Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση. Ενδεικτικό της μαζικής φυγής είναι πως στο ΙΚΑ ο ένας στους οκτώ υπαλλήλους κατέθεσε τις τελευταίες δύο μέρες αίτηση για σύνταξη. Φέτος αναμένεται να καταγραφεί «ρεκόρ εξόδου», καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν για να αποφύγουν την εφεδρεία αλλά και τις αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και η μαζική αυτή έξοδος απειλεί να τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το αναλογιστικό έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει πλέον αγγίξει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κρίσιμη είναι η κατάσταση και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, και το ΙΚΑ καταφεύγει σε «δανεισμό» για να βρει ζεστό χρήμα. Ενδεικτικό της πρωτοφανούς εξόδου από το Δημόσιο είναι πως θα ξεπεράσουν τις 20.000 οι αιτήσεις για σύνταξη που θα κατατεθούν το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Συνολικά πάνω από 50.000 υπάλληλοι αναμένεται να ανοίξουν τη φετινή χρονιά την? πόρτα εξόδου. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ, όπου μέσα σε δύο μόλις μέρες κατέθεσαν αίτηση για σύνταξη 1.000 από τους 8.385 υπαλλήλους! Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Νίκος Χατζόπουλος, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «αν φύγει όλος αυτός ο κόσμος, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ταμείου, στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και στην είσπραξη των οφειλών. Πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να ξεκαθαρίσουν άμεσα τι θα ισχύσει για τις συντάξεις μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας». Κυρίως αποχωρούν διευθυντές -που θα έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες από το νέο μισθολόγιο- με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης μαζική είναι η φυγή εφοριακών (1.500 αιτήσεις σε δύο μέρες), τελωνειακών και εργαζομένων στους δήμους.
Ουρές
Για «μεγάλη έξοδο» μιλά ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, επισημαίνοντας πως «έχει τρομοκρατηθεί ο κόσμος». Μάλιστα σημειώνει πως χθες στους περισσότερους δήμους της χώρας υπήρχαν ουρές από υπαλλήλους που ήθελαν να βγουν στη σύνταξη. Η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης οφείλεται στο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους δύο φορές σε διάστημα 15 ημερών. Επομένως έσπευσαν να κάνουν την πρώτη αίτηση για να καταθέσουν και τη δεύτερη αίτηση στις 30 του μήνα και να αποφύγουν τα μέτρα που θα τρέξουν τον Οκτώβριο (π.χ. νέο μισθολόγιο).
Πάνω από 50.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης Ασφυξία στο Ταμείο Πρόνοιας
«Μαύρη τρύπα» 4 δισ. ευρώ έχει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη, που παραδόθηκε την Τετάρτη στη διοίκηση του φορέα. Τη χαριστική βολή θα δώσει η μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς εκτιμάται πως στο τέλος του χρόνου θα στοιβάζονται στα συρτάρια του Ταμείου πάνω από 50.000 αιτήσεις. Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν 41.000 αιτήσεις, ωστόσο τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή 550 έως 600 εφάπαξ τον μήνα. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως καταγράφεται αναλογιστικό έλλειμμα 4 δισ., παρά το ότι μειώθηκε κατά 10% το εφάπαξ και αυξήθηκε η εισφορά στο ασφαλιστικό ταμείο (τα μέτρα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη στη μελέτη). Μάλιστα στη μελέτη υπάρχει και σενάριο για νέα μείωση κατά 10% του εφάπαξ και αύξηση κατά μία μονάδας της εισφοράς, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή θα καταγράφεται έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ. Εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του ασφαλιστικού φορέα, αυτήν τη στιγμή καταβάλλονται τα βοηθήματα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία. Μάλιστα 520 άτομα έχουν πεθάνει περιμένοντας το βοήθημα. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος θα εκτιναχτεί στα πέντε χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου