Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

10 συμβουλές για λιγότερο πετρέλαιο


Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που ακόμη και μετά την ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή δεκάδων εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, μίλησαν για αναγκαίο κακό. Δεν είναι, επίσης, λίγοι εκείνοι που μπροστά στις τεράστιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οφειλόμενης στον μεγαλύτερο βαθμό της στη χρήση ορυκτών καυσίμων, μιλούν επίσης για αναγκαίο κακό.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, λίγο έως πολύ διαφορετική, αφού είναι άλλο πράγμα η χρήση και άλλο η εξάρτηση. Και, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είμαστε εθισμένοι στο πετρέλαιο, ότι είμαστε «junkies» του μαύρου «χρυσού» ή καλύτερα της μαύρης κολλώδους ουσίας που καταστρέφει ότι καλύτερο έχει ο πλανήτηςΤα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται, αργά αλλά σταθερά, σε παγκόσμιο επίπεδο μια νέα τάση, που στόχο έχει την αλλαγή νοοτροπίας, την αλλαγή ορισμένων καθημερινών συνηθειών με στόχο να γίνει το πρώτο βήμα για τη σταδιακή, στο μέτρο του δυνατού, απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Οι συμβουλές που μας δίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, είναι απλές και μπορούν να εφαρμοστούν οι περισσότερες άμεσα, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

«Κόκκινο» στο… μαύρο

* Πηγαίνετε στη δουλειά σας χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή με το λεγόμενο carpooling - συνεπιβατισμό επί το ελληνικότερο, μοιράζοντας δηλαδή το ίδιο αυτοκίνητο με άλλους συναδέλφους και φίλους σας. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να χρησιμοποιείτε μόνοι σας το αυτοκίνητο για να μεταβείτε στον χώρο εργασία σας.

* Προτιμήστε προϊόντα με λιγότερο ή και καθόλου πλαστικό περιτύλιγμα.

* Αγοράστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς τα περισσότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία είναι υποπροϊόντα του πετρελαίου.

* Προτιμήστε τα ελληνικά προϊόντα. Στηρίζουμε έτσι και την ελληνική οικονομία, που καταναλώνει λιγότερο πετρέλαιο για τη μεταφορά των αγαθών.

* Αγοράστε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, όπως σαμπουάν, σαπούνι, καλλυντικά, που βασίζονται σε φυσικά συστατικά και όχι σε προϊόντα πετρελαίου.

* Αγοράστε ρούχα από βιολογικό βαμβάκι ή κάνναβη και όχι συνθετικά.

* Αποφεύγετε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και το εμφιαλωμένο νερό.

* Περιορίστε τα αεροπορικά ταξίδια. Τινάζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό άνθρακα του καθενός μας στον αέρα και απαιτούν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

* Σκεφτείτε σοβαρά να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας, ειδικότερα αν αυτό είναι χτισμένο πριν το 1980, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει θερμομόνωση. Όχι μόνο θα περιορίσετε τη χρήση πετρελαίου για θέρμανση, αλλά θα ενισχύσετε το εισόδημά σας από τη λιγότερη ενέργεια που θα καταναλώνετε.

* Απαιτήστε από την κυβέρνηση να προωθήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και να σταματήσει η καύση πετρελαίου για την ηλεκτροδότησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :