Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Στο έλεος των οίκων αξιολόγησης η Ελλάδα

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Ε.Ε. δεσμευόταν ότι θα βάλει “φρένο” στη δράση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, κι όμως σήμερα, ενόψει του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα, βρίσκεται περισσότερο ίσως από ποτέ στο έλεος της “τριάδας” S&P, Moody’s και Fitch.
Με τις διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας -η χώρα μας έχει πλέον τη χαμηλότερη διαβάθμιση παγκοσμίως βάσει των αξιολογήσεων της S&P, που υποβάθμισε την Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες τη Δευτέρα!- αλλά και της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, οι τρεις οίκοι όχι μόνο δείχνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να “συμμορφωθούν” προς τις υποδείξεις των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και νιώθουν ότι κρατάνε την τύχη της ευρωζώνης στα χέρια τους.
Κι αυτό, γιατί από τη δική τους αξιολόγηση για το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας και το κατά πόσον θα θεωρήσουν τη συμμετοχή ιδιωτών, στην οποία επιμένουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ως πτώχευση, θα εξαρτηθούν πολλά, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Αδικαιολόγητες

Κοινοτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις αποσταθεροποιούν τις αγορές, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα προγράμματα διάσωσης και βάζουν φωτιά στα σπρεντ. “Πρέπει να αναρωτηθούμε για τον ρόλο που παίζουν στην κρίση, χτυπώντας ορισμένες χώρες της ευρωζώνης. Πρέπει να ρωτήσουμε εάν λαμβάνουν υπόψη τις προσπάθειες που κάνουν αυτές οι χώρες”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο “Reuters” ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο κοινοτικός αξιωματούχος που είναι επιφορτισμένος με την αναμόρφωση του εποπτικού πλαισίου των αγορών, προσθέτοντας ότι ίσως θα ήταν μία λύση να απαγορευτεί στους οίκους να αξιολογούν συγκεκριμένες χώρες.
Προς το παρόν πάντως η Ευρώπη απέχει πολύ ακόμη από το να διατυπώσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την εποπτεία των οίκων ή, πολύ περισσότερο, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα αξιολόγησης. Αυτήν τη στιγμή η Κομισιόν ετοιμάζει νομοθεσία που θα αυξάνει τη νομική ευθύνη των οίκων σε περίπτωση εσφαλμένων αξιολογήσεων. Οι όποιες αλλαγές όμως θα χρειαστούν τουλάχιστον μία τριετία, και μέχρι τότε πιθανότατα η τύχη της Ελλάδας θα έχει προ πολλού κριθεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρεις οίκοι είναι τόσο επιθετικοί, διότι έχουν καεί από τον χυλό (κατηγορούνται ότι υποτίμησαν το μέγεθος της κρίσης χρέους, αλλά και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008) και τώρα φυσάνε και το γιαούρτι.

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: “Εξοργιστική η στάση των οίκων”

“Εξοργιστική” χαρακτηρίζει η Σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, με αφορμή την απόφαση της “Standard & Poor’s” για την Ελλάδα. Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της ομάδας Μάρτιν Σουλτς καταγγέλλει ότι εδώ και μήνες οι οίκοι αξιολόγησης “σπεκουλάρουν” σε βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν πλέον αποφάσεις. “Οι πράξεις αυτές είναι απλά ανεύθυνες”, επισημαίνει ο Μ. Σουλτς, ο οποίος τονίζει ότι οι οίκοι αξιολόγησης αγνοούν τις ισχυρές δεσμεύσεις και τα δραστικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας, εν γνώσει τους οι οίκοι επιδεινώνουν το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, τους έλληνες πολίτες και την Ευρώπη συνολικά. “Είναι αδιανόητο αυτοί που έχουν μερίδιο ευθύνης στην κρίση να αποφασίζουν τώρα για το μέλλον της Ελλάδας”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Μ. Σούλτς.


Δεν υπάρχουν σχόλια :