Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές: Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε

Επαναστατική είναι η περίοδος που ο καθένας σταματά να μένει σπίτι του,σταματά να είναι αυτό που είναι συνήθως,εργάτης, υπάλληλος ή γιατρός,και ξαναγίνεται ενεργός πολίτης που επιθυμεί "κάτι"από την κοινωνία και θεωρεί ότι η πραγμάτωση αυτού του "κάτι"εξαρτάται από τον ίδιο.

Κορνήλιος Καστοριάδης: "Ελληνική Πραγματικότητα"

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Εάλω η πόλις


29η Μαϊου 1453.

Η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων!Η απώλεια για τον Ελληνισμό και Χριστιανισμό μεγάλη. Να πως αντιμετώπισαν το μεγάλο αυτό γεγονός ιστορικοί της εποχής:

Ο Δούκας, μιμούμενος τον <<θρήνο>> του Νικήτα Ακομινάτου, που είχε γραφεί μετά την λεηλασία της Κωνσταντινουπόλεως από τους Λατίνους το 1204, θρηνεί το γεγονός του 1453:

Ω πόλις, πόλις, πόλεων πασών κεφαλή! Ω πόλις, πόλις κέντρο των τεσσάρων του κόσμου μερών! Ω πόλις, πόλις, χριστιανών καύχημα και βαρβάρων αφανισμός! Ω πόλις, πόλις, άλλη παράδεισος φυτευθείσα προς δυσμάς, έχουσα ένδον φυτά παντοία βρίθοντα καρπούς πνευματικούς! Που σου το κάλλος, παράδεισε; Που σου η των χαρίτων του πνεύματος ευεργετική ρώσις ψυχής τε και σώματος; που τα των αποστόλων του κυρίου μου σώματα, τα προ πολλού φυτευθέντα εν τω αειθαλή παράδεισο, έχοντα εν μέσω τούτων το πορφυρούν ιμάτιο, την λόγχη, τον σπόγγο, τον κάλαμον, άτινα ασπάζοντες εφανταζόμεθα τον εν σταυρό υψωθέντα οράν, που τα των οστών λείψανα, που τα των μαρτύρων; Που τα του μεγάλου Κωνσταντίνου και των λοιπών βασιλέων πτώματα;…

Ένας άλλος σύγχρονος, ο Πολωνός ιστορικός Jan Dlugosz, γράφει στην ιστορία της Πολωνίας:

<< Η ήττα αυτή της Κωνσταντινουπόλεως, τόσον άθλια όσον και αξιοθρήνητη, υπήρξε μία μεγάλη νίκη των Τούρκων, μία τρομερή καταστροφή των Ελλήνων, ένα αίσχος των Λατίνων` με την ήττα αυτή ετραυματίσθη η πίστη των Καθολικών, η θρησκεία εταράχθη και το όνομα του Χριστού εξυβρίσθη και εταπεινώθη. Ένα από τα δύο τα ματια του Χριστιανισμού εξεριζώθη` ένα από τα δύο του χέρια ακόπη εφ’ όσον οι βιβλιοθήκες εκάησαν και οι αρχές της Ελληνικής φιλολογίας –δίχως τις οποίες κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του μορφωμένο- κατεστράφησαν»

Ένας χρονογράφος της μακρινής Γεωργίας, παρατηρεί με ευλάβεια ότι <<την ημέρα την οποία οι Τούρκοι επηραν την Κωνσταντινούπολη, ο ήλιος εσκοτίσθη»

Η πτώση της Κωνσταντινουπόλεως έκαμε τρομερή αντύπωση στην Δυτική Ευρώπη, η οποία, πρώτα απ’ όλα, κατελήφθη από φόβο με την σκέψη των μελλοντικών προωθήσεων των Τούρκων. Επιπλέον, η καταστροφή του κυριοτέρου κέντρου του Χριστιανισμού-μολονότι σχισματικού, κατά την αντίληψη της Καθολικής Εκκλησίας-προκάλεσε στους πιστούς της Δύσεως την οργή, την φρίκη και τον ζήλο για την βελτίωση της κατάστασης.

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Κωνσταντίνος ΙΑ΄Παλαιολόγος


Το δε την πόλιν σοι δούναι, ουτ' εμόν εστιν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη
κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών.

απάντηση του Κ.Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β΄στην απαίτησή του να του παραδώσει την Πόλη.
Λίγο πριν την Άλωση!! Μάϊος 1453.

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους
άλλαζαν ακόμη και τη σημασία των λέξεων!!
Θουκυδίδης

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Δύο πολιτικές ιδεολογίες με διαφορετικό περιεχόμενο. Μια σύγκρουση ιδεολογιών χωρίς αναφορά σάυτούς που ενστερνίζονται τη μια ή την άλλη. Και φυσικά ο Γ.Παπανδρέου λέγοντας αυτή τη φράση δεν εννούσε,βέβαια,τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Πολύ δε περισσότερο τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Κι όμως ο πρωθυπουργός για να ξεφύγει από τα προβλήματα που βασανίζουν τους πολίτες, που ο ίδιος και η παράταξή του δημιούργησε, παραποίησε το περιεχόμενο του όρου βαρβαρότητα ισχυριζόμενος ότι ο Γ.Π αποκάλεσε τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων βάρβαρους,πρασβάλοντάς τους βάναυσα. Τώρα μετά απ'αυτό,ποιος προσβάλλει τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων,ο κάθε ορθά σκεπτόμενος πολίτης το αντιλαμβάνεται και η αντίδρασή του θα πρέπει να είναι η πρέπουσα,απέναντι σάυτούς που παραποιούν και τη σημασία των λέξεων για δικό τους προσωρινό όφελος.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Το Χωριό μου







Το χωριό μου είναι τα Κρανίδια της Επαρχίας Σερβίων του ν. Κοζάνης. Σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του διευρυμένου δήμου Σερβίων. Έως το 1997 κοιν. Κρανιδίων.Παραλίμνιο χωριό της λίμνης Πολυφύτου με πολλές φυσικές ομορφιές.Λόγω της λίμνης οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό προσπαθώντας να βρούν αλλού την τύχη τους.Κατοικοι: 1928 430,1940 678,1951 800, 1961 900, 1971 921,1981 730, 1991 750. υψόμετρο 320μ. Σήμερα έχει γύρω στους 700 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές

Είναι παράξενη εποχή
άγνωστος Χ, η αποχή

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Η διάνοιξη της Ε.Ο Κοζάνης-Σερβίων

Επιτέλους πραγματοποιείται η διάνοιξη του τμήματος της Ε.Ο Κοζάνης-Σερβίων από τη διασταύρωση του Βελβεντού. Λόγω των έργων κατασκευάστηκε παράκαμψη για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.Ως εδώ όλα καλά. Όμως για άλλη μια φορά φαίνεται η προχειρότητα και η βιασύνη, με τις οποίες έγινε η κατασκευή, αφού όπως φαίνεται η παράκαμψη αδυνατεί να εξυπηρετήσει με ασφάλεια τα πολλά και μεγάλα αυτοκίνητα που περνούν καθημερινά από εκεί. Αυτό φαίνεται βέβαια και από το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει και έχει γίνει επικίνδυνο για όλους τους οδηγούς, ειδικά τις νυχτερινές ώρες. Πριν λοιπόν συμβεί οτιδήποτε δυσάρεστο, καλό θα ήταν οι όποιοι υπεύθυνοι να ξαναδούν την κατασκευή και να κάνουν, όπου χρειάζεται, τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Γενικό Λύκειο - Πληροφορίες για βαθμό πρόσβασης και τρόπος υπολογισμού των μορίων

Προφορικός και γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος. Βαθμός πρόσβασης
(Για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου)

Προφορικός βαθμός του μαθήματος για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων εκτός και αν αυτός διαφέρει από το γραπτό βαθμό περισσότερο από δύο(2) μονάδες, οπότε ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται κατά τρόπο που να διαφέρει του γραπτού μόνο κατά δύο μονάδες .
Γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος είναι η επίδοση που σημείωσε ο μαθητής στο μάθημα αυτό στις εθνικού επιπέδου τελικές εξετάσεις της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου.
Βαθμός πρόσβασης κάθε μαθήματος είναι το άθροισμα των γινομένων του προφορικού βαθμού, με την ενδεχόμενη προσαρμογή του , με συντελεστή 0,3 και του γραπτού βαθμού με συντελεστή 0,7. Δηλαδή για την πρόσβαση ο βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται κατά 30% από τον προφορικό και κατά 70% από το γραπτό βαθμό του μαθήματος, σε αντίθεση με την απόλυση στην οποία ο προφορικός και ο γραπτός βαθμός μετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού του μαθήματος.
Ο Γενικός βαθμός πρόσβασης για τους τελειοφοίτους διαμορφώνεται από το Μέσο Όρο των βαθμών Πρόσβασης των μαθημάτων της τελευταίας τάξης που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.
ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ
Για κάθε επιστημονικό πεδίο που επιλέγει ο υποψήφιος ο υπολογισμός των μορίων γίνεται ως ακολούθως:
Αρχικά πολλαπλασιάζονται ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης και οι βαθμοί των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές. Στη συνέχεια αθροίζονται τα τρία γινόμενα και το άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό(100).Δηλαδή, το σύνολο μορίων δίδεται από τη σχέση:[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7)] Χ 100. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος προέρχεται από διαφορετική κατεύθυνση από αυτή στην οποία ανήκουν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, τότε οι βαθμοί των μαθημάτων που τα αντικαθιστούν πολλαπλασιάζονται με τους αντίστοιχους συντελεστές.
Οι συντελεστές είναι:
8 για το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης
1,3 για το α΄ μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,9 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα γενικής παιδείας.
0,7 για το β΄ μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,4 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα γενικής παιδείας
Για τα τμήματα και τις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο των μορίων δίδεται από τη σχέση: :[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7) + ( βαθμός ειδικού μαθήματος Χ 1 ή 2 κατά περίπτωση)] Χ 100.
Πηγή: ΥΠΕΠΘ-Διεύθυνση οργάνωσης & διεξαγωγής εξετάσεων