Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Το χρέος...

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Τα μέτρα αποφασίστηκαν. Την ίδια στιγμή το πολιτικό σύστημα βρίσκεται κολλημένο με την πλάτη στον τοίχο με όλα όσα περί σκανδάλων αποκαλύπτονται. Οσοι μελετούν με ψυχραιμία το «ελληνικό φαινόμενο» γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να βλέπουν ως αιτίες της κατάρρευσης της χώρας και της μόνιμης εγκατάστασής της στο τελευταίο σκαλοπάτι αξιοπιστίας των προηγμένων χωρών μόνο τις αμαρτίες στους επιμέρους τομείς. Τη φοροδιαφυγή που καλπάζει, τους διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους με τα γρηγορόσημα και τα φακελάκια, τις προσλήψεις «δικών μας παιδιών», από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, από την πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας ότι είμαστε ο περιούσιος λαός και μπορούμε να ζήσουμε με δανεικά...

Κι όμως, αιτία όλων αυτών των πραγμάτων δεν είναι το έλλειμμα και το χρέος, αλλά το ίδιο το πολιτικό σύστημα που τα δημιούργησε. Αυτό το σύστημα που ακόμη και τώρα, που η χώρα βρίσκεται «στο κόκκινο» δε θίγει πλευρές του Δημοσίου που οφθαλμοφανώς πρέπει να θιγούν, γιατί απλούστατα θεωρεί ότι αυτό το Δημόσιο εξασφαλίζει την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του πολιτικού συστήματος. Γενιές ολόκληρες έζησαν με το όνειρο να μπουν στο Δημόσιο πέρα από κάθε αξιοκρατία κα αξιολόγηση. Στη συνείδηση του Ελληνα, Δημόσιο σημαίνει ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη δραστηριότητα που καλύπτεται από τα κόμματα. Οπως είπε κάποιος σεβαστός πολιτικός που ιδιωτεύει, για να υπάρξει μια νέα πορεία της χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να απαλλαγεί η Ελλάδα από τη «δημοκρατικότητα» της αδράνειας του σημερινού πολιτικού συστήματος. Να απαλλαγεί δηλαδή από την παρωχημένη μεσανατολίτικη κουλτούρα που διαμόρφωσε το πλαίσιο της σημερινής δράσης και συμπεριφοράς των πολιτικών δυνάμεων αλλά και από τον ιδιότυπο αυτισμό που είτε αγνοεί τις εξελίξεις, είτε τις αξιολογεί απομακρυσμένες από τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών και το γενικό συμφέρον.

Τώρα που το πολιτικό σύστημα, στη δίνη της σκανδαλολογίας είναι με την πλάτη στον τοίχο, στην πιο κρίσιμη ώρα για τον τόπο, οφείλει να βρει τη δύναμη και να κάνει τις τομές που πρέπει. Το οφείλει στην πατρίδα και στις επόμενες γενιές.

ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :