Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η Γιορτή του Προφήτη Ηλία




Ο προφήτης Ηλίας

Μια από τις μεγαλύτερες και πλέον εξέχουσες φυσιογνωμίες στην ιστορική διαδρομή της σωτηρίας του κόσμου, αποτελεί η προσωπικότητα του Αγίου και ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.
Πρόκειται για τη μορφή εκείνη που συνδυάζει κρυστάλλινη καθαρότητα βίου και υψηλούς οραματισμούς, πνευματοφόρο διάκριση και καίοντα ζήλο για τη μαρτυρία του αληθινού Θεού μέσα στον θυελλώδη θρησκευτικό συγκριτισμό της εποχής του, που εξωθούσε τον άνθρωπο σε έναν ολέθριο αποπροσανατολισμό από την ουρανοδρόμο πορεία πρός την αλήθεια. Η ζωή του υπήρξε πράγματι ηλιολαμπής και σελασφόρος.
Γι’ αυτό και η ισραηλιτική παράδοση τον θεωρεί ως ηγετική φυσιογνωμία στο χορό των Προφητών και τον τοποθετεί δίπλα στον Μωϋσή, την μεγαλύτερη δηλαδή θρησκευτική και πολιτική προσωπικότητα της Παλαιάς Διαθήκης.
Με ιδιαίτερη τιμή ο Προφήτης Ηλίας περιβάλεται και στην Καινή Διαθήκη. Μετέχει στην έκπληξη της θεοφάνειας στο όρος Θαβώρ κατά την θεία Μεταμόρφωση ως εκπρόσωπος του προφητικού Συλλόγου και υποκλίνεται στη μεγαλοπρέπεια του Θείου Λόγου, του ερχόμενου πρός το σωτήριο Πάθος και την ένδοξο Ανάσταση.
Η εκκλησία εξεχόντως τον τιμά ως «ριζοτόμο της κακίας και φυτοκόμο αρετής» και υμνεί ως «δεύτερο πρόδρομο της παρουσίας Χριστού».
Ο Προφήτης Ηλίας είναι το πλέον αγαπητό πρόσωπο στην Εκκλησία μας απ’ όλους τους Αγίους της Παλαιάς Διαθήκης, που συνάμα άσκησε μεγάλη επίδραση στις λαογραφικές παραδόσεις τόσο του λαού μας όσο και άλλων ομοδόξων λαών.
Η μεταγραφή του ονόματός του από Elijjah σε Ηλία στην Ελληνική γλώσσα τον συνέδεσε με τον ήλιο, τη φυσική πηγή αλλά και το σύμβολο του φωτός και της καθαρότητος. Ο Ναός του κτίζεται ψηλά όχι μόνο «γιατί του άρεσε να βρίσκεται στα ψηλά, αλλά κι επειδή γυρίζει με τ’ αμάξι του στον ουρανό». Διαζώζει, δηλαδή, ο λαός στο πρόσωπο του Ηλία –επειδή αυτός δεν έλαβε πείρα θανάτου- την ελπίδα και προσδοκία της αναστάσεως την οποία ο Χριστός ανέδειξε σε αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, που ήδη ενεργείται μέσα στην Εκκλησία.


Εκδηλώσεις στο δ. διαμέρισμα Κρανιδίων του δήμου Σερβίων


20 Ιουλίου 2009

Πανηγυρίζει το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία του χωριού . Βρίσκεται στα Ν.Δ του χωριού πάνω σ’ένα λόφο που δεσπόζει στην περιοχή. Παραμονή της γιορτής έγινε ο μεγάλος Εσπερινός τον οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Φτάσαμε λίγο αργά στο ξωκλήσι. Ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να αποχωρεί. Ανεβήκαμε με τα πόδια από ένα σημείο και μετά. Το ξωκλήσι φεγγοβολούσε από τα φώτα και τα κεριά συμμετέχοντας κι αυτό με τον τρόπο του στη μεγάλη γιορτή. Η θέα από το λόφο φανταστική. Η λίμνη. με τη γέφυρα στο βάθος, καταπληκτική. Ένα δροσερό αεράκι ανακούφιζε τους επισκέπτες από τη ζέστη που είχε προηγηθεί. Συνιστάται σ’οποιον δεν έχει επισκεφθεί το ξωκλήσι να το κάνει. Αξίζει τον κόπο.

Το αντάμωμα!!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε το αντάμωμα των Κρανιδιωτών στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Ο πολιτιστικός σύλλογος Κρανιδίων «Ο ΚΥΚΛΟΣ» με τις άοκνες και αξιοθαύμαστες προσπάθειες των μελών του Δ.Σ αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση και των κατοίκων ,διαμόρφωσε το χώρο του σχολείου με τέτοιο τρόπο ώστε παρά την κοσμοσυρροή όλοι στο τέλος έμειναν ευχαριστημένοι από το ευχάριστο και γιορτινό κλίμα που επικράτησε.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου που παρουσίασαν χορούς παραδοσιακούς κρατώντας έτσι αναλλοίωτη την πολιτιστική μας κληρονομιά . Ακολούθησαν διάφοροι χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους και από κει και μετά το λόγο είχαν οι συμμετέχοντες στη γιορτή. Συγγενείς ,φίλοι και γνωστοί που είχαν χρόνια να ιδωθούν συναντήθηκαν και τα είπαν έστω και για λίγο. Η συγκίνηση και η χαρά πήγαιναν μαζί. Όλοι υπόσχονταν μεταξύ τους ότι τουλάχιστον κάθε χρόνο τέτοια μέρα παραμονή του προφήτη Ηλία θα συναντώνται και θα τα λένε. Η ευχάριστη βραδιά τέλειωσε σε προχωρημένη ώρα γεμάτη με χορό κάτω από την θαυμάσια φωνή της Ρ.Κωτρότσιου.
Πάντα τέτοια παιδιά και του χρόνου με υγεία!!!!

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

kalo

Ανώνυμος είπε...

kalo

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσες!!!!:)