Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Συνταξιούχοι: Οι τελευταίοι τυχεροί και οι δραστηριότητές τους


Εργάστηκαν για πολλά χρόνια σε διάφορα επαγγελµατικά πόστα. Το διάβασμα, oι υπερωρίες και τα ξενύχτια στο γραφείο και στο σπίτι αλλά και οι αυξηµένες επαγγελµατικές υποχρεώσεις ήταν συχνά φαινόµενα. Ωστόσο, σήµερα κάνουν µία διαφορετική ζωή από εκείνη που είχαν µέχρι πριν από µερικά χρόνια. Αρκετοί συνταξιούχοι αναζητούν και βρίσκουν δραστηριότητες που τους γεµίζουν καθηµερινά. ∆εν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τους έχει δοθεί ο τίτλος «οι νέοι της εποχής». Χορός, µαθήµατα υπολογιστών, µουσική, ταξίδια αλλά και εθελοντισµός είναι µερικές µόνο από τις δραστηριότητες που ακολουθούν Ελληνες στην πέµπτη, έκτη αλλά και έβδοµη δεκαετία της ζωής τους. Οπως λένε στα «ΝΕΑ», κάνουν πράγµατα ξεχωριστά. Για άλλους ήταν απωθηµένο, για άλλους µια καινούργια εµπειρία. Υπάρχουν βέβαια και όσοι αναλαµβάνουν ρόλο full-time παππού και γιαγιάς. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, όπως λένε οι συνταξιούχοι, είναι τα σχετικά καλά οικονοµικά. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η συνταξιοδότηση είναι µια περίοδος εντονότατων αλλαγών και ανακατατάξεων στη ζωή του ανθρώπου. Η καθηµερινότητά του σταµατάει να έχει τη µορφή που είχε επί χρόνια, µε το πρωινό ξύπνηµα, την πολύωρη απουσία από το σπίτι και οι καθηµερινές κοινωνικές επαφές διακόπτονται απότοµα. «Με τη συνταξιοδότηση ο άνθρωπος µπορείνα ξεκουραστεί, να έχει πολύ χρόνο για τον εαυτό του µπορεί να διαθέσει σε ευχάριστες δραστηριότητες:

συµµετοχήσε οµάδες, σε εθελοντικές οργανώσεις, τα ταξίδια τούς κάνουν να παραµένουν δραστήριοι. Ειδικά στηνΕλλάδα, πάντως, είναιιδιαίτερα συνηθισµένο οι συνταξιούχοι να αναλαµβάνουν τη φύλαξη των εγγονών τους, νιώθοντας ιδιαίτερα χρήσιµοι, µιας και βοηθούν σηµαντικά τα παιδιά τους», λέει η κ. ∆ήµητρα Θεοφίλη, σύµβουλος ψυχικής υγείας.

Σύµφωνα µε την έρευνα της Eurostat «Η ζωή των γυναικών και των ανδρών στην Ευρώπη», περίπου 17% του πληθυσµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ηλικία από 65 ετών και άνω. Από αυτούς,το 59% είναι γυναίκες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, άνδρες και γυναίκες µετά τη σύνταξη γίνονται φανατικοί οπαδοί ποικίλων δραστηριοτήτων, χόµπι ακόµη και της κηπουρικής. Μάλιστα, όσοι παίρνουν τη σύνταξή τους αρχίζουν να ασχολούνται δυναµικά και µε τις νέες τεχνολογίες, όπως το Ιντερνετ.

Οι άνδρες έως 74 ετώνφαίνεται πως σερφάρουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :