Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Κινδυνεύει το μέρισμα 200.000 συνταξιούχων


Νέο σοκ για τους δημοσίους υπαλλήλους. Την κατάργηση των επιδομάτων που αντιστοιχούν στα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τη μείωση του μερίσματος από 10% ως 35%, προτείνει η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) για το 2011. Ετσι, περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι δημοσίοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς «δώρα» στις εφετινές εορτές, καθώς αυτά δίδονται τον Ιανουάριο, ενώ θα υποστούν μειώσεις και στα μερίσματα που λαμβάνουν κάθε τρίμηνο. Η διοίκηση του Ταμείου επικαλείται οικονομικά ελλείμματα και ζητεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.

Τα μέτρα που πρότεινε είναι: Κατάργηση του μερίσματος Χριστουγέννων και Πάσχα. Μείωση του μερίσματος για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%. Μείωση του κατώτερου μερίσματος κατά 35%. Μείωση του μερίσματος σε όλους τους συνταξιούχους κατά 10%.


Η ΑΔΕΔΥ σε χθεσινή της επιστολή προς τη διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου χαρακτηρίζει τι ς προτάσεις περικοπών ως «νέα επίθεση στα ήδη σφαγιασμένα εισοδήματα υπαλλήλων και συνταξιούχων και τους οδηγούν σε απόγνωση». Και προσθέτει ότι «για την κατάσταση του Ταμείου και τα ελλείμματα που παρουσιάζει δεν έχουν καμία ευθύνη οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών του από τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία- συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του “παγώματος” των προσλήψεων, η ανασφάλεια και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων» .

Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει, ακόμη, τις αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά του Ταμείου που προκαλούνται από το μνημόνιο και την επιβάρυνση που είχε κατά το παρελθόν για την κάλυψη εισοδηματικών κρατικών, κυβερνητικών πολιτικών (χορήγηση επιπλέον μερίσματος για την ενίσχυση συνταξιούχων), αλλά και από πολιτικές που ακολούθησε το κράτος για «εθνικούς λόγους» έναντι άλλων χωρών (οικόπεδο αμερικανικής πρεσβείας κτλ.).

Το μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο κυμαίνεται από 96 ως 240 ευρώ και είναι αντίστοιχο των εισφορών και των ετών ασφάλισης του συνταξιούχου. Δίδεται για 14 μήνες το έτος, αλλά χορηγείται ανά τρίμηνο.

Στο Μετοχικό Ταμείο συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι υπάλληλοι των υπουργείων και της Βουλής, ενώ από τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ μετέχουν μόνο όσοι με ειδικές διατάξεις έχουν υπαχθεί στην ασφάλισή του. Επίσης μετέχει το προσωπικό, διοικητικό και στρατιωτικό, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων.

Το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζει έντονο οικονομικό πρόβλημα και αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ στους συνταξιοδοτούμενους και, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα όπως η επιβολή πρόσθετης εισφοράς 2% σε όλους τους υπαλλήλους προκειμένου να διασωθεί το Ταμείο και να λάβουν οι συνταξιοδοτούμενοι το εφάπαξ βοήθημα. Σημειώνεται ότι περίπου 40.000 υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά να λάβουν το εφάπαξ.

Η ΑΔΕΔΥ αντιδρά σε μια τέτοια εξέλιξη και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να λύσει το πρόβλημα μέσω δανεισμού.

πηγή: το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :