Νέα δεδομένα στη συμπλήρωση του εντύπου 4 της φορολογικής δήλωσης καθώς καταργήθηκαν αναδρομικά από 1-1-2010 όλες οι διατάξεις που προβλεπουν αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων.
Αποζημιώσεις, επιδόματα και αμοιβές που μέχρι το 2009 φορολογούνταν αυτοτελώς με χαμηλούς συντελεστές φόρου από 15% ως 20% εντάχθηκαν στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται πλέον με υψηλότερους συντελεστές κλιμακούμενους από 18% ως 45%.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι παρακάτω κατηγορίες εισοδημάτων:
- Το 50% των αποζημιώσεων ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ που λαμβάνουν οι εφοριακοί, οι υπάλληλοι του ΓΛΚ, οι τελωνειακοί και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους.
- Το 50% του επιδόματος των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας
- Οι αποζημιώσεις των γιατρών του ΕΣΥ για τις εημερίες
- Οι αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας
- Οι αποζημιώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις που λαμβανουν οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και οι αιρετοί σύμβουλοι των ΟΤΑ
- Η ειδική αποζημώση που παίρνει το προσωπικό του ΕΚΑΒ
- Οι αποζημιώσεις δικαστικών και βουλευτών
- Οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών και προπονητών κατά την υπογραφή μεταγραφών ή κατά την ανανέωση συμβολαίων. Επίσης καταργήθηκαν, οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος για:
- ανέργους με συνολικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
- βουλευτές και δικαστές
- ερασιτέχνες αθλητές και διαιτητές
- δημόσιους υπαλλήλους αποσπασμένους σε πολιτικά γραφεία
- μουσικούς και
- διπλωματικούς υπαλλήλους
Όλα τα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών φορολογούνται πλεον με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικώ προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου από 18% ως 45%.
Στον πίνακα 6 συμπληρώνουμε τα στοιχεία εκείνα και τα ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη. Εδώ έχουμε τις εξής αλλαγές:
- το επίδομα ανεργίας λαμβάνεται υπόψη για κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
- νεοι κωδικοί με τίτλο επαναπατριζόμενα κεφάλαια, όπου αναγράφονται ποσά που εισήχθησαν στην Ελλάδα και φορολογήθηκαν με 5%.
Στον πίνακα 7, όπου αναγράφονται οι δαπάνες που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή το φόρο,στον κωδικό 049 μπαίνουν οι αποδείξεις που μαζεύαμε όλο το χρόνο για να εξασφαλίσουμε αφορολόγητο.
Η αξία των αποδείξεων που πρέπει να μαζευτούν για να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ανέρχεται στο 10% του ατομικού εισοδήματος το οποίο φορολογείται με τις γενικές διατάξεις αν το εισόδημα αυτό είναι άνω των 6.000 ευρώ και μέχρι 12.000 ευρώ. Αν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ πρέπει να έχουμε αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του ατομικού εισοδήματος. Για μέχρι 6.000 ευρώ εισόδημα δεν χρειαζόμαστε αποδείξεις για να εξασφαλίσουμε αφορολόγητο.
πηγή:nεwsit
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου