Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ψυχρός πόλεμος στην ευρωζώνη, που δίνει μάχη επιβίωσης


Τα σύννεφα μαζεύτηκαν από νωρίς χθες στις Βρυξέλλες. Προτού καν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εξαπέλυσε βόμβα κατά της Ελλάδας, απειλώντας ότι η Βιέννη μπορεί να μη συμμετάσχει στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα με το σκεπτικό ότι η χώρα μας δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της - έστω και αν αργότερα τα μάζεψε λέγοντας πως η Αυστρία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Λίγο αργότερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς καν να τηρήσει τα διπλωματικά προσχήματα, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι “η αλληλεγγύη της ΕΕ και της Γερμανίας δεν είναι μονόδρομος”, με αφορμή τη δήλωση Γ. Παπανδρέου ότι η γερμανική στάση στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους ίσως οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία.
“Μόλις άκουσα τι είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, με όλο το σεβασμό, σκέφτηκα: η Ελλάδα έχει εισπράξει μεγάλη αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μονόδρομος, και η Ελλάδα πρέπει να το θυμάται αυτό”, δήλωσε ο Σόιμπλε.
Σειρά της Ιρλανδίας;
Την ίδια στιγμή, δραματικές είναι οι διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την τύχη της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, δρομολογείται “ιρλανδικό πακέτο” ύψους 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών και του δημοσίου του άλλοτε “κέλτικου τίγρεως”, με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν να μιλά για “εξαιρετικά επείγον πρόβλημα”.
Η γενική ιδέα είναι τα δάνεια να προέλθουν από τη Βρετανία, τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Δουβλίνο θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων για να αποφύγει το άγος (και τα επαχθή μέτρα) μιας τέτοιας παρέμβασης, όμως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αναλυτές θεωρούν μονόδρομο τη στήριξη της Ιρλανδίας, προκειμένου να αποσοβηθεί η μετάσταση της κρίσης στην Ιβηρική χερσόνησο. Η Ιρλανδία, που εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί χρηματοδότηση μόνο για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού της συστήματος, έχει πάντως ορισμένα περιθώρια χρόνου, καθώς έχει καλύψει τις δανειακές ανάγκες της μέχρι τα μέσα του 2011 περίπου. Η Ιρλανδία, η οποία μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης θεωρούνταν χώρα υπόδειγμα, πληρώνει ακριβά την κατάρρευση της τράπεζας Angloirish, η διάσωση της οποίας θα εκτοξεύσει φέτος το έλλειμμα στο 32% του ΑΕΠ!

Διχασμός
Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και στη διάγνωση και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Έτσι, ο μεν πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι έκανε χθες λόγο για “κρίση επιβίωσης” της Ευρώπης, ενώ ο κ. Ρεν εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι “δεν τίθεται θέμα επιβίωσης του ευρώ”.
Ανησυχητικά μηνύματα όσον αφορά την ενότητα της Ευρώπης στέλνουν όμως και οι συνήθως ψύχραιμοι κεντρικοί τραπεζίτες. Ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε χθες ότι η ευρωτράπεζα θα συνεχίσει να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, “ανεξαρτήτως των τελευταίων εντάσεων σε ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων”. Σύμφωνα με αναλυτές, οι δηλώσεις αυτού του τύπου οξύνουν την κρίση, από τη στιγμή που ουσιαστικά τρεις χώρες της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) έχουν αποκοπεί από τις διεθνείς αγορές.
πηγή:Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια :