Ο καιρός

Livescores


powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Ρύποι εκτός ορίων στην Κοζάνη


Νέφος αιωρούμενων σωματιδίων έχει καλύψει τις τελευταίες ημέρες τον ουρανό πάνω από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Μόνο το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (μέση ημερήσια τιμή) ξεπέρασαν το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κ.μ. σε 8 από τις 15 τοποθεσίες της περιοχής, όπου λειτουργούν σημεία μέτρησης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στο χώρο ευθύνης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ, από το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, στα υπόλοιπα 7 σημεία των μετρήσεων οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και σε 4 σημεία μέτρησης προσεγγίζουν το όριο των 50 mg.Ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, ζήτησε εκ νέου από τη διοίκηση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας την άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης της ρύπανσης και καταστολής της σκόνης.

Στο μεταξύ, χτες επιβλήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) η επιβολή προστίμου ύψους 449.100 ευρώ στη ΔΕΗ ΑΕ για περιβαλλοντικές παραβάσεις προηγούμενων ετών, που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2009 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος του τομέα Βόρειας Ελλάδας της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Οι παραβάσεις αφορούν τη διάχυση εκπομπών αέριων ρύπων, την έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, την ελλιπή παρακολούθηση εκπομπών αέριων ρύπων.

Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ αποφάσισαν από κοινού την κατάρτιση πενταετούς Περιβαλλοντικού Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΔΕΗ ΑΕ. Το πρόγραμμα θα εξειδικεύει τις περιβαλλοντικές επενδύσεις - βελτιώσεις, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση των σταθμών παραγωγής με την υφιστάμενη και κυρίως την υπό έκδοση νέα περιβαλλοντική νομοθεσία. Με την κατάρτιση του σχεδίου, θα οριστικοποιηθούν και όλα τα περαιτέρω μέτρα που θα αφορούν στη λειτουργία των σταθμών παραγωγής και των ορυχείων και θα προσδιοριστεί ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίησή τους.
πηγή:Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια :