Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

16 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη


Σαν χθες πριν από 16 χρόνια έφυγε από την ζωή η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, αγαπημένη εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

Η Μελίνα, όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν, σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943 - 1946) και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή το 1944.

Καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια από το ντεμπούτο της στο έργο «Λεωφορείον ο Πόθος», ενώ η πρώτη της κινηματογραφική δουλειά ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα». Λίγα χρόνια αργότερα με το ρόλο της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή», αλλά και με τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε πλέον διεθνή φήμη.

Εκτός από σπουδαία ηθοποιός, ήταν και σπουδαία Ελληνίδα. Πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκόταν, ενώ μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. Εκλέχθηκε μάλιστα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη, Ζυλ Ντασέν, το 1965 και πάλεψε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό ήταν το μεγάλο της όραμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Η Μελίνα Μερκούρη έφυγε από την ζωή τον Μάρτιο του 1994.
πηγή:star


Δεν υπάρχουν σχόλια :