Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Αστραπές και κεραυνοί


Πριν το μεγάλο «μπαμ» του κεραυνού, κοιτάζοντας ψηλά, φαίνεται η μεγάλη λάμψη της αστραπής που «σχίζει» τον ουρανό. Οι κεραυνοί, ως γνωστόν, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, ακόμα και θάνατο. Ωστόσο, εκτός από το εντυπωσιακό θέαμα, οι κεραυνοί έχουν και ευεργετική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον καθώς εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών.


Ο άνθρωπος, από την περίοδο της Προϊστορίας ακόμα, προσπαθούσε να εκλογικεύσει τα φυσικά φαινόμενα που τον ταλαιπωρούσαν, πολλές φορές τον κατάστρεφαν, και να βρει μια ερμηνεία γι' αυτά. Τι ήταν η αστραπή, η βροχή, ο κεραυνός; Και όχι μόνο αυτά, που και σήμερα ακόμα στις ακραίες τους εκδηλώσεις προκαλούν απορίες και συζητήσεις. Η φωτιά που έκανε τη λάσπη κεραμικό και μαλάκωνε το μέταλλο, το αίμα, ο πόνος, η εγκυμοσύνη και η γέννα, ο θάνατος.Με την παρατήρηση και όσο περνούσαν τα χρόνια, έβρισκε τις ερμηνείες που ήθελε. Οργάνωνε τις ιδέες που γεννιούνταν μέσα στο μυαλό του και με τον τρόπο αυτό συγκροτούσε τα πρώτα «αξιώματα», που τον βοηθούσαν να επινοεί και να κατασκευάζει, ανάλογα, βέβαια, με τις ανάγκες του, που απαιτούσαν, για την αντιμετώπισή τους, αυτές τις επινοήσεις και τις κατασκευές. Έτσι, πάνω - κάτω, έστησε ο άνθρωπος τις «ιδεολογίες» του. Κατασκεύασε, με άλλα λόγια, τα πρώτα «παραδείγματα», με βάση τα οποία έβρισκε τη «λογική» που κυριαρχούσε στον κόσμο.

Καταλάβαινε τον κόσμο αυτό και έπαιρνε θάρρος για να τον αντιμετωπίσει, όσο σκληρός και ανάποδος κι αν ήταν.

Ο σύγχρονος άνθρωπος αργά η γρήγορα θα συνειδητοποιήσει τη δύναμή του. Όσοι καταλαβαίνουμε δυο-τρία πράγματα παραπάνω έχουμε υποχρέωση να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για συσπείρωση, ενότητα στην πάλη. Με σβελτάδα αστραπής και με φωνή σαν βροντή, σαν κεραυνός να οργανώσουμε την ματαίωση των χειρότερων που έρχονται.

Πηγή:Τσούχτρες

Δεν υπάρχουν σχόλια :