Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Διατροφή για γερή μνήμη

Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη μας αφού, βάσει ερευνών, θρεπτικά συστατικά έχουν συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης και γενικότερα με την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη μας σε καλή κατάσταση, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά, αυτά δηλαδή που περιέχονται στα ζωικά προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, βούτυρο), και να περιορίζουμε την κατανάλωσή τους σε εβδομαδιαία βάση.

Στην ανάπτυξη του εγκεφάλου φαίνεται ότι βοηθούν σημαντικά τα ψάρια, τα ιχθυέλαια, οι ξηροί καρποί που είναι τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα και έχουν νευροπροστατευτική δράση.

Ως "ασπίδα" κατά του Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι λειτουργεί το μπαχαρικό κάρι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ινδική κουζίνα και στο οποίο αποδίδονται και τα χαμηλά ποσοστά της νόσου στην Ινδία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κάρι αποδίδονται στην κουρκουμίνη, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η κουρκουμίνη μαζί με τη βιταμίνη D ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να "καθαρίσει" τον εγκέφαλο από το β-αμυλοειδές, ένα χημικό που σχηματίζει πλάκες και είναι το διακριτικό γνώρισμα του Αλτσχάιμερ.

Προστατευτική δράση για την υγεία του εγκεφάλου φαίνεται να έχει η ρεσβερατρόλη, ουσία η οποία περιέχεται στη φλούδα του σταφυλιού, τα φυστίκια και τα φασόλια, όπως τουλάχιστον έδειξαν μελέτες σε πειραματόζωα.
από το MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια :