριο ου, καθορίζει και τη σημασία του χρησμού.
Κέρβερος: Σκληρός, ανυποχώρητος. Προέρχεται από το ομώνυμο τέρας που φύλαγε τον Άδη και δεν επέτρεπε την είσοδο.
Κέρας Αμαλθείας: Παραπέμπει σε πλούτο – αφθονία υλικών αγαθών. Η φράση προέρχεται από περιστατικό όπου η Αμάλθεια έτρεφε το μικρό Δία με κέρατο κατσίκας γεμάτο γάλα και μέλι.
Και συ τέκνον Βρούτε: Φράση που απευθύνεται σε πρόσωπα που προδίδουν την εμπιστοσύνη μας.Την είπε ο Καίσαρας, όταν αναγνώρισε τον Βρούτο ανάμεσα στους δολοφόνους του.
Κόπρος του Αυγείου: Συγκεντρωμένες ατασθαλίες – καταστάσεις οι οποίες δύσκολα διορθώνονται. Η φράση προέρχεται από άθλο του Ηρακλή, κατά τον οποίο καθάρισε την κοπριά από τους στάβλους του Αυγείου.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: Λέγεται για όσους υπερηφανεύονται και καυχώνται για ανεπιβεβαίωτα κατορθώματα και καλούνται να αποδείξουν ότι λένε την αλήθεια. Η φράση προέρχεται από Αισώπειο μύθο σύμφωνα με τον οποίο κάποιος ισχυριζόταν ότι κάποτε στη Ρόδο έκανε ένα πολύ μεγάλο άλμα και του ζήτησαν να το επαναλάβει λέγοντάς του την παραπάνω φράση. (Αισώπου Μύθοι «Ανήρ Κομπαστής»)
Mηδένα προ του τέλους μακάριζε : Μην βιάζεσαι να μακαρίσεις κάποιον πριν το τέλος. Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Σόλωνας τους θησαυρούς του Κροίσου, όταν ο τελευταίος τους έδειξε με υπερηφάνεια. (Ηροδότου Ι 32 7)
Κύκνειο άσμα: Η τελευταία ενέργεια – πράξη – έργο κάποιου. Προέρχεται από το τελευταίο τραγούδι του κύκνου πριν το θάνατό του. (Πλάτωνος Φαίδων 84 Ε)
Ιστός της Πηνελόπης : Λέγεται για έργο που δεν τελειώνει. Η φράση είναι από τον Όμηρο όπου στην Οδύσσεια αναφέρεται στην Πηνελόπη η οποία ύφαινε ένα ύφασμα την ημέρα και το ξήλωνε τη νύχτα, θέλοντας να ξεγελάσει τους μνηστήρες μέχρι να γυρίσει ο Οδυσσέας από την Τροία. (Ομήρου Οδύσσεια τ 149)
Κουτί της Πανδώρας : Εμφάνιση πολλών δεινών ταυτόχρονα. Η φράση προέρχεται από τη μυθολογία, σύμφωνα με την οποία ο Δίας για να τιμωρήσει τους ανθρώπους έδωσε στην Πανδώρα ως δώρο ένα κιβώτιο γεμάτο με όλες τις συμφορές, με αποτέλεσμα μόλις το άνοιξε να βγουν όλα τα δεινά, εκτός από την ελπίδα.
Ο κύβος ερρίφθη: Η απόφαση έχει ληφθεί. Τη φάση είπε ο Καίσαρας όταν αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο. Οι λατινομαθείς ευρωπαίοι το λένε στα λατινικά alea jacta est.
Προκρούστειος Κλίνη: Προσαρμογή κάποιας κατάστασης βάσει συμφέροντος. Προέρχεται από τον μυθικό κακούργο Προκρούστη ο οποίος έδενε τα θύματά του σε κρεβάτι κι έπειτα τους έκοβε ή εξάρθρωνε τα πόδια, προκειμένου να τους φέρει σε ίσο μήκος με το κρεβάτι.
Μέμνησο των Αθηναίων : Μην ξεχνάς αυτόν που πρόκειται να εκδικηθείς.Τη φράση έλεγε καθημερινά ένας υπηρέτης στο Δαρείο (κατόπιν εντολής του) υπενθυμίζοντας ότι έπρεπε να τιμωρήσει τους Αθηναίους, διότι συμμετείχαν στην πυρπόληση των Σάρδεων. (Ηροδότου V 105)
Μερίς του λέοντος : Το μεγαλύτερο μερίδιο. (Αισώπου μύθοι «Λέων και αλώπηξ»)
Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας : Όταν λέγονται ήδη γνωστά πράγματα. Η φράση λέγεται διότι στην Αθήνα η γλαύκα, η κουκουβάγια, ήταν γνωστή, σαν σύμβολο της Αθήνας και εικονιζόταν παντού, όπως στις στροφές των σπιτιών, στα νομίσματα κ.λ.π. (Αριστοφάνη, Όρνιθες, 301)


Πηγή: iefimerida.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής

Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».

Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!

Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας - και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.
 Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.

Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.

Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.

Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.

ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΕΙΝΑΙ 10000 ΦΟΡΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ, ΙΚΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.

Τα αμύγδαλα: Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα. 

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς


Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. «Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς... Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

1. Πρώτα απ'όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές...

2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική...

3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές...

4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα...

5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους...

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους...

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...»
Τελικά, μήπως η μόρφωση δεν είναι τόσο θέμα πανεπιστημίων όσο..παιδείας...Και η παιδεία μεταλαμπαδεύεται κυρίως στα παιδικά χρόνια, από την οικογένεια, τις κοινωνικές συναναστροφές, το σχολείο και ότι άλλο μαθαίνει το παιδί... Μόρφωση είναι να ξέρεις να χειρίζεσαι ανόμοιες καταστάσεις, να γίνεσαι σοφότερος και να μπορείς να διαχειρίζεσαι τα πάθη σου...
Αρχαία ελληνικά

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ελληνοϊταλικός πόλεμος (1940-1941)


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του 40 ή Έπος του 40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, όπου η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις εισβολείς, συνεχίστηκε ως Ελληνο-ϊταλο-γερμανικός πόλεμος, ή ορθότερα επί της ουσίας Ελληνο-Ιταλο-αλβανο-γερμανο-βουλγαρικός πόλεμος.

Ο πόλεμος αυτός ήταν προϊόν της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία και που άρχισε να εκδηλώνεται με την έναρξη του Β' Π.Π. και ειδικότερα μετά τη συνομολόγηση του Χαλύβδινου Συμφώνου. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιγμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του δικτάτορα (το γνωστό «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας[3]. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.

Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Φάρμακο-ελπίδα για την καρδιακή ανεπάρκεια

Ελπίδες σε εκατομμύρια καρδιοπαθείς, δίνει το πρώτο φάρμακο για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και στην Ελλάδα.

Το Serelaxin, όπως το ονομάζουν οι ειδικοί στα εργαστήρια, είναι στην πραγματικότητα μία ορμόνη που παράγει και φυσιολογικά ο οργανισμός των εγκύων τις πρώτες ημέρες της κύησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής μελέτης που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο και παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, αποδείχθηκε ότι η ουσία μειώνει κατά 37% τους θανάτους σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας, Ιωάννης Καλλικάζαρος, ο οποίος τόνισε ότι, για τη συγκεκριμένη νόσο δεν έχει κυκλοφορήσει νέο φάρμακο τα τελευταία 43 χρόνια.

Πηγή: www.athina984.gr

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

17 πετυχημένα γιατροσόφια για μια καλύτερη ζωή


Τα περισσότερα «γιατροσόφια» που περνούν από γενιά σε γενιά δεν έχουν μελετηθεί επισταμένα σε κλινικές μελέτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η δράση τους δεν έχει επιστημονική εξήγηση, κατά τον δρα Ρομπ Χικς, έναν από τους πιο διάσημους γενικούς γιατρούς στο Λονδίνο.


«Ακόμα και όταν η επιστήμη δεν έχει αποδείξει πως κάποιο όντως ωφελεί, εφ’ όσον αυτό δεν βλάπτει όποιον τον εφαρμόζει και εκείνος κατανοεί πως η θετική επίδρασή του μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στην αυθυποβολή, δεν υπάρχει λόγος να μην το δοκιμάσει», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail».


Ο δρ Χικς συνδύασε την ιατρική γνώση με το ενδιαφέρον του για τις συμπληρωματικές θεραπείες για να συγκεντρώσει σε ένα βιβλίο τις αποδεκτές, τις διφορούμενες και τις πραγματικά παράδοξες μεθόδους αυτοθεραπείας για συχνά προβλήματα υγείας.


Μερικές από αυτές παρατίθενται στη συνέχεια – αλλά εννοείται πως δεν πρέπει να τις χρησιμοποιήσει κανείς ως υποκατάστατο των συμβουλών ενός γιατρού.


ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ


ΝΤΟΜΑΤΕΣ. Δύο ή τρεις ντομάτες την ημέρα μπορεί να καταπολεμήσουν την κακοσμία του στόματος, κατά τον δρα Χικς. Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στις θειούχες ουσίες που παράγουν τα στοματικά βακτήρια. Οι ντομάτες περιέχουν ουσίες γνωστές ως ιονόνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εξουδετερώνουν την μυρωδιά των θειούχων ενώσεων και έτσι την κακοσμία του στόματος.


ΓΙΑΟΥΡΤΙ. Ένα γιαούρτι με προβιοτικά την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακοσμία, εξουδετερώνοντας τα μικρόβια που παράγουν τις θειούχες ενώσεις στο στόμα.


ΚΑΡΟΤΑ. Αν νομίζετε ότι το στόμα σας μυρίζει, μασουλήστε λίγο ωμό καρώτο. Η κακοσμία οφείλεται συχνά σε υπολείμματα τροφίμων που αποσυντίθενται κολλημένα ανάμεσα στα δόντια. Όταν μασάμε, διεγείρετε η παραγωγή σάλιου, το οποίο «ξεπλένει» τα μόρια των τροφίμων. Επιπλέον, οι ίνες του καρώτου δρουν ως οδοντόβουρτσα στα δόντια και στα ούλα.

ΜΕΛΑΝΙΕΣ


ΞΥΔΙ. Οι μελανιές εμφανίζονται όταν για κάποιον λόγο (λ.χ. ένα κτύπημα) υποστούν ρήξη τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία και το αίμα διασκορπιστεί κάτω από το δέρμα, προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο), αποχρωματισμό και πόνο. Το ξύδι αυξάνει την ροή του αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα να απορροφάται πιο γρήγορα το αίμα που έχει συσσωρευτεί στην μελανιά. Να βάζετε επί 10-20 λεπτά πάνω στη μελανιά ένα πανί μουλιασμένο σε κρύο ξύδι, συνιστά ο δρ Χικς.


ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ. Τα κρεμμύδια περιέχουν άφθονη κερσετίνη – ένα συστατικό που πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν το οίδημα στην μελανιά. Να αναμιγνύετε πολτοποιημένο κρεμμύδι με λίγο αλάτι και να το βάζετε πάνω στη μελανιά για λίγα λεπτά κάθε φορά (έως 10 το πολύ).


ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ: Τα ραπανάκια περιέχουν ουσίες με αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Για την κακοσμία χρειάζεστε τον χυμό από λιωμένα ραπανάκια. Μετά το μπάνιο, στεγνώστε καλά τις μασχάλες και τα πόδια σας χωρίς να τα τρίψετε και μετά απλώστε λίγο χυμό. Αφήστε τον να στεγνώσει πάνω στο δέρμα σας. Αν το πρόβλημα εστιάζετε στα πόδια σας, μην ξεχάσετε τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα.


ΔΙΤΤΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΣΟΔΑ. Η σόδα απορροφά τον ιδρώτα, το λίπος και όλες τις άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην κακοσμία του σώματος. Ρίξτε σόδα (με μορφή σκόνης) σε όποιο σημείο του σώματός σας έχει άσχημη μυρωδιά.


ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ


ΑΓΓΟΥΡΙ: Να τρώτε καθημερινά μισό αγγούρι. Είναι πλούσιο σε υγρά και φυτικές ίνες και ασκεί ήπια υπακτική (καθαρτική) δράση, που βοηθεί την λειτουργία των εντέρων.


ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ. Να πίνετε ρόφημα γλυκόριζα, να μασάτε και να καταπίνετε γλυκόριζα ή να πίνετε μισό κουταλάκι του καφέ σκόνη από ρίζα γλυκόριζας αναμεμιγμένη με ζεστό νερό. Και αυτή έχει ήπια υπακτική δράση.


ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ


ΘΥΜΑΡΙ. Να κάνετε γαργάρες με ρόφημα θυμαριού (αναμίξτε καυτό νερό με μια χούφτα θυμάρι και αφήστε το να κρυώσει). Η θερμότητα απελευθερώνει την δραστική ουσία του θυμαριού (λέγεται θυμόλη), η οποία έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Να κάνετε γαργάρες όσο συχνά πρέπει.


ΠΙΤΥΡΙΔΑ


ΕΛΑΙΟ ΚΑΡΥΔΑΣ. Η πιτυρίδα συχνά οφείλεται σε μύκητες και το έλαιο καρύδας περιέχει αουρικό και καπρυλικό οξύ – δύο ουσίες με αντιϊικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Να τρίβετε το κρανίο σας με το έλαιο και να το αφήνετε όλο το βράδυ, για να ξεπλυθείτε το πρωί.


ΔΙΑΡΡΟΙΑ


ΜΗΛΟ. Το μήλο περιέχει πηκτίνη (μία ουσία που μειώνει τη φλεγμονή στα έντερα και την διάρροια), καθώς και μαλικό και ταρταρικό οξύ (ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου). Πλύνετε καλά ένα μήλο και βάλτε το στο μπλέντερ για να πολτοποιηθεί, χωρίς να το ξεφλουδίσετε. Αφήστε το 15-20 λεπτά να «μαυρίσει» πριν το φάτε, ώστε να αυξηθεί η συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών.


ΚΑΦΕ ΖΑΧΑΡΗ. Αναμίξτε ένα ή δύο κουταλάκια του καφέ καφέ ζάχαρη με ζεστό νερό και πιείτε το. Η μελάσα στην καφέ ζάχαρη ασκεί απολυμαντική δράση που συμβάλλει στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικκροοργανισμών, που συχνά ευθύνονται για τη διάρροια.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ


ΛΑΧΑΝΟ. Καταπραϋνετε την ευαισθησία στο στήθος και τον πόνο στην κοιλιά βάζοντας μέσα στο σουτιέν ή πάνω στην κοιλιά αντιστοίχως παγωμένα φύλλα από λάχανο από το ψυγείο. Ασκούν την ίδια δράση με αυτήν μιας παγωμένης κομπρέσας. Αν, όμως, σας ανακουφίζει καλύτερα η θερμότητα, ζεματίστε για λίγα δευτερόλεπτα τα φύλλα σε βραστό νερό και αφού γίνουν χλιαρά προς ζεστά, χρησιμοποιήστε τα.


ΚΡΕΜΜΥΔΙ. Να τρώτε μισό κρεμμύδι την ημέρα 2-3 μέρες πριν από την περίοδο. Οι ορμόνες σας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τις μέρες αυτές και το χρώμιο που περιέχει το κρεμμύδι πιστεύεται ότι δρα εξισορροπιστικά. Το ωμό κρεμμύδι είναι καλύτερο, διότι με το μαγείρεμα μειώνονται τα επίπεδα του χρωμίου. Όσο πιο «δυνατό» και με πιο ισχυρή μυρωδιά το κρεμμύδι, τόσο μεγαλύτερο το όφελός του.


ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ


ΜΠΑΝΑΝΕΣ. Λιώστε μια ώριμη μπανάνα και βάλτε την στο σημείο του κεφαλιού που πονάει για 15 λεπτά τη φορά (επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται). Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, αμβλύνοντας έτσι τον πονοκέφαλο.


ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ. Εάν πονάει το κεφάλι και νιώθετε «πιασμένο» τον αυχένα σας, τοποθετήστε πάνω του μια φέτα ωμό κρεμμύδι. Θα δράσει ως κρύο επίθεμα στον αυχένα, ελαττώνοντας ό,τι τον έχει καταπονήσει.


Αν έχετε στρες, κάνετε αφρόλουτρο με νερό στο οποίο θα έχετε βάλει λίγες σταγόνες έλαιο γαριφάλλου. Το έλαιο περιέχει ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες και επίσης διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει τους μυς.
πηγή:boro.gr

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ευεργετικός ο μεσημεριανός ύπνος


Οι γονείς που μετά το μεσημεριανό φαγητό βάζουν για ύπνο έστω μίας ώρας τα παιδιά τους, ηλικίας τριών έως πέντε ετών, βοηθούν τον εγκέφαλό τους να έχει πιο γερή μνήμη και να αφομοιώνει καλύτερα τις νέες γνώσεις που έμαθαν το πρωί, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών είναι αισθητή το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αλλά και την επόμενη μέρα. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι, χάρη στο μεσημεριανό ύπνο, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θυμούνται και μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-'Αμχερστ, με επικεφαλής την ψυχολόγο Ρεβέκα Σπένσερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το "Science" και τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 40 παιδιά προσχολικής ηλικίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική μεσημεριανή «σιέστα» είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση. Οι επιστήμονες έκαναν στα παιδιά μία σειρά από νοητικά τεστ σε υπολογιστή, αφού αυτά είχαν ξυπνήσει το απόγευμα, μετά από ύπνο 75 λεπτών περίπου, καθώς και την επόμενη μέρα και διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των παιδιών ήταν κατά μέσο όρο 10% καλύτερες, σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι. Ακόμα κι όταν τα τελευταία κοιμούνταν καλά το βράδυ, πάλι δεν έφθαναν στο επίπεδο των επιδόσεων των παιδιών που είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο μεσημέρι.

Η παρακολούθηση στο εργαστήριο έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν πάρει έναν μεσημεριανό υπνάκο, εμφάνιζαν μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα στις περιοχές που συνδέονται με τη μάθηση και την αφομοίωση νέων πληροφοριών.

Η Σπένσερ κάλεσε τους γονείς να ενθαρρύνουν το μεσημεριανό ύπνο των μικρών παιδιών τους, γιατί θα ωφεληθούν από αυτόν.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο ύπνος βοηθά τους ενήλικες να θυμούνται και να μαθαίνουν καλύτερα και η νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα μικρά παιδιά.
Πηγή:enikos.gr

H "κρίση" τρώει τα παιδιά της


Επικίνδυνα συρρικνώνεται ο πληθυσμός της πατρίδας μας, καθώς οι Ελληνίδες διστάζουν να αποκτήσουν παιδί σε τόσο δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των αυτόματων αποβολών στις κυήσεις, ένα θλιβερό γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στο άγχος της κρίσης.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της έρευνας που πραγματοποίησε η Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου είναι ανησυχητικά, καθώς φωτογραφίζουν τη ραγδαία μείωση που υπέστη από το 2011 στο 2012 ο αμιγώς ελληνικός πληθυσμός. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γεννήσεις συνολικά κατέγραψαν μείωση 5,7% πέρσι, ενώ για πρώτη φορά το φαινόμενο συνδυάστηκε με αντίστοιχη αύξηση των θανάτων κατά 5%.

Στις Ελληνίδες υπηκόους η μείωση των γεννήσεων ήταν 3% ενώ στις μετανάστριες το αντίστοιχο αρνηστικό ποσοστό άγγιξε το 18%.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Δηλώσεις "φωτιά" του Μπαν Κι Μουν για την στάση των ΗΠΑ στην Συρία

Αιχμές κατά της επίθεσης των ΗΠΑ στην Συρία άφησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν προκαλώντας πολλά ερωτήματα για το αν τελικά οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ περί χημικών όπλων είναι αληθείς.

«Η χρήση βίας είναι νόμιμη μόνον όταν πρόκειται για αυτοάμυνα ή για δράση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι μπλοκαρισμένο λόγω διαφωνιών τα τελευταία 2,5 χρόνια σε ό,τι αφορά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, θα πρέπει να αναλάβει δράση.

«Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εξωφρενικό έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι αυτουργοί τέτοιας πράξης πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και δεν θα έπρεπε να σημειωθούν φαινόμενα ατιμωρησίας.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αλλαγές στο Λύκειο-Μειώνονται τα μαθήματα των Πανελλαδικών

Πολλές ανατροπές αναμένεται να επιφέρουν οι αλλαγές που θα γίνουν στο λύκειο με τη νέα σχολική χρονιά καθώς το σχέδιο νόμου που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, έχει στόχο να εφαρμοστεί στην Α΄ τάξη.

Οπως αναφέρει η "Ημερησία" μεταξύ άλλων θα μειωθούν τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και οι κατευθύνσεις σπουδών, αποσυνδέεται το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, ενισχύεται η εξειδίκευση στη Γ' λυκείου και ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Τα νέα προγράμματα σπουδών κι ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποσυνδεδεμένο από το σχολείο έρχονται να καταργήσουν το λύκειο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.
Η Α' Λυκείου θα είναι η «ομαλή μετάβαση» στο νέο πρόγραμμα σπουδών. Θα έχουν ένα μάθημα επιλογής ( 2 ώρες την εβδομάδα), που θα επιλέγεται από τα εξής μαθήματα: Εφαρμογές στην Πληροφορική
Διαχείριση Φυσικών Πόρων
Έκφραση-Πολιτισμός-Ευρωπαϊκός Πολιτισμός
Η Β' Λυκείου θα είναι το πρώτο σκαλί για το πανεπιστήμιο με την καθιέρωση των τριών ομάδων σπουδών. Θα έχει δύο κύκλους:
Ομάδα μαθημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία ελληνικά και Λατινικά.
Ομάδα μαθημάτων Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά και Φυσική.
Η Γ' Λυκείου θα είναι η πλήρης εξειδίκευση και η οριστική στροφή του υποψηφίου προς τη σχολή που θα σπουδάσει. Θα έχει τρεις ομάδες:
Ομάδα μαθημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Ομάδα μαθημάτων Θετικών Σπουδών.
Ομάδα μαθημάτων Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.
Το «νέο λύκειο» βασίζεται στο τρίπτυχο: Λιγότερα μαθήματα, δραστικός περιορισμός της «περιττής» γενικής παιδείας και εξειδίκευση ανά κύκλο μαθημάτων.
Οι εξετάσεις για το απολυτήριο θα δίνονται σε 6 έως σε 8 βασικά μαθήματα και όσοι εκ των υστέρων θα θελήσουν να συνεχίσουν, θα δίνουν πανελλήνιες σε τέσσερα μαθήματα.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ο Παπουτσής τη βόλεψε… Εγώ σε ποιον να πω «ουστ»;


Γράφει: Δημόφαντος

Σκέψου, λέει, να είσαι 30 χρονών, με μάστερ και διδακτορικό, και να έχεις την ατυχία να είσαι Έλληνας. Δηλαδή, άνεργος. Με λαμπρές σπουδές, όπως θα έλεγαν οι παλιότεροι.

Σκέψου, λέει, να έχεις και πέντε -έξι συνομήλικους φίλους, με τα ίδια προσόντα. Επίσης Έλληνες και, συνεπώς, επίσης άνεργους.

Σκέψου, λέει, ότι ξυπνάς ένα πρωί, προσπαθώντας να διαχειριστείς την κατάθλιψή σου, και ξαφνικά ακούς ότι ο Χρήστος Παπουτσής ορίστηκε επρόσωπος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

«Ο ποιος;» σκέφτεσαι… Ο Χρήστος Παπουτσής.
«Μα αυτός», συνεχίζεις να σκέφτεσαι, «δεν είναι ο 60χρονος πρώην βουλευτής, ευρωβουλευτής, υπουργός, υποψήφιος δήμαρχος, αλλά και επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν είναι εκείνος που απέτυχε να εκλεγεί πέρυσι στις εκλογές ως υποψήφιος στην Α’ Αθηνών»;

Προφανώς ο ίδιος είναι, αφού άλλον Παπουτσή δεν ξέρεις.
Αρχίζεις να ψάχνεις, τότε, για τις σπουδές και την επαγγελματική του εμπειρία.
«Δεν μπορεί», λες, «θα έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Οικονομία και εμπειρία σε μεγάλες τράπεζες. Πώς αλλιώς θα έπαιρνε αυτή τη θέση»; Τζίφος. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει. Άρα;
«Άρα, τον επέλεξε ο Βενιζέλος για να εξευμενίσει την ομάδα των γεωργοπαπανδρεϊκών;» αναρωτιέσαι.
«Είναι δυνατόν να έχει γίνει τέτοια μικροκομματική συναλλαγή ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον ‘παρά τρίχα’ συνυποψήφιό του για την κομματική ηγεσία»;

Όση καλή διάθεση κι αν διαθέτεις, άλλη εκδοχή δεν βλέπεις. Πρέπει να δεχθείς ότι κυριάρχησαν τα πιο ευτελή παλαιοκομματικά παζάρια… Του τύπου «θα σε βάλω εκεί, αλλά πες και συ στους δικούς σου να σκάσουν, μη βγαίνουν κάθε τρεις και λίγο και κάνουν κριτική»…

Τότε ακριβώς χάνεις τον έλεγχο και αρχίζεις τα γαμωσταυρίδια. Για εκείνους που κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, για εκείνους που κυβερνούν με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο. Περιφρονώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και επιβάλλοντας, στη καθημαγμένη Ελλάδα, το δίκαιο του κολλητού, του συγχωριανού, του κουμπάρου, του κομματικού φίλου ή αντιπάλου.

Όλα αυτά τη στιγμή που η ανεργία έχει φτάσει το 28% και στους νέους έχει ξεπεράσει το 60%…
Το «ουστ» που σε ακούω να λες είναι το λιγότερο που θα περίμενα…

aixmi.gr

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ: Για δασκάλους, καθηγητές , πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς ΤΕΙ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ο χρόνος σπουδών για τη συνταξιοδότηση αναγνωρίζεται για την απόκτηση του βασικού πτυχίου (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΜΕΣ) . Προυπόθεση για την αναγνώριση είναι ησυμπλήρωση 12ετούς υπηρεσίας (όχι κατ' ανάγκη δημόσια υπηρεσία).
Επομένως στην υπηρεσία αυτή συνυπολογίζεται, προκειμένου για τους άνδρες και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (με ή χωρίς εξαγορά κατά περίπτωση), όχι όμως και ο πλασματικός χρόνος των παιδιών, για την αναγνώριση του οποίου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ/ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ:
Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ:
Α. Για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά(μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια).
α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:
(Βασικός Μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει)
β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:
(Βασικός Μισθός + 140,80 + Επιδ. Θέσης) x 6,67% x μήνες.

B.Για υπαλλήλους/λειτουργούς υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί ,μέλη ΔΕΠ/ΑΕΙ, ΕΠ/ΤΕΙ ,ερευνητές, γιατροί ΕΣΥ κλπ).
(Συντάξιμες αποδοχές) x 6,67% x μήνες

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι μισθολογικές παροχές του Βασικού Μισθού και του επιδόματος θέσης είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης και μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου του Ν.4024/2011, εκείνες της 31-10-2011(όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά).
Για τους υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης ,όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;
• οποτεδήποτε όταν ο/η υπάλληλος είναι εν ενεργεία ή
• κατά την συνταξιοδότηση ή και
• μετά την συνταξιοδότηση (εντός 5ετίας)
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ;
Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων. Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην Υπηρεσία του υπαλλήλου (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο) για να αρχίσει η σχετική παρακράτηση.
Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον υπάλληλο ή τον συνταξιούχο

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ:
• ΕΦΑΠΑΞ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ' ένα μήνα από την κοινοποίηση) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή
• ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες, όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.
ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;
• Στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ. Κ. (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση και Τμήμα)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :
Για εν ενεργεία υπάλληλο:
1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του. Επίσης θα πρέπει ν' αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, της ανακοίνωσής του, της ορκωμοσίας και της ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του (ακριβή χρονικά διαστήματα) .
2.Βεβαίωση για το χρόνο ασφάλισης που έχει τυχόν διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνο από όσους έχουν προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1-1-1983) ή υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που δεν έχει χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα.
3. Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν τα απαιτούμενα έτη φοίτησης για τη λήψη του βασικού πτυχίου αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα φοίτησης (από ........ έως .......).
4.Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του υπαλλήλου στην Υπηρεσία μας (για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο αποδοχές της 31-10-2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγοράς του 6,67%.
Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο ΝΔ 874/1971) ν' αναγράφεται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατασσόταν κατά την 31-10-2011 αν ήταν μόνιμος υπάλληλος.
5.Απλή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
6.Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας.
7.Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) .

Επιπλέον των προαναφερομένων δικαιολογητικών οι γιατροί ΕΣΥ υποβάλλουν :
8. Bεβαίωση ειδικότητας από την οποία να προκύπτουν τα χρονικά διαστήματα που λήφθηκαν υπόψη για την απόκτησή της και πόσος ήταν ο απαιτούμενος τότε χρόνος .
9. Βεβαίωση προσόντος διορισμού και βεβαίωση εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο .
10. Πιστοποιητικά προϋπηρεσιών

Για συνταξιούχο (εντός 5ετούς προθεσμίας ) :
1. Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν τα απαιτούμενα έτη φοίτησης για τη λήψη του βασικού πτυχίου αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα φοίτησης (από ........ έως .......).
2.Υπεύθυνη δήλωση (όπως και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους).

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Τι κάνουμε αν πατήσουμε αχινό…


Οι αιχμηροί αχινοί, αν και «δείχνουν» μια καθαρή θάλασσα, μπορούν εύκολα να χαλάσουν τη διάθεσή μας στην παραλία! Συνήθως, το μαύρο χρώμα των αγκαθιών τους είναι ευδιάκριτο στον πάτο της θάλασσας…
και συνοδεύεται από φωνές και φόβο. Όμως, πολλές φορές οι αχινοί προτιμούν το «καμουφλάζ» και μας πιάνουν απροειδοποίητους. Μέχρι που ξαφνικά αισθανόμαστε πόνο και παρατηρούμε πολλά μικρά αγκάθια στο κάτω μέρος του πέλματός μας. Δυστυχώς, μόλις πατήσαμε αχινό… αλλά όλα αντιμετωπίζονται! Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: Αν είναι δυνατόν, αφαιρέστε απαλά όσα αγκάθια προεξέχουν στο πόδι σας. Προσοχή! Δεν πρέπει να «σκαλίσετε» βαθιά το δέρμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η διαδικασία της επούλωσης των σχισμών. Όσα αγκάθια μείνουν μέσα αργότερα θα απορροφηθούν ή θα αποβληθούν από το σώμα σας. Καλό είναι να τα βγάζετε γρήγορα προκειμένου να μειωθεί ο πόνος. Για περίπου είκοσι με σαράντα λεπτά βάλτε το πληγωμένο πόδι σας σε ζεστό νερό. Κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου την επόμενη ημέρα. Πλύνετε την περιοχή με κάποιο αντιβακτηριακό σαπούνι ή βάλτε κάποια αντιβιοτική κρέμα. Ρίξτε αρκετό ξύδι πάνω σε μια πετσέτα και τοποθετήστε την για όσο το δυνατόν περισσότερο πάνω στην περιοχή των αγκαθιών. Πριν οδηγηθείτε για ύπνο, τυλίξτε την πετσέτα με μια πλαστική μεμβράνη, ώστε να μην φύγει κατά τις βραδινές ώρες. Αν παρατηρήσετε κάποιο είδος αντίδρασης, όπως είναι η αύξηση του ρυθμού της καρδιάς, το οίδημα ή τα αναπνευστικά προβλήματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην ξεχνάτε ότι αν έχετε πατήσει πολλά αγκάθια μπορεί να έχετε ναυτία, εμετό, μούδιασμα, φαγούρα και αδυναμία. Η αφαίρεση των αγκαθιών του αχινού Αρχικά, τοποθετήστε λίγο λάδι ή baby oil στο σημείο του δέρματος που έχουν εισχωρήσει τα αγκάθια. Ακόμα και το λάδι μαυρίσματος για την παραλία μπορεί να μαλακώσει το δέρμα, ώστε να βγουν πιο εύκολα τα αγκάθια προς τα έξω. Προσεκτικά και με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχει απολυμανθεί πριν με οινόπνευμα, πιάστε όσα αγκάθια προεξέχουν. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι αρκετά έντονος γιατί τα αγκάθια βρίσκονται βαθιά στο δέρμα… καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιο ιατρικό κέντρο. Συμβουλές «κατά» των αχινών: Αν φοράτε πλαστικά παπούτσια θαλάσσης δεν θα έχετε κανένα φόβο, ακόμα και αν πατήσετε αχινό. Αν όμως πατήσετε αχινό, καλό είναι να μην προτιμάτε παπούτσια με σκληρό πάτο, γιατί ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος. Χρήσιμο είναι να αποφεύγετε το κολύμπι: α) σε θολά νερά, καθώς δεν βλέπετε τον πάτο της θάλασσας β) δίπλα σε βράχια και γ) κατά τις νυχτερινές ώρες, γιατί η ορατότητα είναι περιορισμένη. flowmagazine.gr

Νορβηγοί εμπειρογνώμονες; “Τελικά, είστε πάμπλουτοι! Έχετε πετρέλαιο για 100 χρόνια!”

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο για…100 χρόνια έχει η Ελλάδα!!! Αυτή την απίστευτη ρήση είπαν οι Νορβηγοί ολοκληρώνοντας την έρευνά τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες! Οχι μόνο δε χρωστάμε συνέλληνες, αλλά αν φύγουμε απ το γιούρο και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια όταν πέσει και η πρώτη γεωτρυπανιά, η Ελλάδα θα είναι η …νέα Σαουδική Αραβία του 21ου Αιώνα!

Τέσσερις περιοχές καταδεικνύουν μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως από σήμερα η νορβηγική εταιρεία PGS, που συνέλεξε στοιχεία μήκους 12.500 χλμ., θα πουλάει τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS, μια καινοτόμο τεχνολογία της PGS, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.

Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα

Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου.

Η τέταρτη είναι η πολλά υποσχόμενη περιοχή νότια της Κρήτης, που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη και δυτικά της Ιταλίας.

Παράλληλα, τα προσεχή 24ωρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κατόπιν γνωμοδότησης της ειδικής επιτροπής, θα ανακοινώσει τις εταιρείες αναδόχους των τριών πρώτων “οικοπέδων” που θα ξεκινήσουν τις έρευνες με γεωτρύπανα. Πρόκειται για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το δυτικό Κατάκολο.

Γύρω στα τέλη του επόμενου χρόνου αναμένεται να πέσουν και τα πρώτα γεωτρύπανα που θα δείξουν και το τελικό μέγεθος των κοιτασμάτων.

Οι εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για τη δυνατότητα από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο να εισπράττει το Δημόσιο περί τα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών!

pirinoslogios.blogspot.gr

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σόι πάει το βασίλειο ή περί του θεσμού των κληρονομικών υπουργοποιήσεων


Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου την αξία και κυρίως τις λαμπρές σπουδές ουδόλως αμφισβητούμε – στην κυριολεξία –, θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή την αξιολόγηση για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Αναρωτιέται κανείς για το ηθικό σκέλος του εγχειρήματος. Ένας άνθρωπος ο οποίος σαφώς κληρονόμησε την πολιτική του καριέρα από την οικογένειά του – ανεξαρτήτως των όποιων αντικειμενικών ικανοτήτων του – καλείται να αξιολογήσει τους δημόσιους υπαλλήλους, αρκετοί εκ των οποίων εισήχθησαν στο Δημόσιο μέσω του πελατειακού συστήματος διαχείρισης της εξουσίας. Δηλαδή του συστήματος στο οποίο ο γόνος Μητσοτάκης οφείλει την πολιτική του ύπαρξη. Να βγάλει, με απλά λόγια, αυτούς που προσέλαβε – όχι προσωπικά – αλλά ως πολιτικός φορέας.

Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο παρατηρούμε ότι πολλοί θώκοι μοιάζουν να προέρχονται από οικογενειακή κληρονομιά. Γεννηματά, Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννη, Κεδίκογλου κ.ά. Στις κανονικές περιπτώσεις οι γονείς κληροδοτούν οικήματα, αγροτεμάχια, επιχειρήσεις ή ίσως και μετρητά. Ωστόσο στην Ελλάδα κληροδοτούνται, καθώς αποδεικνύει η αδιάσειστη πραγματικότητα, και τα υπουργεία. Αυτή η πρακτική του δημοκρατικού μας πολιτεύματος φαντάζει, ιδίως στις μέρες μας, άκομψη, για να μην πούμε αντιαισθητική. Ιστορικά γνωρίζουμε την κληρονομική βασιλεία ως πολίτευμα του παρελθόντος, ωστόσο στις μέρες μας ζούμε την κληρονομική υπουργοποίηση, το κληρονομικό βουλευτιλίκι – αποσύρεται ο πατέρας και αναλαμβάνει στο πόδι του την έδρα, ως αφορολόγητο αγροτεμάχιο ή γονική παροχή, ο λατρευτός υιός ή η καλλίπυγος κόρη.
Ωστόσο αυτά είναι παλιά όσο και το βασίλειο της Ελλάδος και γνωστά στους απανταχού της επικράτειας ψηφοφόρους.

πηγή:pontiki.gr

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις: Διεκόπη η σύσκεψη - Σε έκτακτη συνεδρίαση των ΚΟ πάνε Βενιζέλος-Κουβέλης

Ρεπορτάζ: Αλέξης Διακόπουλος


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της σύσκεψης των αρχηγών.

Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης πριν από λίγη ώρα βγήκαν από την αίθουσα και επικοινώνησαν με τις ΚΟ των κόμματων τους ζητώντας τους να είναι σε ετοιμότητα και συγκεντρωμένες.

Οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν στις 22.20 από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνουν δηλώσεις, κάτι που θα γίνει από το κομματικά γραφεία. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έφυγαν δίπλα-δίπλα αλλά κρατώντας αποστάσεις ο ένας από τον άλλο.

Ωστόσο, πρώτα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα μιλήσουν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που θα συνεδριάσουν εκτάκτως σε λίγη ώρα από τώρα για να γίνει ενημέρωση.

Οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, με άλλους να κάνουν λόγο για πιθανή εμπλοκή και άλλους να εκτιμούν ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα ενημερώσουν τους βουλευτές των κομμάτων τους για νέο σχέδιο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΣτΕ θα βγει λίγο μετά τις 23.00

star.gr

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Μεγάλο κούρεμα στις συντάξεις από το 2015

Στα ταμεία κύριας ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον Δημόσιο ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και μετά θα γίνεται με μεικτό σύστημα βασικής και αναλογικής σύνταξης το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση των παροχών.

Πρόκειται για το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (3863/2010) που αλλάζει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή ξεκινά από το 2015, αλλά για όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό και μετά θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αναδρομικά και για το διάστημα 2011-2015. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.

Αναλυτικά:

• Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης ξεκινά από το 2015 και το ύψος της θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

• Για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με έναν συντελεστή που ξεκινά από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και ως το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%.

Ωστόσο, θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά. Συγκεκριμένα, για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης, ίση με το πηλίκο των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του.

• Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες το χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγείται 13η και 14η σύνταξη.

• Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί εμ τη βασική σύνταξη, κατά το υπουργείο Εργασίας, θα φθάνει στο 64%των συντάξιμων αποδοχών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται σε αρκετά μεγαλύτερα επίπεδα, από 75% και άνω των συντάξιμων αποδοχών και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 100%. Η μείωση που θα προέλθει στις συντάξεις κατά το υπουργείο είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 7%, ωστόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μειώσεις που θα φτάνουν ως και το 30%.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τροφές για μια καλή και υγιή καρδιά

Η καρδιά είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο ζωτικό όργανο στο σώμα μας και η σωστή λειτουργία της συνοδεύει κυριολεκτικά τη ζωή μας. Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τη καρδιά μας, ώστε να μας υπηρετήσει πιστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Το πιο σημαντικό στοιχείο λειτουργίας της καρδιάς, είναι οι τροφές που καταναλώνουμε. Το καλό φαγητό θεωρείται θεμέλιο της καλής υγείας. Ποιες όμως τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλή και υγιή καρδιά;

1. Το κρασί: Πιείτε ένα ποτήρι κρασί καθημερινά. Είναι γνωστό ότι η μικρή έως και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως μετά το φαγητό) μπορεί να μειώνει το κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων (καρδιακή προσβολή, έμφραγμα μυοκαρδίου). Επίσης ένα ποτήρι κρασί καθημερινά μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής μας κατά 5 χρόνια.

2. Ο σολομός: Καταναλώστε σολομό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο σολομός είναι μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μιλάμε για μια πραγματικά σπουδαία τροφή με πολύ πλούσια γεύση. 3. Το ελαιόλαδο: Αντικαταστήστε τα διάφορα φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη που καταναλώνετε όπως: καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, μαργαρίνη κ.τ.λ. με ελαιόλαδο. Έτσι κάνετε το τρόπο μαγειρέματος ποιο υγιεινό. Το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K. Έρευνες αναφέρουν ότι συμβάλλει στην σωστή υγεία της καρδιάς, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει και στη πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών του μικροστοιχείων (πολυφαινόλων).

4. Τα καρύδια: Τα καρύδια θεωρούνται από τους πλέον θρεπτικούς ξηρούς καρπούς και έχουν ευεργετική δράση για ζωτικά μας όργανα όπως η καρδιά, τα αγγεία και ο εγκέφαλός μας. Αποτελούν από τις πλουσιότερες πηγές απαραίτητων ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ εμπεριέχουν και τα καρδιοπροστατευτικά αντιοξειδωτικά στοιχεία ελλαγικό και γαλλικό οξύ, πολύτιμα για τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.

5. Τα αρωματικά βότανα: Το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι. Πρόκειται για ισχυρές αντιοξειδωτικές τροφές που βοηθούν στη σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία και υγεία.

6. Το τυρί tofu (τυρί σόγιας): Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρωτεΐνη σόγιας που περιέχεται στο τυρί tofu είναι πολύ χρήσιμη για τη καρδιά μας, περισσότερο και από ζωικές πρωτεΐνες. Το σημαντικότερο είναι ότι η πρωτεΐνη του tofu θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που το καθιστά εναλλακτική επιλογή αντί του κρέατος. Έτσι μπορούμε να αντικαθιστούμε το κρέας σε γεύματά μας, μειώνοντας την κατανάλωση των βλαβερών λιπαρών που περιέχουν οι ζωικές τροφές χωρίς όμως να στερούμαστε τις απαραίτητες πρωτεΐνες.

7. Τα πορτοκάλια: Τα πορτοκάλια περιέχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, η οποία βοηθά στη καταπολέμηση της χοληστερόλης. Επίσης, χάρη στο κάλιο και στην αντιοξειδωτική ουσία εσπεριδίνη που περιέχουν, έχουν προστατευτική δράση έναντι των τριχοειδών αγγείων, ώστε να επιτρέπουν την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ αίματος και κυττάρων.

8. Το πλιγούρι βρώμης: Σύμφωνα με κλινικές μελέτες το πλιγούρι βρώμης μειώνει τις ποσότητες της "κακής" χοληστερίνης (HDL) στο αίμα. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες. Το πλιγούρι βρώμης θεωρείται το πρωινό των πρωταθλητών και είναι πολύτιμη τροφή για το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας.

9. Το λινέλαιο: Είναι το έλαιο που παράγεται από το λιναρόσπορο. Σύμφωνα με έρευνες το λινέλαιο μειώνει τη χοληστερόλη, δίνει στο σώμα μας υγιή λίπη, ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ορμονική ισορροπία και έχει ισχυρό ρόλο στη προστασία της καρδιάς. Το λινέλαιο, έχει 56% περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα και 16% σε ω6 λιπαρά οξέα, ενώ δίνει την αίσθηση κορεσμού μετά το φαγητό.

10. Οι καυτερές πιπεριές: Οι καυτερές πιπεριές αποδεικνύεται ότι είναι πολύ ευεργετικές για την καρδιά, γιατί μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, να ρίξουν την χοληστερίνη, να εμποδίσουν την αρτηριοσκλήρυνση και να σταματήσουν την αιμορραγία.

daypress.gr

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης

1. Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
Όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Πόλη, άγγελος Κυρίου άρπαξε το βασιλιά και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω, κοντά στη Χρυσόπορτα. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί να κατεβεί ο άγγελος στη σπηλιά, να τον ξεμαρμαρώσει. Και θα σηκωθεί πάλι ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη και θα διώξει τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά.

2. Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ
Την ώρα που μπήκαν οι Τούρκοι στην Αγια-Σοφιά δεν είχε τελειώσει ακόμα η λειτουργία. Ο παπάς που έκανε τη λειτουργία πήρε αμέσως το Άγιο Δισκοπότηρο, ανέβηκε στα κατηχούμενα, εμπήκε σε μια θύρα και η θύρα έκλεισε αμέσως. Είναι θέλημα Θεού νʼ ανοίξει μόνη της η θύρα, όταν έλθει η ώρα, και θα βγει από κει ο παπάς, να τελειώσει τη λειτουργία στην Αγια-Σοφιά, όταν θα πάρουμε πίσω την Πόλη.

3. Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ
Την μέρα που πάρθηκε η Πόλη, έβαλαν σʼ ένα καράβι την Άγια Τράπεζα της Αγια-Σοφιάς, να την πάει στην Φραγκιά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.Εκεί όμως στη θάλασσα του Μαρμαρά άνοιξε το καράβι και η Άγια Τράπεζα εβούλιαξε στον πάτο. Στο μέρος εκείνο η θάλασσα είναι λάδι, όση θαλασσοταραχή και κύματα κι αν είναι γύρω. Και το γνωρίζουν το μέρος αυτό από τη γαλήνη, που είναι πάντα εκεί, και από την ευωδία που βγαίνει. Πολλοί μάλιστα αξιώθηκαν να την ιδούν στα βάθη της θάλασσας.

4. ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥΚΛΗ
Την ημέρα που έπεσε η Πόλη ένας γέροντας τηγάνιζε ψάρια, και όταν του είπαν «Εάλω η Πόλις», είπε πως για να πιστέψει πως έπεσε η Πόλη, έπρεπε να βγουν τα ψάρια από το τηγάνι. Και Ω! του θαύματος, έτσι έγινε. Πότε άραγε θα ολοκληρωθεί το τηγάνισμα των ψαριών που είναι τηγανισμένα μόνο από την μία τους πλευρά;


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους






Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Το Βυζάντιο σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού. Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, 70 περίπου πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Λίγες ώρες πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε την τελευταία του ομιλία στην Αγιά Σοφία και είπε απευθυνόμενος προς τους στρατηγούς του. «Σας παραδίδω την εκλαμπρότατη και φημισμένη αυτή πόλη, πατρίδα σας και βασίλισσα των πόλεων. Ξέρετε καλά, αδέρφια, ότι για τέσσερις λόγους οφείλουμε όλοι να προτιμήσουμε το θάνατο παρά τη ζωή: πρώτον, για την πίστη και την ευσέβειά μας· δεύτερον, για την πατρίδα· τρίτον, για το βασιλέα και το Χριστό και τέταρτον, για τους συγγενείς και φίλους.

Λοιπόν αδέρφια, αν οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι θανάτου για έναν και μόνο από τους τέσσερις αυτούς λόγους, πολύ περισσότερο για όλους μαζί, όπως προφανώς κατανοείτε. Αν για τις αμαρτίες μας παραχωρήσει ο Θεός τη νίκη στους ασεβείς, θα διακινδυνεύσουμε υπέρ της πίστεως της αγίας που μας παραχώρησε ο Χριστός με το αίμα του. Αυτό είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα. Τι θα ωφεληθεί κανείς αν κερδίσει τον κόσμο όλο και χάσει την ψυχή του; Δεύτερον, χάνουμε έτσι μια περίφημη πατρίδα και, ακόμη, την ελευθερία μας. Τρίτον, χάνουμε την άλλοτε περιφανή και σήμερα ντροπιασμένη, ταπεινωμένη και εξουθενωμένη βασιλεία, η οποία γίνεται έρμαιο του ασεβούς τυράννου. Τέταρτον, στερούμεθα τις προσφιλείς γυναίκες και τα παιδιά μας και τους συγγενείς μας».

Λόγια που δείχνουν το θάρρος του Αυτοκράτορα. Λόγια που ακόμη και σήμερα πρέπει να διδάσκονται σε όλους για τη σημασία που έχει πολεμάμε μέχρι τέλους για να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας.

Πηγή : [sansimera]

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923[1]. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων[2][3]. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος και την Αυστραλία[4] αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Θύματα

Για το ελληνικό πληθυσμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη από την Άνοιξη του 1914 μέχρι το 1923, ο Αριστοκλής Ι. Αιγίδης στο σημαντικότατο βιβλίο που έγραψε για το προσφυγικό ζήτημα "Η Ελλάς χωρίς τους πρόσφυγας" (Αθήνα 1934) τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος». Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τονίζει ότι «μιλάμε για πάνω από 800.000 Έλληνες». Στις 20 Μαρτίου 1922, ο Άγγλος διπλωμάτης Ρέντελ συνέταξε ένα μνημόνιο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των χριστιανών από το 1919 κι έπειτα. Στο προοίμιο αυτού του μνημονίου διαβάζουμε:

«Η επίτευξη της ανακωχής με την Τουρκία, στις 30 Οκτωβρίου 1918, φάνηκε να επέφερε μια προσωρινή παύση των διωγμών των μειονοτήτων εκ μέρους των Τούρκων, που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στην επιδίωξη αυτών των διωγμών, είναι γενικώς αποδεκτό ... ότι πάνω από 500.000 ‘Έλληνες εξορίστηκαν, εκ των οποίων συγκριτικώς ελάχιστοι επέζησαν...»

Από τη Βικιπαίδεια

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πάσχα

Προέλευση

O όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό πασ'ά και το εβραϊκό πέσαχ. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή πασαχού (πραύνω) ή η αιγυπτιακή πασ' (ανάμνηση) ή πεσάχ (πλήγμα). Ορισμένοι ερευνητές ανιχνεύουν τις αρχές των εορταστικών εκδηλώσεων του πάσχα σε χαναανιτικές γιορτές που σχετίζονται με την συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη. Άλλοι μελετητές θεωρούν ότι η ρίζα του Πάσχα βρίσκεται σε γιορτές και ιεροτελεστίες της άνοιξης της προ-ισραηλιτικής εποχής με την έννοια των ποιμένων που υποβάλλουν αίτημα στο θεό για την προστασία του κοπαδιού τους.[4] Εντούτοις , αυτές οι υποθέσεις δεν θεωρούνται επαρκώς τεκμηριωμένες.

Πάντως, η Βίβλος συσχετίζει το πέσαχ με το ρήμα πασάχ πού σημαίνει είτε χωλαίνω, είτε εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία (Γ' Βασ. 18:21,26), είτε, μεταφορικά, "ξεφεύγω", "προσπερνώ", "απαλλάσσω". Το Πάσχα, είναι η προσπέραση του αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών, ενώ έπληττε με θάνατο τα πρωτότοκα αγόρια των σπιτιών των Αιγυπτίων.[5]

Σύμφωνα με τις Εβραϊκές Γραφές, το Πάσχα αποτελούσε ανάμνηση της εξόδου από την δουλεία της Αιγύπτου υπό την ηγεσία του Μωυσή μέσω θεϊκής παρέμβασης. Το Πάσχα αποτελούσε οικογενειακή εορτή. Εορταζόταν νύχτα, στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, την 14η του μήνα Αβίβ (που ονομάστηκε Νισάν μετά την Βαβυλωνιακή εξορία) με προσφορά στο νεαρού ζώου, χρονιάρικου, για να ευλογηθεί από το Θεό όλο το κοπάδι. Το σφάγιο ήταν αρνί ή κατσίκι, αρσενικό και αρτιμελές (Εξ. 12:3-6), δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκαλο του (Έξ. 12:46, Αρ. 9:12) ενώ το αίμα του ως ένδειξη προστασίας, το έβαζαν στην είσοδο κάθε σπιτιού (Εξ. 12:7,22). Οι μετέχοντες στο δείπνο ήταν ντυμένοι, έτοιμοι για ταξίδι (Έξ. 12:8-11).

Αυτά τα στοιχεία νομαδικής, οικογενειακής ζωής μας δείχνουν μια πολύ παλαιότερη προέλευση του Πάσχα, που θα μπορούσε να είναι η θυσία που ζήτησαν οι Ισραηλίτες από τον Φαραώ να πάνε να γιορτάσουν στην έρημο (Έξ. 3:18, 5:1 εξ). Παρ' όλα αυτά όμως, η έξοδος από την Αίγυπτο έδωσε στο Πάσχα την οριστική του σημασία.

Το αναμνηστικό γεύμα του ιουδαϊκού Πάσχα, το οποίο περιλαμβάνει άζυμο ψωμί και κρασί, ονομάζεται Σεντέρ. Την Μεγάλη Πέμπτη βαφουμε κοκκινα τ'αυγα.

Χριστιανικό Πάσχα


Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους.[6] Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ορθόδοξη εκκλησία και κατά το Γρηγοριανό στην Ρωμαιοκαθολική. Γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού

Με τον όρο Ανάσταση αναφερόμαστε είτε στην εβδομάδα της Ανάστασης μέχρι το Σάββατο της Διακαινησίμου, είτε στην περίοδο των 50 ημερών που ακολουθούν την εορτή της Ανάστασης, όπου και η καλούμενη τελευταία ημέρα (αριθμητικά) Πεντηκοστή.

Η εορτή της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, λόγω της σπουδαιότητός της, επηρεάζει το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο 40 ημέρες πριν από αυτό (Μεγάλη Τεσσαρακοστή, Τριώδιο) όσο και 50 ημέρες μετά (περίοδος Πεντηκοσταρίου). Οι ακολουθίες που τελούνται τότε έχουν αρχαιοπρέπεια (ανάγονται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού όπως η αφή του Αγίου Φωτός), κατάνυξη και λαμπρότητα, και περιγράφονται λεπτομερώς στο τυπικό της Εκκλησίας.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τι είναι το κατοχικό δάνειο που δώσαμε στους Γερμανούς, γιατί και πότε

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εκτός από την κάλυψη των δαπανών για τη διαβίωση των γερμανικών στρατευμάτων, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει στους Γερμανούς ένα σημαντικό ποσό ως δάνειο, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε και για τον πόλεμο στη Βόρεια Αφρική.

Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε αποκαλύψει (Ο απόρρητος φάκελος του δανείου, «Το Βήμα», 2 Ιουνίου 1991) ότι «ακόμα και ο ίδιος ο Χίτλερ όχι μόνο είχε αναγνωρίσει τα δάνεια του Γ' Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είχε δώσει εντολή και είχε αρχίσει η διαδικασία εξόφλησής τους».

Η Ελλάδα από τη λήξη του Πολέμου δεν έπαυσε να «υπενθυμίζει» στη Γερμανία την εκκρεμότητα του κατοχικού δανείου. Το 1964 συγκροτήθηκε και επιτροπή νομικών, η οποία αποφάνθηκε ότι τα κατοχικά δάνεια αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, άσχετη με τις επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Ακόμη και επί Κατοχής ο πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Αλντερπουργκ, με γραπτό υπόμνημά του στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Ιούλιο 1964, είχε αναφέρει ότι η οφειλή της Γερμανίας στην Ελλάδα από το δάνειο ανερχόταν σε 200 εκατ. χρυσά μάρκα, δηλαδή σε 400 εκατ. σταθερά μεταπολεμικά μάρκα.

Η πρώτη επίσημη ανακίνηση του θέματος του δανείου έγινε το 1964, με εντολή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, από τον καθηγητή Αγγελο Αγγελόπουλο σε φορολογικό συνέδριο στο Αμβούργο. Ο διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ράινχαρτ του απάντησε ότι το 1958 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε παραιτηθεί από τις αξιώσεις για το κατοχικό δάνειο με αντάλλαγμα γερμανικό δάνειο 200 εκατ. μάρκων!

Ο Ράινχαρτ επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή με επιστολή στον Γεώργιο Παπανδρέου, η οποία κατέληγε: «Υπό τας προϋποθέσεις αυτάς δεν πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνησις, επικαλούμενη τη συμφωνία της Ρώμης θα ηδύνατο να επιτύχει τις αξιώσεις της. Θα ήτο, επομένως, προτιμότερον να μη επανέλθει επί της υποθέσεως».

Ο Αγγελόπουλος ερεύνησε το θέμα στους εμπιστευτικούς φακέλους των συνομιλιών Αντενάουερ - Καραμανλή. Δεν υπήρχε αναφορά σε παραίτηση Καραμανλή. Οι Γερμανοί απάντησαν ότι ήταν προφορική!

Δώδεκα φορές οι κυβερνήσεις ανακίνησαν το θέμα του κατοχικού δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας. Τελευταία φορά, το 2001, η κυβέρνηση Σημίτη συγκρότησε επιτροπή, η οποία συνέταξε υπόμνημα που επιδόθηκε στον καγκελάριο Σρέντερ. Ο αείμνηστος καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου που μετείχε στην επιτροπή περιέγραψε την αντίδραση των Γερμανών: «Σαν να υψώθηκε μπροστά μας ένας γυάλινος πύργος - ξαφνικά πάγωσαν τα χαμόγελα των συνομιλητών μας, απέκλεισαν κάθε σχετική συζήτηση».

Πότε υπεγράφη το δάνειο

Στις 14.3.1942 τερματίζεται η Συνδιάσκεψη της Ρώμης με την υπογραφή και του κατοχικού δανείου. Τη σύμβαση υπέγραψαν οι πληρεξούσιοι της Ιταλίας και της Γερμανίας στην Ελλάδα, αντίστοιχα Γκίτζι και Αλτενμπουργκ. Στους άμεσα ενδιαφερόμενους, στην Ελλάδα δηλαδή, η συμφωνία ανακοινώθηκε εννέα ημέρες μετά.

Σύμφωνα με αυτήν:

Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται κατά μήνα να καταβάλλει έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ., ποσό το οποίο θα κατανέμεται εξίσου μεταξύ των δύο Δυνάμεων Κατοχής (άρθρο 2).

Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται ως δάνειο στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας σε δραχμές άτοκες (άρθρο 3).

Η επιστροφή των δανειακών αναλήψεων θα γίνει αργότερα (άρθρο 4).

Η συμφωνία ισχύει αναδρομικά από 1.1.1942 (άρθρο 5).
yahoo.gr

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Υποχρεωτική η 6ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες ημέρες , πέραν από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που τους έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.
Αυτό αναφέρει έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου (σ.σ. επικαλείται το νόμο 1566/85) που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η συγεκριμένη διάταξη ουσιαστικά, στην πλειονότητα, δεν εφαρμόζεται γι αυτό και κανείς υπουργός μέχρι σήμερα δεν την επικαλούνταν.
Στο μεταξύ oi φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, κάνουν ελέγχους και σε σχολεία εάν τηρείται η 6ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

25η Μαρτίου 1821


«Η ώρα της σκλαβιάς δεν αρχίζει από τη στιγμή που ένας τύραννος ντόπιος ή ξένος, υποδουλώνει κάποιο λαό. Αρχίζει από τη στιγμή που ο λαός αυτός παύει να λογαριάζει για υπέρτατο αγαθό τη λευτεριά. Και η ώρα της λευτεριάς δεν αρχίζει από τη στιγμή που ο λαός ξεσηκώνεται για να συντρίψει τους τυράννους του ,μα από τη στιγμή που παίρνει την απόφαση πως η ζωή δεν έχει αξία δίχως τη Λευτεριά »

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Προβλήματα υγείας; Δείτε ποιες τροφές-γιατρικά θα σας… σώσουν

Τροφές γιατρικά; Έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχουν τροφές, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά και να βελτιώσουν σε ένα βαθμό αρκετά προβλήματα υγείας που παρουσιάζουμε οι περισσότεροι από εμάς. Είναι αλήθεια, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα κτλ Ποιες τροφές λειτουργούν ως γιατρικό και σε τι μας βοηθούν;



Ω3 λιπαρά για την αρθρίτιδα. Φάτε τόνο, σαρδέλες, σολομό και προλάβετε την αρθρίτιδα
Γιαούρτι και μέλι για τις αλλεργίες και το συνάχι
Πράσινο τσάι για σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Ελαιόλαδο, ο σύμμαχος κατά της αρτηριακής πίεσης
Μέλι για την υπερένταση και την αϋπνία. Σας ηρεμεί
Λάχανο για την αντιμετώπιση του έλκους

Κρεμμύδια για το άσθμα.
Σκόρδο για το κρυολόγημα και το ενοχλητικό μπούκωμα.
Μπρόκολο για ρύθμιση της ινσουλίνης και της γλυκόζης στο αίμα
Ψάρι και τζίντζερ για τον πονοκέφαλο: Μειώνουν τους πόνους
Τζίντζερ για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας


Ανανά για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το μαγγάνιο σας βοηθάει πολύ
Στρείδια για καλύτερη μνήμη. Περιέχουν υψηλή ποσότητα ψευδαργύρου
Αβοκάντο για αυτούς που έχουν υψηλή χοληστερίνη και θέλουν να τη μειώσουν
Κόκκινο πιπέρι και καυτερές πιπεριές για το βήχα




Πηγή: http://www.queen.gr

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η Παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη Γιορτή της Μητέρας και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τσικνοπέμπτη



Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης. Αναφέρουμε κάποια από αυτά:

- Στην Αρκαδία η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα κρεατοφαγίας (μέχρι σκασμού), οικογενειακής συγκέντρωσης και διασκέδασης.

- Στην Κοζάνη το περίφημο «τσίκνισμα» πραγματοποιούνταν μέσα από την τσίκνα που αναδύονταν από το αρτυμένο φαΐ, συνήθως κρέας (το οποίο σημειωτέων αποκαλείται «φαΐ» στο τοπικό ιδίωμα π.χ. «Κυριακή σήμερα έχουμε φαΐ μι πατάτσις στου φούρνου». Το να κάψει μια νοικοκυρά το φαγητό εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη πολυτέλεια.

- Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ, αναλαμβάνει τα «προξενιά» ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

- Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

«Είναι πανάκεια»

Πανάκεια στη μυθολογία ήταν κόρη του Ασκληπιού. Άλλα παιδιά του ήταν Ιασώ, η Ακεσώ, η Αίγλη, ο Τελεσφόρος, ο Άκεσις, ο Ευμαρίων, ο Ιανίσκος και ο Αλεξήνωρ.
Η λέξη «πανάκεια»παράγεται από το «παν»και το ρήμα «ακέομαι, που σημαίνει θεραπεύω. Η έννοιά της, λοιπόν, είναι «παντοθεραπεία». Από το ίδιο ρήμα «ακέομαι»παράγονται και τα ονόματα Ακεσώ και Άκεσις.
Από την πανάκεια είχαν ονομασθεί από τους αρχαίους, «πάνακες» διάφορα βότανα που τα χρησιμοποιούσαν σε πολλές θεραπείες και κυρίως για τα δηλητηριώδη δαγκώματα των φιδιών και για να γιατρέψουν τις πληγές. Σήμερα η λέξη σημαίνει φάρμακο που θεραπεύει τα πάντα και που είναι -τουλάχιστον σήμερα-ανύπαρκτο.

Η λέξη χρησιμοποιείται στην επέκτασή της και για να χαρακτηριζει-μάλλον ειρωνικά-μεθόδους και συστήματα πολιτικά, κοινωνικά και άλλα, τα οποία προτείνονται, από διάφορους,για να διορθώσουν πάντα τα ....«κακώς κείμενα».

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το σχέδιο "Αθηνά" απογειώνει τις βάσεις

Εκρηξη των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, ιδίως στα ΤΕΙ, αναμένεται να πυροδοτήσει φέτος η εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί ενδεχομένως και αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς τις αιχμηρότερες "γωνίες" της αρχικής εκδοχής του που είχαν αναστατώσει τους Θεσσαλονικείς, τους Πατρινούς, αλλά και τα πέντε μονοθεματικά ΑΕΙ της Αττικής.

Οι τελευταίες πληροφορίες για την έκταση των αλλαγών που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο σχέδιο Αθηνά αναφέρουν ότι η βελτιωμένη εκδοχή του περιορίζει τον αριθμό των φοιτητικών μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", αντίστοιχα, περιορίζεται και ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν φέτος στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς μειώνεται ο αριθμός των Τμημάτων, γεγονός που ενεργοποιεί το βασικό αξίωμα των Πανελλαδικών, σύμφωνα με το οποίο θέσεις και βάσεις είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη.

Τα ΤΕΙ, για παράδειγμα, θα χάσουν το 30% των περυσινών θέσεών τους, ενώ τα παραδείγματα θα υποδεχθούν κατά 15% περισσότερους εισακτέους.
Με βάση το σχέδιο "Αθηνά" οι σχολές Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών θα έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν 2.000 λιγότερους εισακτέους. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί κατακόρυφα ο ανταγωνισμός και παράλληλα να ανέβουν οι βάσεις.
Στο δεύτερο πεδίο πάντως οι θέσεις αναμένεται να αυξηθούν από 7.500 σε 9.500.
Στο τρίτο πεδίο σπουδών που αφορά στις σχολές υγείας οι αλλαγές δεν αναμένεται να είναι μεγάλες. Θα υπάρξουν μόνο λίγες αυξομειώσεις και έτσι και οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

Στο τέταρτο και το πέμπτο πεδίο θα υπάρξουν μειώσεις εισακτέων ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσουν πολύ τις βάσεις.
Σημειώνεται ότι οι φετινές πανελλήνιες ξεκινούν στις 17 Μαΐου. Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποβάλλουν, ήδη, στο λύκειο τους αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Σχετική αίτηση - δήλωση υποβάλλουν και οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ΤΕΦΑΑ.

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β' των ετών 2011 ή 2012. Όπως έχει, ήδη, ανακοινωθεί, η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης λήγει την Τρίτη, 5 Μαρτίου. Επισημαίνεται, ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση - δήλωση.

news247

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»


Παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γινόταν με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια,κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα και παρά τους λεονταρισμούς , σύμφωνα με την εφημερίδα ¨Το Ποντίκι¨ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι πολλά τα παραδείγματα που αποδεικνύουν τα κομματικά ή συντεχνιακά κριτήρια που κυριάρχησαν. Μερικά απ’αυτά:
Διατήρηση- αντί για κατάργηση-πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο ( αν και το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καταργήθηκε) καθώς επίσης και ενίσχυση του Μεσολογγίου με τη μεταφορά τμημάτων ΤΕΙ από το ΤΕΙ Ιονίων νήσων. ( παρέμβαση σύμφωνα με την εφημερίδα του Υπ. Επικρατείας Σταμάτη της ΝΔ και Θ.Μωραΐτη του ΠΑΣΟΚ) . Και αφού αναφέρει και τις περιπτώσεις του Πύργου ( Τζαβάρας ΝΔ), τη διατήρηση της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και φυσικών Επιστημών στο ΕΜΠ( συντεχνία Μηχανικών), τη διατήρηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ( διακομματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ), τη διατήρηση του τμήματος Βιοϊατρικής στη Λαμία(Αν. Υπουργός Σταϊκούρας και την ενίσχυση του ΤΕΙ Λάρισας( Μ. Χαρακόπουλος ΝΔ) φτάνει στο μεγάλο παιγνίδι που φαίνεται να έγινε στο θέμα της ενίσχυσης του ΤΕΙ Σερρών, όπου στην κυριολεξία δόθηκε πάσα στον νεοεισερχόμενο στην πολιτική Κώστα Καραμανλή, γιο του Αχιλλέα.

Όλα αυτά βέβαια, πέραν του γεγονότος ότι δημιουργούν μία αδικία με την διαφορετική αντιμετώπιση των διαφόρων πόλεων και πολιτών, δείχνει και τούτο: Σε τίνων χέρια βρίσκεται αυτή την κρίσιμη στιγμή η Ελλάδα. Σε χέρια ανθρώπων που παρά την κρίση και τα δεινά που περνά ο Ελληνικός λαός αυτοί εξακολουθούν να σκέφτονται και να δρούν με δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών που έφεραν τη χώρα στο σημερινό χάλι.

Και για τους βουλευτές, πολιτευτές και φορείς της Κοζάνης: Με τη διαβούλευση του σχεδίου «Αθηνά» γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού ορισμένων προτάσεων του Υπουργού. Δεν αναφέρεται πουθενά η Κοζάνη. Τι γίνεται; Είναι οριστική πλέον η απόφαση για κλείσιμο του Πανεπιστημίου; Αυτή είναι η συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι στο μεγαλύτερο Ενεργειακό κέντρο της χώρας;

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Καμία περικοπή στις διπλές συντάξεις βουλευτών και δημάρχων!

Τη στιγμή που σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι παλεύουν με νύχια και με δόντια για να τα βγάλουν πέρα μετά τις περικοπές στους μισθούς τους, οι βουλευτές και άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να παίρνουν κανονικά τις συντάξεις τους χωρίς τη μείωση 20% ή 30% που περιλαμβάνεται στη σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Τύπου της Κυριακής", οι περικοπές στις βουλευτικές συντάξεις θα υπολογιστούν σε διαφορετικό πλαίσιο από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς» συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο Θ του ενός και μόνο άρθρου του ν. 4093/12 και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%.

Το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 30%, εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη, συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.

Η διάταξη ορίζει, ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δύο συντάξεις, μία βουλευτική, έστω 3.000 ευρώ και μία εξ επαγγέλματος, έστω 1.800 ευρώ, η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20% και θα πέσει στις 2.400 ευρώ.

Αν υπάρχουν συνολικά τρεις κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μείωση δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου και δεν αναμένεται να γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου! Αντιθέτως, , έχει προγραμματιστεί να γίνει στη σύνταξη Απριλίου και ο λόγος είναι σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» ότι δεν... είχαν χρόνο να κόψουν αυτές τις συντάξεις, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να στείλουν και να συγκεντρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτική, δημάρχου, νομάρχη και κοινοτάρχη!


Πηγή:iefimerida.gr

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Φρούτα και λαχανικά μας κάνουν αισιόδοξους



Οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αξιολογώντας σχεδόν 1.000 εθελοντές ηλικίας 25 έως 74 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εξ αυτών ήταν αισιόδοξοι είχαν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα τους.

Τα καροτενοειδή, το πιο γνωστό από τα οποία είναι η βήτα-καροτίνη, είναι μία ομάδα χρωστικών ουσιών που προσδίδουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά (όπως τα εσπεριδοειδή και τα καρότα) το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα τους.

Υπάρχουν επίσης σε υψηλά επίπεδα στα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ότι τα υψηλά επίπεδά τους στο αίμα μπορεί να αποτελούν δείκτη καλής υγείας.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συγκεντρώσεις εννέα διαφορετικών καροτενοειδών στο αίμα των εθελοντών τους. Επιπλέον, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη στάση τους απέναντι στη ζωή, ενώ χρησιμοποίησαν ένα ειδικό τεστ για να βαθμολογήσουν την αισιοδοξία τους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», όσοι πέτυχαν υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ της αισιοδοξίας έτειναν να έχουν κατά 13% υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών, όπως η βήτα-καροτίνη, στο αίμα τους σε σύγκριση με όσους πέτυχαν την χαμηλότερη.

Επιπλέον, όσοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερη από μία σαλάτα (ή δύο μικρά φρούτα) την ημέρα ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξοι απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν περισσότερο από μία σαλάτα και ένα φρούτο την ημέρα.

«Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την αισιοδοξία με πιο υγιείς συγκεντρώσεις καροτενοειδών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλια Μπόεμ, ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνικών & Συμπεριφορικών Επιστημών του Χάρβαρντ.

Πέρυσι, μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουώργουϊκ έδειξε πως όσοι τρώνε δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα είναι πιο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι όσοι τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.

Αν και δεν είναι επακριβώς γνωστό πως επηρεάζουν φρούτα και λαχανικά το αίσθημα της ευεξίας, οι ειδικοί εικάζουν ότι τα αντιοξειδωτικά τους συστατικά ασκούν αγχολυτική δράση και έτσι μας κάνουν να βλέπουμε πιο αισιόδοξα τη ζωή.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Γιατί οφείλουμε να διδάσκουμε τα Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά μας

Ι.Θ. Κακριδής

Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα; Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο.
Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια. Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο τηςδόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης∙ νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια.
Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα.
Ο δεύτερος λόγος που μας επιβάλλει να γνωρίσουμε την αρχαία πνευματική Ελλάδα είναι ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι. Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο Ελληνικό, με συνδετικό κρίκο τον ρωμαϊκό. Με τους άλλους Ευρωπαίους μας δένει βέβαια και ο Χριστιανισμός, όσο και να μας χωρίζουν ορισμένα δόγματα. Μα και ο Χριστιανισμός έπρεπε να δουλευτεί πρώτα με την Ελληνική σκέψη, για να μπορέσει ν’ απλώσει έπειτα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ρίζα του πολιτισμού των Ευρωπαίων όλων είναι ο αρχαίος ελληνικός στοχασμός και η τέχνη, γι’ αυτό δεν μπορεί να τα αγνοεί κανείς, αν θέλει να αισθάνεται πως πνευματικά ανήκει στην Ευρώπη.
Μα ο κυριότερος λόγος που δεν επιτρέπεται οι νέοι μας ν’ αγνοούν την αρχαίαν Ελλάδα είναι άλλος: στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου ανακαλύφτηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη, ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά, και υλική και πνευματική. Μέσα στους λαούς που περιβάλλουν τον ελληνικό χώρο στα παλιά εκείνα χρόνια υπάρχουν πολλοί με μεγάλο πολιτισμό, πάνω απ’ όλους οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Οι λαοί όμως αυτοί ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Το απολυταρχικό τους σύστημα επιβάλλει στα άτομα να σκύβουν αδιαμαρτύρητα το κεφάλι μπροστά στο βασιλέα και στους θρησκευτικούς αρχηγούς.
Η ελεύθερη πράξη και η ελεύθερη σκέψη είναι άγνωστα στον εξωελληνικό κόσμο. Και οι Έλληνες; Πρώτοι αυτοί, σπρωγμένοι από μια δύναμη που βγαίνει από μέσα τους και μόνο, την δεσποτεία θα την μεταλλάξουν σε δημοκρατία, και από την άβουλη, ανεύθυνη μάζα του λαού θα πλάσουν μια κοινωνία από πολίτες ελεύθερους, που καθένας τους να νιώθει τον εαυτό του υπεύθυνο και για τη δική του και για των άλλων την προκοπή. Ο στοχασμός είναι κι αυτός ελεύθερος για τα πιο τολμηρά πετάματα του νου και της φαντασίας.
Ο Έλληνας είναι ο πρώτος, που ενώ ξέρει πως δεν μπορεί ατιμώρητα να ξεπεράσει τα σύνορα του ανθρώπου και να γίνει θεός, όμως κατέχεται από μια βαθιά αισιοδοξία για τις ανθρώπινες ικανότητες και είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, που τον πιστεύει ικανό να περάσει τις ατέλειές του και να γίνει αυτό που πρέπει να είναι−ο τέλειος άνθρωπος. Αυτή η πίστη στον τέλειον άνθρωπο, συνδυασμένη με το βαθύ καλλιτεχνικό αίσθημα που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή, δίνει στον αρχαίον Έλληνα τον πόθο και την ικανότητα να πλάσει πλήθος ιδανικές μορφές σε ό,τι καταπιάνεται με το νου, με τη φαντασία και με το χέρι:
στις απέριττες μορφές που σχεδιάζουν οι τεχνίτες στα αγγεία της καθημερινής χρήσης, στη μεγάλη ζωγραφική, στην πλαστική του χαλκού και του μαρμάρου, πάνω απ’ όλα στο λόγο τους, και τον πεζό και τον ποιητικό. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, για να μορφωθούν∙ για να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους αναλύοντας τη σκέψη των παλιών Ελλήνων∙ για να καλλιεργήσουν το καλλιτεχνικό τους αίσθημα μελετώντας ό,τι ωραίο έπλασε το χέρι και η φαντασία των προγόνων τους∙ για να μπορέσουν κι αυτοί να νιώσουν τον εαυτό τους αισιόδοξο, ελεύθερο και υπεύθυνο για τη μοίρα του ανθρώπου πάνω στη γη∙ προπαντός για να φουντώσει μέσα τους ο πόθος για τον τέλειον άνθρωπο.