Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Αντισυνταγματικό το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, λένε Γερμανοί οικονομολόγοι

Η εκδίκαση της προσφυγής ομάδας οικονομολόγων και επιχειρηματιών κατά του μηχανισμού...

Αντισυνταγματικό το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, λένε Γερμανοί οικονομολόγοι
στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αρχίζει την Τρίτη στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Μία ημέρα πριν από την έναρξη της ακρόασης, ο Γιόαχιμι Σταρμπάτι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας που θεωρεί αντισυνταγματική και αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια δε συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες.

«Με τα δάνεια αυτά θα βαθύνει η ελληνική κρίση», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. «Με τον τρόπο αυτόν και με την ευρωπαϊκή βοήθεια στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή», εκτιμά ο κ. Σταρμπάτι.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επικριτών του ευρώ, χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τα χρέη των προβληματικών χωρών τυπώνοντας χρήμα και αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα στην εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η «ομάδα Σταρμπάτι» υποστηρίζει επίσης ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του κοινοβουλίου στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την προσφυγή, για κάθε ποσό που θα διατίθεται στις υπερχρεωμένες χώρες μέσω του μηχανισμού στήριξης θα πρέπει να αποφασίζει το κοινοβούλιο, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται.
πηγή: Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :