Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Χάνεται το τρένο της ανάπτυξης

Ολοι ανεξαιρέτως είχαν εναποθέσει στον τουρισμό τις ελπίδες τους για μετριασμό των ήδη βαρύτατων επιπτώσεων της ύφεσης. Όλοι περίμεναν ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και εξαιτίας των αναταραχών στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Και έως πολύ πρόσφατα πράγματι, στα εβδομαδιαία δελτία των διεθνών tour operators καταγραφόταν αύξηση των κρατήσεων σε διψήφιο ποσοστό.

Δυστυχώς, προκαλούμε την τύχη μας. Οι πρόσφατες εικόνες βίας, συμπλοκών και καταστροφών από τους κουκουλοφόρους στο κέντρο της Αθήνας, η εκκένωση κεντρικού ξενοδοχείου για λόγους ασφαλείας έκαναν το γύρο του κόσμου με ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα.

Το ισχυρό τουριστικό ρεύμα ανεκόπη αμέσως. Ξένα τουριστικά γραφεία άρχισαν να ζητούν από τις ελληνικές αρχές να πληροφορηθούν εάν οι περιοχές που θα επισκεφθούν οι πελάτες τους στην Ελλάδα είναι ασφαλείς και έκτοτε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι κρατήσεις από ξένους τουρίστες άρχισαν να μειώνονται έως και 20%.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της ανάπτυξης η κατάσταση είναι το ίδιο απογοητευτική. Μόλις τώρα η κυβέρνηση δείχνει να αφυπνίζεται και να ενεργοποιείται στην κατεύθυνση της εφαρμογής δράσεων και μέτρων για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας.Μετά την επιστολή του πρωθυπουργού προς το Ζ. Μ. Μπαρόζο, ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται σε 15 ημέρες να επισκεφθεί την έδρα της Ε.Ε. προκειμένου να διαπραγματευθεί για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ενώ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ετσι, παρατηρείται στον τομέα της ανάπτυξης να διατυπώνονται ακόμη ευχές και να εκφράζονται ελπίδες, ενώ στο δεύτερο σκέλος, στον τουρισμό, να χάνεται το όποιο πλεονέκτημα εξαιτίας των επεισοδίων και των λανθασμένων χειρισμών.

Αλλά μόνο με τον τουρισμό και με νέες επενδύσεις θα υπήρχε μία δυνατότητα για έξοδο της χώρας από την κρίση. Και, δυστυχώς, τόσο στον τουρισμό όσο και στον επενδυτικό τομέα η χώρα κινδυνεύει να χάσει το τρένο...
από "Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια :