Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Στο στόχαστρο εφάπαξ και αποζημιώσεις

Και εκεί που υποθέταμε ότι με τη μείωση του κατώτερου μισθού και τα "μαχαίρια" στις συντάξεις θα τελείωναν..τα βάσανά μας, ακούγεται ότι η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο βάζουν στο στόχαστρο εφάπαξ και αποζημιώσεις.

Το θέμα βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των ελεγκτών και του οικονομικού επιτελείου κατά τη τελευταία επίσκεψή τους στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της τρόικας, το εφάπαξ θα πρέπει αρχικά να μειωθεί κατά 30%, ενώ μεταγενέστερα προτείνεται ακόμη και η κατάργησή του. Στην περίπτωση αυτή τα εφάπαξ θα μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 13.500€ με το μέσο εφάπαξ να διαμορφώνεται πλέον από τις 45.000€ στις 31.500€, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, με τα εφάπαξ να μειώνονται από τις 80.000€ στις 56.000€.

Από τις μειώσεις θα θιγούν και 55.000 δημόσιοι υπάλληλοι που αν και έχουν πάρει σύνταξη δεν έχουν εισπράξει ακόμη το εφάπαξ.

Παράγοντες της ασφάλισης πάντως είχαν προβλέψει από τον Ιανουάριο τις μειώσεις στα εφάπαξ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η αναμονή για τα εφάπαξ του δημοσίου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7 χρόνια.

Το σχέδιο της τρόικας προβλέπει όμως και πλαφόν στις αποζημιώσεις, σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 4-5 μισθούς, ενώ με το ισχύον σύστημα οι αποζημιώσεις ξεκινούν από τον 1 και φτάνουν ακόμη και τους 24 μήνες σε περίπτωση που κάποιος εργάζεται πάνω από 28 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Για παράδειγμα εάν κάποιος εργάζεται 22 χρόνια στον ίδιο εργοδότη με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000€, με το ισχύον σύστημα θα έπαιρνε αποζημίωση 18 μηνών, δηλαδή 36.000€. Με το νέο καθεστώς αν ισχύσει το πλαφόν των 5 μισθών η αποζημίωση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000€, έτσι η μείωση θα φτάνει τις 26.000€!

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο και στην περίπτωση των εφάπαξ θα πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα ανταποδοτικότητας.

Στην ατζέντα της τρόικας παραμένουν επίσης η μείωση του 13ου και 14ου μισθού, περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
πηγή:epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια :