Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Κατακόρυφη αύξηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό


Για ένα δυναμικό 58.242 ελλήνων μαθητών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ανέρχονται σήμερα σε 2.400, ενώ το 2004 ήταν μόνο 1.700.

ΤΗΝ αύξηση του αριθμού αποσπασμένων εκπαιδευτικών η υφ, Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στη σημερινή

συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς τη χαρακτήρισε μεγάλη η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά δεν συνδέθηκε με αναδιοργάνωση και βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντίθετα, πρόσθεσε, υφίσταται το φαινόμενο του υπεράριθμου εκπαιδευτικού προσωπικού σε ορισμένες χώρες και της έλλειψής του σε άλλες, λιγότερο αρεστές.
Η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι η εκπαιδευτική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, περιλαμβάνει και την αναβάθμιση της ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και η ευρύτερη διάδοση της ελληνικής Παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου επισήμανε, ότι για την προώθηση της νέας πολιτικής χρειάζεται επανασχεδιασμός του συστήματος, αξιολόγηση των υπαρχόντων θεσμών, αλλαγές στο περιεχόμενο, εξειδικευμένο προσωπικό και αξιοποίηση των ομογενών με νέο θεσμικό πλαίσιο. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η τοποθέτηση των νέων Συντονιστών, η εξυγίανση τους συστήματος των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και η έγκαιρη αποστολή του εκπαιδευτικού υλικού.

Στη συνεχεία, η υφ. Παιδείας ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χορήγηση πιστοποιητικών Ελληνομάθειας. Αναφορικά με τις Έδρες Ελληνικών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, η Υφυπουργός δήλωσε ότι παρατείνονται για ένα χρόνο οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών ώστε να δοθεί η δυνατότητα αξιολόγησης και ενίσχυσης του έργου τους που κατά κοινή παραδοχή είναι σημαντικό.

Τέλος, η κ. Χριστοφιλοπούλου έκανε δεκτή την πρόταση των βουλευτών να επεκταθεί ο νεοσύστατος θεσμός της βράβευσης της «αριστείας και καινοτομίας στη εκπαίδευση» και στους εκπαιδευτικούς της ελληνόγλωσση εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
πηγή:esos

Δεν υπάρχουν σχόλια :