Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε «επιλεκτική χρεοκοπία» ούτε «πιστωτικό γεγονός» στην περίπτωση της Ελλάδας, ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ, φροντίζοντας να προσθέσει ότι η τράπεζα δεν είναι αρμόδια για να κρίνει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

Απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχόταν ως εγγυήσεις, προκειμένου να παράσχει δάνεια σε τραπεζικούς ομίλους, ομόλογα μιας χώρας που είχε κηρυχθεί σε «επιλεκτική χρεοκοπία», ο κ. Τρισέ ήταν ξεκάθαρος: «Θα πρέπει να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι η ΕΚΤ απορρίπτει την επιλεκτική χρεοκοπία ή το επονομαζόμενο πιστωτικό γεγονός».

Σε ό,τι αφορά την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα πρόγραμμα μετακύλισης του ελληνικού χρέους ο κ. Τρισέ επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΚΤ: «Θεωρούμε πάντα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να είναι εθελοντική. Αυτή ήταν εξ αρχής η θέση μας και δεν έχει αλλάξει. Απ'Α όσο γνωρίζω, αυτή είναι η θέση και του Eurogroup».
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας είναι «βιώσιμα», με δεδομένο και τον αρνητικό αντίκτυπο σε κοινωνικό επίπεδο, ο κ. Τρισέ υποστήριξε: «Πρόκειται για αναγκαία μέτρα. Είναι σκληρά μέτρα, αλλά λαμβάνονται τώρα, καθώς για πολλά χρόνια εφαρμόζονταν λανθασμένες πολιτικές. Είμαι αισιόδοξος ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα διορθωθούν».

Oσο για τη γαλλική πρόταση και την άποψή του γι'Α αυτήν ο πρόεδρος της ΕΚΤ φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις. «Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων και του Eurogroup να διαπραγματευθεί με τους ιδιώτες επενδυτές. Τους αφήνουμε να αναλάβουν οι ίδιοι αυτοί την ευθύνη. Oπως έχω επαναλάβει και στο παρελθόν, καθήκον της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και τίποτε άλλο», ξεκαθάρισε ο κ. Τρισέ.

Παράλληλα χθες ολοκληρώθηκαν και οι επαφές των επικεφαλής τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων για την ελληνική κρίση στο πλαίσιο του Institute of International Finance (IIF). Πηγή του ιταλικού Yπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι στις χθεσινές συζητήσεις συμμετείχαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ άλλη πηγή, που βρίσκεται κοντά στις διαδικασίες, είπε ότι στη σύσκεψη έλαβε μέρος και η Deutsche Bank. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, οι πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι δεν ελήφθη κάποια απόφαση κατά τη χθεσινή συνάντηση.
Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :