Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ- των Αγίων Τριών Ιεραρχών - ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Αφού γιόρτασε τον καθένα χωριστά μέσα στον μήνα Ιανουάριο, η Αγία Ορθόδοξη Αποστολική Εκκλησία εορτάζει στις 30 Ιανουαρίου μαζί και τους Τρεις μεγάλους Ιεράρχες και Οικουμενικούς Διδασκάλους, «Βασίλειον τον Μέγαν και τον Θεολόγον Γρηγόριον συν τω κλεινώ Ιωάννη τω την γλώτταν χρυσορρήμονι».

Συγχρόνως και η Ελληνική Παιδεία τιμά τους προστάτες των Ελληνικών γραμμάτων, γιατί στο έργο των Τριών Ιεραρχών, περισσότερο παρά στους άλλους Πατέρας της Εκκλησίας, έχουν συζευχθεί αρμονικά η υγιής ελληνική σκέψη και το καθαρό χριστιανικό πνεύμα.

Πανηγυρίζουμε και τιμάμε ευλαβικά τη σεμνή μνήμη των Τριών Ιεραρχών που με το βαθύ φιλοσοφικό τους στοχασμό, τη μεγάλη και βαθιά πίστη τους, τη θερμή αγάπη τους στο Θεό και τον άνθρωπο, αναδείχθηκαν παιδαγωγοί και διδάσκαλοι, επιφανείς ρήτορες και συγγραφείς, πρότυπα φιλανθρωπίας και αρετής.

Τρέφουν πεινασμένους, ντύνουν γυμνούς, θεραπεύουν αρρώστους και προστατεύουν αδύναμους. Νουθετούν, διαπαιδαγωγούν και μορφώνουν με τα νάματα της λειτουργίας τους και της διδασκαλίας τους.

Από το 12ο αιώνα συνεορτάζονται στις 30 Ιανουαρίου ως τρεις μεγάλοι Φωστήρες της οικουμένης και από το 1838 καθιερώνεται η γιορτή τους ως γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας.Όμως η εορτή αυτή δεν είναι, απλά και γενικά αφιερωμένη στην παιδεία, τα γράμματα και την πνευματική καλλιέργεια. Το περιεχόμενο της ημέρας αυτής είναι στενά συνδεδεμένο και σημασιοδοτείται από το γεγονός ότι εκτός από τη προσφορά των Τριών Ιεραρχών στους επιμέρους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι Τρεις Άγιοι Πατέρες προσέφεραν πρώτα απ’ όλα Χριστό στο συνάνθρωπό τους.

Η προβολή της αγιότητάς τους, ως μήνυμα ζωής, είναι η σπουδαιότερη προσφορά των Τριών Αγίων στο σύγχρονο αλλοτριωμένο άνθρωπο διότι έτσι, του υπενθυμίζουν και τον προσανατολίζουν προς τον αληθινό και μοναδικό σκοπό της ύπαρξής του, την Αγιότητα· την επάνοδο στο αρχέγονο κάλλος, στην παραδεισένια ομορφιά που είναι η εν Χριστώ ζωή.

Οι εορτές στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Οι εορτές είναι βασικό κομμάτι της ζωής όλων μας όμως ο τρόπος και αυτό που εορτάζουμε, δείχνουν το πως αντιλαμβανόμαστε το σκοπό και το νόημα της ζωής μας. Για να το πούμε με πιο απλά λόγια: «Πες μου τι γιορτάζεις, να σου πω ποιος είσαι».

Δυστυχώς είμαστε όλοι μάρτυρες μιας απαξίωσης των θρησκευτικών εορτών σαν ημέρες αργίας και ευκαιρίας ξεκούρασης, και όχι σαν ημέρες εορτασμού και χαράς.

Για να βιώσουμε όμως το νόημα αυτής της σημαντικής εορτής -αλλά και κάθε Χριστιανικής Εορτής- δεν πρέπει να αποσυνδέσουμε την εορτή από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. Τότε υποβιβάζουμε τον Χριστιανισμό σε απλό ιδεολόγημα, σε φιλοσοφία και στερούμε από τον εαυτό μας τη δυνατότητα να νιώσουμε κάποια βαθύτερη χαρά που δεν αρχίζει και τελειώνει με τη σημερινή ημέρα μόνο, αλλά μένει πέρα από το χρόνο, καταργεί το χρόνο και μας μεταμορφώνει, κάνοντάς μας κοινωνό της θείας φύσεως.

Σαν νέοι που αναζητούμε κάτι αληθινό, μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο από τη διαστρεβλωμένη αλήθεια μιας απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που ζούμε καθημερινά.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών κρύβει ένα αφάνταστα σπουδαίο νόημα ως προς τη βαθύτερη ουσία της ζωής και της δια βίου παιδείας μας.

Σπουδάζουμε όχι για να τυποποιηθούμε και να μηχανοποιηθούμε αλλά για να καλλιεργηθούμε και να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας.

Οι Τρεις Ιεράρχες οι μεγάλοι αγωνιστές του Πνεύματος μας δείχνουν το δρόμο της αληθινής παιδείας:

Ανέπτυξαν το πνεύμα του ανθρώπου και όχι μια τεχνοκρατία χωρίς ψυχή.

Καλλιέργησαν την αγαθοεργία στη κοινωνική τους δράση και όχι το στυγνό επαγγελματισμό.

Έθεσαν εις την διακονία του Θεού όλα τα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα τους και όχι στην υπηρεσία του εαυτού τους.

Αναζήτησαν το πρόσωπο του συνανθρώπου απορρίπτοντας μια παιδεία χωρίς πρόσωπο.

Έγιναν Άγιοι και άρα αιώνιοι…


Γι’ αυτό δεν πρέπει να περιοριζόμαστε κατά την επέτειο της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών μόνο σε ωραία λόγια, τα οποία τα λέμε και τα επαναλαμβάνουμε υπερτονίζοντας και υπογραμμίζοντας τις αρετές των Αγίων και γενικώς την όλη τους πολιτεία επί της γης.

Πρέπει η ζωή τους να μας αγγίξει επηρεάζοντας τη δική μας ζωή ούτως ώστε να έχουμε φώτιση αγιοπατερική και με το τρόπο αυτό τα φωτεινά παραδείγματα των Αγίων Πατέρων, των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας να γίνονται φωτεινοί οδοδείκτες προκειμένου να κατευθύνουν και την δική μας ζωή προς την δική μας Αγιότητα, το οποίο και αποτελεί για μας την πεμπτουσία της αποστολής μας.

Όλοι εμείς οι νέοι τιμάμε τους Τρεις Οικουμενικούς Διδασκάλους Μέγα Βασίλειο, Ιωάννη το Χρυσόστομο και Γρηγόριο το Θεολόγο για να εμπνευστούμε από τον αγιασμένο βίο τους και καλούμαστε να υιοθετήσουμε το παράδειγμα τους μετουσιώνοντάς το σε αγώνα προσωπικό και αφετηρία αγιοπνευματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια :