Από Οκτώβριο και... βλέπουμε, θα καθίσουν στα θρανία προκειμένου να αξιολογηθούν οι 587.467 δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κατέχουν σήμερα θέση ευθύνης. Οι επιδόσεις που θα σημειώσουν κατά τη διάρκεια των ειδικών τεστ που θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, επί της οδού Πειραιώς, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την παραμονή τους στην εργασία τους.
Η τελική βαθμολογία θα εξαχθεί εκτός από τις επιτυχείς απαντήσεις στα ερωτήματα πολλαπλών επιλογών που θα τους τεθούν και από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που συγκεντρώνουν.
Η όλη διαδικασία θα γίνει στα πρότυπα του ανάλογου συστήματος εξετάσεων που εφαρμόζεται για τους Γάλλους κρατικούς λειτουργούς.
Σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί από μέλη της ομάδας κρούσης που έχει αναλάβει την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε κάθε υπουργείο και μεγάλο Νομικό Πρόσωπο θα συγκροτηθούν επιτροπές αξιολόγησης προσωπικού. Τα μέλη τους θα αποτελούνται κυρίως από διευθυντικά στελέχη άλλων δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να μην υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση μεταξύ συναδέλφων που γνωρίζονται, καθώς εργάζονται στον ίδιο χώρο, ενώ δεν πρέπει να αποκλεισθεί και η συμμετοχή ιδιωτών.
Οι τελευταίοι πιθανότατα θα είναι Γάλλοι εμπειρογνώμονες σαν κι αυτούς που παρέχουν ήδη υπηρεσίες από τη μορφή συμβουλών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ακόμη και απολύσεις
Σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι που θα αποτυγχάνουν στη βαθμολόγηση των δεξιοτήτων που διαθέτουν θα απομακρύνονται σε πρώτο βαθμό από τη θέση που κατέχουν, καθώς θα θεωρούνται ακατάλληλοι γι’ αυτή. Αν αποτύχουν και στις επόμενες εξετάσεις, τότε κινδυνεύουν ακόμη και να βρεθούν εκτός Δημοσίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που έχει αναπτυχθεί οι κρινόμενοι θα απαντούν σε 80 συνολικά ερωτήσεις. Απ’ αυτές οι 40 θα αφορούν θέματα του κλάδου τους και οι υπόλοιπες γενικότερου ενδιαφέροντος.
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος των ΚΕΠ θα ερωτάται για τις διαδικασίες που φέρνει εις πέρας η υπηρεσία του και ποιες από αυτές τις χαρακτηρίζει ως απολύτως αναγκαίες για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Ενας εφοριακός, αντιστοίχως, θα περνά από «κόσκινο» για θέματα φορολογικών παρεμβάσεων.
Βαθμολογήσεις
Αναλόγως του αριθμού των απαντήσεων που θα αποδειχθούν σωστές, ο υπάλληλος θα βαθμολογείται με ποσοστό 10-20% της τελικής βαθμολογίας.
Το υπόλοιπο 80% θα εξάγεται από τίτλους σπουδών (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.), την εμπειρία που διαθέτει και την εν γένει παρουσία του στην υπηρεσία του, τη γνώση ξένων γλωσσών και τη διάθεση που έχει να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές του συμμετέχοντας σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια είτε του Εθνικού Κέντρου, είτε άλλου Οργανισμού κατάρτισης στελεχών του Δημοσίου.
Αυτό είναι το πλάνο που ουσιαστικά έχουν καθορίσει οι ξένοι σύμβουλοι της Task Force, το οποίο όμως μπορεί να ανατραπεί πλήρως λόγω των διαφορετικών θέσεων που έχει για το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο η ΔΗΜΑΡ που στηρίζει το νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Πάντως, άλλες πηγές τοποθετούσαν την έναρξη του έργου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στο α’ εξάμηνο του 2013 με σοβαρές αλλαγές στην αρχική πρόταση και κυρίως να μην υπάρχουν αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι την απόλυση για τους υπαλλήλους που θα «πιαστούν» «κουμπούρες»!
πηγή:Αδέσμευτος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου