Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

17 Νοεμβρίου 1973

«Εδώ Πολυτεχνείο»

17 Νοεμβρίου 1973. Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου άρχισε να διαφαίνεται η όξυνση των αντιδικτατορικών διαδηλώσεων. Τη μέρα του μνημόσυνου του Γ. Παπανδρέου χιλιάδες Αθηναίοι εκδήλωσαν μαχητικά την αντίθεσή τους στο καθεστώς. Η αστυνομία κάνει χρήση όπλων και συλλαμβάνει πολλά άτομα από τα οποία 17 παραπέμπονται σε δίκη. Στη δίκη τους που έγινε στις 13 Νοεμβρίου και πήρε πολιτική μορφή έγιναν νέες αντιδικτατορικές διαδηλώσεις. Στις 15 Νοεμβρίου εκατοντάδες φοιτητές αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και να φωνάζουν συνθήματα κατά της χούντας. Η αστυνομία περικυκλώνει το Πολυτεχνείο. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και η προσέλευσή του στους γύρω από το πολυτεχνείο χώρους δίνουν στην κατάληψη τηυ μορφή πραγματικής εξέγερσης. Οι κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο φοιτητές θέτουν σε λειτουργία ραδιοσταθμό ισχύος 250 βατ, που ακουγόταν σ’όλη την Αττική. Όλη η Αθήνα ακούει την ελεύθερη φωνή του σταθμού: « Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Αθήνας δείξε τη δύναμή σου. Κατέβα στο δρόμο. Καλούμε όλες τις αντιδικτατορικές –αντιστασιακές δυνάμεις να αγωνιστούν μαζί. Ή τώρα ή ποτέ».

Στις 16 Νοεμβρίου γύρω από το πολυτεχνείο γίνονται πραγματικές μάχες. Γύρω στις 7.30΄το βράδυ η αστυνομία προσπαθεί με δακρυγόνα και πυροβολισμούς να διαλύσει τον κόσμο. Στις 12 τα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς. Στις 2.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου τα τανκς βρίσκονται έξω από το Πολυτεχνείο. Χιλιάδες φοιτητές γαντζωμένοι στα κάγκελα έψελναν τον Εθνικό Ύμνο φωνάζοντας στους στρατιώτες « Μη μας σκοτώνετε. Είσαστε αδέλφια μας». Στις 2.45 αιφνιδιαστικά ένα τανκ κατεδαφίζει την πύλη του Πολυτεχνείου της οδού Πατησίων και δυνάμεις των ΛΟΚ εισβάλουν καταδιώκοντας τους φοιτητές που προσπαθούν να ξεφύγουν. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Η κυβέρνηση Μαρκεζίνη κηρύσσει και πάλι τον στρατιωτικό νόμο ενώ ο ίδιος τελειώνει το διάγγελμά του με τα λόγια « ο εχθρός δε θα περάσει». Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Η χούντα κάτω από το βάρος των αμαρτιών της θα καταρρεύσει και θα παραδώσει την εξουσία στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Όμως το τίμημα ήταν πολύ βαρύ για τον Ελληνισμό. ( πραξικόπημα στην Κύπρο εναντίον του Μακαρίου, εισβολή των Τούρκων και κατοχή ενός σημαντικού τμήματος του νησιού που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και σήμερα).

Τα ιδανικά πάντως ,που ενέπνευσαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :